Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν, την οποία χαρακτηρίζουν «προκλητική» και «αποσταθεροποιητική», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ταϊβάν για να διατηρήσει επαρκείς ικανότητες αυτοάμυνας, σύμφωνα με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις μας και με την πολιτική μας της μίας Κίνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Εβδομήντα ένα κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά μαχητικά και μη επανδρωμένα, μπήκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, όπως ανέφερε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση του νησιού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διείσδυση που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, η οποία έχει 24 εκατ. κατοίκους, μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με το υπόλοιπο έδαφός της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.
Βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν εδώ και δεκαετίες στο νησί στρατιωτική υποστήριξη έναντι του Πεκίνου.
Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αεροσκαφών που κινητοποιήθηκαν για τα χθεσινά γυμνάσια ούτε την ακριβή τοποθεσία των γυμνασίων αυτών.
Τα δεδομένα του ταϊβανικού υπουργείου Άμυνας δείχνουν πως οι περισσότερες εισβολές αφορούσαν τη νοτιοδυτική κορυφή της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ).
Μερικά κινεζικά αεροπλάνα πέρασαν επίσης τη «μέση γραμμή» κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν.
Πολυάριθμες χώρες διατηρούν ADIZ, κυρίως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα.
Οι ζώνες αυτές δεν ταυτίζονται με τον εναέριο χώρο της χώρας, αλλά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη ζώνη ώστε η χώρα να έχει περισσότερο χρόνο για να ταυτοποιήσει ένα εν δυνάμει εχθρικό αεροπλάνο και να απαντήσει σε ενδεχόμενη εισβολή.