Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλάει στο iefimerida.gr και το theocean.gr σχετικά με τη σημασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στην Ευρώπη, ως πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος, όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο της την Άνοιξη του 2022. Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι Αντιπρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE), μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και συμμετέχει στην επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).
Γιατί τώρα αυτή η πρωτοβουλία; Καλύπτει η Διάσκεψη κάποιο κενό, κάποιο έλλειμμα στην ΕΕ;
Η Ευρώπη διανύει μία κρίσιμη περίοδο. Δέχεται απειλές τόσο στο εσωτερικό της – με κράτη-μέλη να παραβιάζουν επανειλημμένα την αρχή του Κράτους Δικαίου – όσο και στα σύνορά της, με πρόσφατα παραδείγματα την Πολωνία, αλλά και τη χώρα μας στον Έβρο. Επίσης, καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και να προετοιμαστεί για την ψηφιακή μετάβαση.
Η πανδημία απέδειξε ότι η μελλοντική μας πορεία θα πρέπει να βασιστεί στην ενότητα, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της Covid-19, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα λέγαμε ότι η πανδημία μας ώθησε να επανεξετάσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση ή πτυχές της, ειδικά σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Ένωσης στον τομέα της υγείας.
Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, η γνώμη των πολιτών είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των μελλοντικών προτεραιοτήτων και δράσεων της ΕΕ, αλλά και για να θωρακιστούμε απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
Τι σημαίνει η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ειδικά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε από την αρχή θερμός υποστηρικτής της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Προσωπικά, ως Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, έχω επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή μου σε αυτήν την πρωτοποριακή Διάσκεψη.
Η ανταλλαγή απόψεων και βιωμάτων, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο. Ο δημόσιος διάλογος, άλλωστε, αποτελεί απαραίτητο συστατικό της Δημοκρατίας.
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μία εξαιρετική ευκαιρία και για τους Έλληνες πολίτες να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και τις ιδέες τους και τελικά να διαμορφώσουν το μέλλον τους.
Το όλο εγχείρημα μοιάζει να λειτουργεί. Υπάρχει όμως μια ανησυχία και από τους ίδιους τους πολίτες που συμμετέχουν, αν πράγματι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις στην ΕΕ. Πώς στέκεστε σαν Ευρωβουλευτής μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, εφόσον υπάρχει;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που διατυπώνονται. Ειδικά εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε οι ιδέες να γίνουν πράξη, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Χαρακτηριστικά, στην Ολομέλεια της Διάσκεψης τον περασμένο Ιανουάριο, η Συμπρόεδρος της Διάσκεψης και Επίτροπος της ΕΕ, κα Ντουμπράβκα Σουίτσα, διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες πως «δεν πρέπει να αμφιβάλλουν» ότι τα αιτήματα τους θα ακουστούν και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί.
Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς μάλιστα οι εργασίες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης θα ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2022, υπό τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στη Διάσκεψη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελευταία Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιπλέον, να προσθέσω ότι η Διάσκεψη πρόκειται να «τροφοδοτήσει» και άλλες σχετικές ευρωπαϊκές πολιτικές, ανάλογα με τις προτάσεις. Για παράδειγμα, η Διάσκεψη είναι σε αλληλεπίδραση με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 φέρνει τους νέους στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και υποστηρίζει τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των νέων από κάθε γωνιά της Ευρώπης, μέσω της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και συμβαδίζοντας με το σχέδιο ανάκαμψης «NextGenerationEU». Στόχος είναι η υποστήριξη της προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης των νέων, αλλά και η προώθηση της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, στον απόηχο των συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Οι στόχοι αυτοί ορίστηκαν από την Επιτροπή, μεταξύ άλλων, με βάση τις προτάσεις των πολιτών στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης.
Ξεχωρίζετε κάτι από το περιεχόμενο της συζήτησης στη Διάσκεψη μέχρι τώρα;
Η ευρωπαϊκή δημοκρατία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός φάνηκε να είναι από τις θεματικές που απασχόλησαν αρκετά τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους νέους. Αυτό πρέπει όχι μόνο να μας εμπνεύσει, αλλά και να μας κινητοποιήσει να κάνουμε περισσότερα, επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Ειδικότερα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο πλαίσιο της Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή, προετοιμάζουμε την Ευρώπη για να είναι ένα βήμα μπροστά στην ψηφιακή μετάβαση, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε τρόπους ενίσχυσης της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο. Η Ανοιχτή Στρατηγική Αυτονομία, με την οποία ασχολούμαστε πολύ στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, στην οποία έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος, αποτελεί κατευθυντήρια αρχή για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της Ένωσης στο διεθνές εμπόριο. Άλλο παράδειγμα είναι η Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία, που δείχνει τη δύναμη και την επιρροή της ΕΕ στο ολοένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Ανταποκρίνεται η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στις προσδοκίες σας;
Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Πρώτα απ’ όλα, γιατί δίνει βήμα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, για το μέλλον και τις προτεραιότητές μας στην Ευρώπη. Επίσης, γιατί ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το οικονομικό και το κοινωνικό τους υπόβαθρο.
Επιπλέον, βλέποντας την πίστη της Γαλλικής Προεδρίας στη χρησιμότητα της Διάσκεψης, αλλά και την εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, είμαι αισιόδοξη ότι οι ιδέες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Διάσκεψης, θα εμπνεύσουν και ίσως καθορίσουν τις πολιτικές της ΕΕ στο μέλλον.
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε, μέσα από το iefimerida.gr/ theocean.gr, στους Έλληνες πολίτες για τη Διάσκεψη;
Ως Ευρωβουλευτής, εργάζομαι σκληρά και θα συνεχίσω να το κάνω, για να διασφαλίσω ότι τα αιτήματα και οι προτάσεις των πολιτών θα ληφθούν υπόψη, αλλά και θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Έχουμε στη διάθεσή μας τα εργαλεία και πρέπει απλά να τα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν.
Θα ήθελα, λοιπόν, να προσκαλέσω όλους τους πολίτες, ειδικά τους νέους, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία και να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους, του μέλλοντός μας.