Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την «βαθιά ανησυχία» τους για το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας, καλώντας τα κράτη μέλη της Ενωσης να μην το εγκρίνουν όσο δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για την διαφύλαξη του κράτους δικαίου από την Βαρσοβία.
Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι συνήλθαν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο, δεν έφθασαν ωστόσο μέχρι την διατύπωση απειλής για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως είχαν προτείνει την περασμένη Δευτέρα τρεις ευρωβουλευτές, μέλη της ομάδας Renew Europe.
Οι τρεις ευρωβουλευτές κάλεσαν σε διεξαγωγή ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρίνοντάς την για το πράσινο φως επί του πολωνικού σχεδίου ανασυγκρότησης παρά τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την Βαρσοβία.
Για να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο της πρότασης μομφής, το οποίο φέρει τις υπογραφές της Ολλανδής Σοφί ιν'τ Βελντ, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ και του ισπανού ευρωβουλευτή Λουίς Γκαρικάνο, αντιπροέδρου της ομάδα Renew, θα έπρεπε να συγκεντρώσει τις υπογραφές του ενός δεκάτου των ευρωβουλευτών (δηλαδή 70 υπογραφές).
Στο κείμενο που ψηφίσθηκε σήμερα από 411 ευρωβουλευτές (έναντι 129 κατά και 31 αποχών), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ζητεί εμφατικά από το Συμβούλιο να μην εγκρίνει το εθνικό σχέδιο της Πολωνίας (...) παρά όταν αυτή θα έχει εκπληρώσει το σύνολο των απαιτήσεων» που έχουν διατυπωθεί.
«Η συνεργασία που βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αρχές του δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περίπτωση ρήξης του κράτους δικαίου», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό πίεση
Η Κομισιόν έδωσε την 1η Ιουνίου το πράσινο φως στο πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης ύψους 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει παγώσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο εξαιτίας των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, κυρίως ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, από την Βαρσοβία.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δικαιολόγησε την απόφαση της Κομισιόν λέγοντας ότι η Βαρσοβία «έλαβε σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας».
Οι τρεις όροι που είχαν τεθεί από την πρόεδρο της Κομισιόν είναι η κατάργηση του πειθαρχικού σώματος που επρόκειτο να ελέγχει τους δικαστές και είχε εγκαθιδρυθεί στο πλαίσιο ευρείας μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης που έπληξε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, η μεταρρύθμιση του πειθαρχικού συστήματος και η πρόβλεψη της δυνατότητας επανεξέτασης της υπόθεσης για τους δικαστές επί των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό πίεση να εγκρίνουν το πολωνικό σχέδιο λόγω των αναγκών της Πολωνίας, η οποία έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό ουκρανών προσφύγων (περί τα 3,5 εκατομμύρια).
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην Κομισιόν πάντως, δύο βασικά της στελέχη, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Renew Europe) και ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς (σοσιαλδημοκράτες), και οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, αντιτάχθηκαν στην επικύρωση του πολωνικού σχεδίου ανάκαμψης.