Η πανδημία ήταν μια κρίση την οποία η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορούσε να αντιμετωπίσει, τόνισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάληψης χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η καγκελάριος τόνισε επίσης ότι «η ΕΕ πρέπει να είναι μια ενότητα η οποία μπορεί και να αλλάζει μια συνθήκη, εάν είναι απαραίτητο». Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού κατέστη σαφές ότι ορισμένα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διαδικτυακό «Europa Forum» που διοργανώνει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός WDR.
«Γι' αυτό υποστηρίζω την ανάληψη χρέους από την ΕΕ»
«Μια κρίση, όπως η πανδημία, αποτελούσε ένα ισχυρό εξωτερικό σοκ, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε από κοινού», συνέχισε η καγκελάριος, και επισήμανε ότι μια τόσο ισχυρή απειλή θα μπορούσε να είχε οδηγήσει την Ευρώπη σε διάσπαση.
«Γι' αυτό υποστηρίζω την ανάληψη χρέους από την ΕΕ», τόνισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι ανάλογο δεν ήταν η ενδεδειγμένη πολιτική κατά την κρίση του ευρώ. Σημείωσε, επιπλέον, ότι η Ευρωζώνη και η Ζώνη Σένγκεν αποτελούσαν πολύ ωραίες ιδέες, οι οποίες δεν είχαν δοκιμαστεί πραγματικά πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και τον κορωνοϊό.
Η Ευρώπη δεν θα καταρρεύσει από τον ανταγωνισμό
Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Ευρώπη δεν θα καταρρεύσει από τον ανταγωνισμό με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά, επισήμανε, «θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμφέροντά της με κυρίαρχο τρόπο».
Αναφερόμενη στη σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τους πιο στενούς φίλους και συνεργάτες, αλλά και τους πιο συναρπαστικούς, καθώς δεν έχουν πάντα τις ίδιες απόψεις».
Η γαλλογερμανική φιλία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι «βρίσκουμε τελικά μια κοινή προσέγγιση και αυτό είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή ικανότητα δράσης», πρόσθεσε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, παραδέχθηκε ότι η σχέση με την ΕΕ παραμένει τεταμένη. Έκανε μάλιστα λόγο για «κλιμάκωση», αλλά και για προβλήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει πάντα να συζητούνται και στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
«Πρόκειται για κάτι που εξακολουθούμε να συζητούμε, αλλά η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα στον κόσμο. Δεν γίνεται (να προχωρήσουμε) χωρίς συνομιλίες και χωρίς προσπάθεια να συμφωνήσουμε σε κοινά κριτήρια, αλλά για λόγους διεθνούς διπλωματίας πρέπει, και σε τέτοιες εποχές, να παραμένουμε στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά.
Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να τη θυμούνται ως «τεμπέλα»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα έκανε διαφορετικά, αν μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο, η καγκελάριος προτίμησε να απαντήσει περιφραστικά: «Η μέθοδος εργασίας μου ήταν πάντα να συνδέω και πάντα να διευθετώ συγκρούσεις. Αλλά υπάρχει σίγουρα και η μέθοδος της φόρτισης, της έντασης. Το μόνο το οποίο ενδεχομένως βλέπω είναι ότι σήμερα μπορούμε ευκολότερα να αλλάζουμε συνθήκες», δήλωσε, αλλά προτίμησε να αφήσει την αξιολόγηση «σε άλλους».
Αντιθέτως, όταν ρωτήθηκε ως τι δεν θα ήθελε να τη θυμάται ο κόσμος μετά τη θητεία της, ήταν ξεκάθαρη: «Ως τεμπέλα!», απάντησε.