Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης» στη Λιβύη.
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μια τέτοια κλιμάκωση «συνδέεται με την ενίσχυση των ξένων στρατιωτικών παρεμβάσεων» στη Λιβύη, την επομένη της εξουσιοδότησης του τουρκικού κοινοβουλίου για αποστολή στρατού στην βορειοαφρικανική χώρα.
Το ζήτημα της Λιβύης στην επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος «καταδίκασε με σαφή τρόπο τις πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες» της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) «για θέματα ναυτικά και ασφάλειας» - μια αναφορά στις συμφωνίες που υπέγραψε η Τρίπολη στα τέλη Νοεμβρίου με την Τουρκία - καθώς και «όλες τις αποφάσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση».
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε πως «Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης σε αυτή τη χώρα». «Εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, ιδίως με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Γερμανίας», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Προειδοποίηση Τραμπ σε Ερντογάν για τη Λιβύη
Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε επίσης σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενάντια σε οποιαδήποτε «ξένη παρέμβαση» που ενδέχεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μακρόν τόνισε «την ανάγκη να εδραιωθεί η διεθνής συναίνεση στη Διάσκεψη του Βερολίνου» που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιανουαρίου «που έχει σκοπό τον τερματισμό της κρίσης με την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας «επίσης επιβεβαίωσε τη σημασία του ενδο-λιβυκού διαλόγου και μιας πολιτικής διαδικασίας στην οποία θα εμπλέκονται περιφερειακοί παράγοντες, αλλά κυρίως όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της Λιβύης», σύμφωνα με το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.