Σε κινητικότητα βρίσκεται ο Λευκός Οίκος και το πεντάγωνο καθώς οι τελευταίες πληροφορίες ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, προκαλούν έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ παραδέχονται πλέον ότι «ανησυχούν» όλο και περισσότερο για ενδεχόμενη πυρηνική απάντηση της Μόσχας εν μέσω απωλειών στο πεδίο της μάχης.
Η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να ξεφύγει
Σε δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχε στις συζητήσεις και ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός είχε αποφασίσει να αναπτύξει τέτοια όπλα, αλλά μια σειρά από γεγονότα εντείνουν την ανησυχία, ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να ξεφύγει.
Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε συγκεκριμένα: «Ανησυχούμε όλο και περισσότερο για αυτό το ενδεχόμενο καθώς περνούν αυτοί οι μήνες».
Ο Κίρμπι δεν επιβεβαίωσε την αναφορά που ανέφερε ότι υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν πρόσφατα πότε και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης.
Επισήμανε τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που μιλούσε για πυρηνικά όπλα και αναφέρονταν στις βόμβες που έριξαν οι αμερικανικές δυνάμεις στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Το σημειώνουμε αυτό», δήλωσε ο Κίρμπι, αναγνωρίζοντας ότι οι αυξανόμενες αναφορές για τα πυρηνικά δεν μπορούν παρά να λαμβάνονται σοβάρα υπόψιν.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όσο παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δυσκολεύει το έργο του Πούτιν και θα τον καθιστά πιο απρόβλεπτο.
Σε ένα πιο καθησυχαστικό τόνο, ο Τζον Κίρμπι σημείωσε ότι παρά την ανησυχία η Ουάσινγκτον δεν βλέπει ενδείξεις ότι η Ρωσία κάνει προετοιμασίες για χρήση πυρηνικών όπλων, σημειώνοντας βέβαια ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βλέπουν ή γνωρίζουν, απαραίτητα τα πάντα.
Ρητορική προειδοποιήσεων από τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες τη Μόσχα με αφορμή δημόσια σχόλια κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως αν θεωρούσαν ότι υπάρχει απειλή για τη ρωσική εδαφική ακεραιότητα.
Η πιο πρόσφατη απειλή προήλθε από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας και ανώτερο αξιωματούχο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος λίγο πολύ ξεκαθάρισε ότι αν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κόσμος θα απειληθεί με παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.
Το επιχείρημα που έφερε μάλιστα ο Μεντβέντεφ, ο οποίος τακτικά επιδίδεται σε τέτοιες απειλές, είναι το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, στην οποία κατά το Κρεμλίνο περιλαμβάνονται η περιοχή του Ντονμπάς και η Κριμαία.
Αυτό, είπε ο Μεντβέντεφ, θα αποτελούσε «άμεσο λόγο» για την επίκληση της πυρηνικής αποτροπής.
Ρίχνει τους τόνους το Κρεμλίνο
Ωστόσο, νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης «διογκώνουν σκόπιμα το θέμα της χρήσης πυρηνικών όπλων».
Η Μόσχα «εν έχει την παραμικρή πρόθεση να συμμετάσχει σε αυτό», είπε, χαρακτηρίζοντας το σχετικό δημοσίευμα των New York Times «πολύ ανεύθυνο».
Τον Σεπτέμβριο, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία σε «πολύ υψηλό επίπεδο» για «καταστροφικές συνέπειες», σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων.
Η ρωσική πυρηνική απειλή
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο, με ένα ευρυ οπλοστάσιο τακτικών πυρηνικών βομβών και μεγαλύτερων στρατηγικών πυρηνικών όπλων που μπορούν να εξολοθρεύσουν ολόκληρες πόλεις και πληθυσμούς.
Οι τακτικές πυρηνικές βόμβες της, με απόδοση μεταξύ δέκα και 100 κιλοτόνων, είναι σχεδιασμένες για χρήση στο πεδίο της μάχης σε αμφισβητούμενα εδάφη.
Ενδεικτικά η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945 είχε ισχύ περίπου 18 κιλοτόνων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν μίλησε εκτενώς για τα πυρηνικά όπλα, έχοντας απειλήσει αρκετές φορές τη Δύση με πυρηνικό χτύπημα, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο όπλο στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος αν και αρνήθηκε ότι έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο όπλο εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία πολιτική ή στρατιωτική δικαιολογία» για κάτι τέτοιο , υπενθύμισε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας στο οποίο επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων αν απειλείται η χώρα. Με λίγα λόγια, από τη στιγμή που, η χώρα κατά τον Πούτιν περιλαμβάνει και τις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές που παράνομα έχει προσαρτήσει, μια πυρηνική απάντηση θεωρητικά δεν αποκλείεται.
Οι φόβοι για κλιμάκωση αυξάνονται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον ένατο μήνα του, με το Κίεβο να έχει το προβάδισμα και τον Πούτιν να μην είναι κοντά στην επίτευξη των στόχων του.
Αν και ο επίσημος σκοπός της εισβολής παραμένει η «απελευθέρωση» της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Πούτιν, στην πραγματικότητα τα στρατεύματά του έχουν σταματήσει να προελαύνουν σχεδόν παντού εκτός από την πόλη Μπαχμούτ, στο Ντονέτσκ, αναφέρει η βρετανική Daily Mail.
Ο ισχυρισμός για τη χρήση βρώμικης βόμβας
Η ανησυχία έχει τροφοδοτηθεί και για έναν ακόμα λόγο όμως. Η προσπάθεια του Κρεμλίνου το τελευταίο διάστημα να ισχυριστεί ότι οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να κάνουν χρήση συμβατικών εκρηκτικών με ραδιενεργό υλικό αποτελεί επιδίωξη διαμόρφωσης όρων χρήσης μη συμβατικών όπλων από τη Ρωσία.
Το Κίεβο δήλωσε ότι οι κατηγορίες ότι θα χρησιμοποιούσε τέτοιες τακτικές στο έδαφός του είναι παράλογες, αλλά ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει η ίδια τέτοιες ενέργειες για να κατηγορήσει την Ουκρανία και να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Το ατομικό παρατηρητήριο του ΟΗΕ έχει αποσταλεί σε δύο περιοχές της Ουκρανίας όπου ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι προετοιμάζεται η βόμβα, με επιμονή του Κιέβου.
Στις ΗΠΑ, κάθε κίνηση και δήλωση του Κρεμλίνου παρακολουθείται πολύ στενά πλέον, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Κάθε μέρα που παρατείνεται ο πόλεμος και ο Πούτιν δεν εκπληρώνει τους στόχους του στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε ξεκάθαρα σχετικά με την στάση της Ρωσίας και τις δηλώσεις Πούτιν: «Γιατί μιλάει για τη δυνατότητα χρήσης ενός τακτικού πυρηνικού όπλου;».
«Μπορεί να βάλει τέλος σε όλα αυτά, να φύγει από την Ουκρανία», είπε με αφοπλιστικό τρόπο ο Αμερικανός πρόεδρος.