Μετά τον επαναπρογραμματισμό του γάμου της τρεις φορές φέτος, η Ναλάν Άλτας, παντρεύτηκε τελικά το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με τους γάμους να κατηγορούνται για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την Τουρκία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν τώρα για τους εορτασμούς, η 36χρονη και ο σύντροφός της, αποφάσισαν να παντρευτούν.
«Πάντα ήλπιζα να έχω μαζί μου τα αγαπημένα μου πρόσωπα και όλη την οικογένειά μου την ημέρα του γάμου μου, αλλά όταν μας είπαν ότι οι γάμοι επιτρέπονται πλέον μόνο για μία ώρα, ακυρώσαμε τα πάντα. Είμαι ψυχολογικά συντετριμμένη αλλά και οικονομικά είναι δύσκολα τα πράγματα» είπε.
Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά την άρση των μέτρων
Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία έχουν αυξηθεί σταθερά από την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων του lockdown τον Ιούλιο, με τον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων να ανέρχεται στα 1.771 την περασμένη Παρασκευή, το υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα Μαΐου. Γιατροί και αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι το φορτίο είναι πραγματικά πολύ υψηλότερο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συγκάλυψη – μια κατηγορία που αρνείται η Άγκυρα.
Στις αρχές αυτού του μήνα, ελήφθησαν αυστηρότερα μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Αρκετές περιοχές είναι αντιμέτωπες με νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ιστορίες γάμου που προκαλούν τρόμο
Οι ιστορίες τρόμου με γάμους με κορωνοϊό έχουν γεμίσει τις σελίδες των τουρκικών ταμπλόιντ αυτό το καλοκαίρι: ένας γάμος στο Τραμπζόρ ακυρώθηκε όταν όλες οι φίλες της νύφης βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό μετά από ένα πάρτι χέννας που έγινε το προηγούμενο βράδυ, ενώ μια γυναίκα στην Καισάρεια, βρέθηκε θετική αφότου παραβρέθηκε σε 5 γάμους μέσα σε 3 ημέρες. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ορισμένοι άνθρωποι αψήφησαν τους περιορισμούς για τη διεξαγωγή παράνομων εορτασμών.
Τουρκία-Κορωνοϊός: Κόντρα μεταξύ γιατρών και πολιτικών
Τουρκία: Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε η λίρα
Από τις 4 Σεπτεμβρίου, οι γάμοι εξακολουθούν να επιτρέπονται, αλλά μπορούν να διαρκέσουν μόνο μία ώρα, με την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και χωρίς φαγητό ή χορό. Σε ορισμένες περιοχές, εθελοντές «επιθεωρητές γάμου» παραβρίσκονται σε εκδηλώσεις για να ελέγξουν εάν η νύφη, ο γαμπρός και οι καλεσμένοι τους, τηρούν τους νέους κανόνες.
Η βιομηχανία του γάμου στην Τουρκία αξίζει 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο περιορισμός των μεγάλων γαμήλιων εκδηλώσεων είναι ένας σημαντικό συμβιβασμός για την Τουρκία, η οποία πρέπει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού χωρίς να κλείσει τελείως την ήδη επιβαρυμένη οικονομία. Στην Τουρκία, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται περίπου 600.000 γάμοι και τα κέρδη της ίδιας της βιομηχανίας γάμου αγγίζουν τα 98 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (10,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
«Δεν είναι μόνο η πολιτιστική πτυχή του να έρθουν πιο κοντά οι οικογένειες και τα ζευγάρι που ξεκινά τη ζωή του μαζί, αλλά υπάρχει και μεγάλος οικονομικός αντίκτυπος» δήλωσε ο Εμέκ Κιρμπιγικ, ο οποίος διευθύνει το düğün.com, τον μεγαλύτερο ιστότοπο προγραμματισμού γάμων της χώρας. «Οι άμεσοι πάροχοι υπηρεσιών γάμου, οι κατασκευαστές λευκών ειδών, επίπλων, χαλιών, όλα όσα χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα νέο σπίτι, επηρεάζονται».
Για τον Τόλγκα Τουρκούκ, τον ιδιοκτήτη μιας αίθουσας δεξιώσεων στην περιοχή Κασίμπασα της εργατικής τάξης της Κωνσταντινούπολης, ο Σεπτέμβριος υποτίθεται πως είναι η πιο γεμάτη εποχή του χρόνου. Πολλοί από τους πελάτες του, περνούν τα καλοκαίρια τους για τη συγκομιδή τσαγιού και φουντουκιών στη Μαύρη Θάλασσα και τείνουν να διοργανώνουν μεγάλες οικογενειακές γιορτές όλο το φθινόπωρο, όταν επιστρέψουν. Φέτος, ωστόσο, το ημερολόγιό του είναι άδειο.
«Ανοίξαμε για το καλοκαίρι μετά την άρση του εθνικού lockdown, αλλά τώρα όλα ακυρώνονται ξανά» είπε. «Πέρυσι τέτοια εποχή δουλεύαμε 3 ή 4 ημέρες την εβδομάδα και τώρα τίποτα. Είναι επίσης συναισθηματικά βαρύ για τα ζευγάρια. Έχω δει νύφες να φεύγουν κλαίγοντας».
Ο Ροχάν Μπενέκ, οικογενειακός γιατρός στη νότια πόλη Σανλιούρφα, ωστόσο, προειδοποίησε πως η περιοχή του, είχε σημειώσει άνοδο σε κρούσματα κορωνοϊού μετά το Μπαϊράμ, και τους γάμους που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι.
«Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Βλέπαμε 400 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στην Σανλιούρφα τον περασμένο μήνα, όταν ο επίσημος ημερήσιος αριθμός για ολόκληρη την Τουρκία ήταν 1.200. Οι συνάδερφοί μου είναι πολύ κουρασμένοι και διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό, από πολλούς άλλους. Αν ο κόσμος θέλει να είναι σε θέση να κάνει γάμους το 2021, τότε πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις τώρα».