Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ μαίνεται το προσφυγικό δράμα και το πολιτικό μπρα-ντε-φερ στα σύνορα Λευκορωσίας με την Πολωνία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία για την κρίση που έχει κλιμακωθεί δραματικά από τη Δευτέρα, καθώς 1.000 άνθρωποι, κυρίως από κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ έφτασαν στα σύνορα, η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε στον Πούτιν ότι «η χρήση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη και του ζήτησε να επηρεάσει το καθεστώς στο Μινσκ».
Την πληροφορία μετέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στα σύνορα της Λευκορωσίας ως «κρατικά εγκεκριμένη εμπορία ανθρώπων».
Η συνομιλία έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο πως βρίσκεται πίσω από το κύμα μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της χώρας του.
Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στα δάση κατά μήκος των συνόρων με την Πολωνία, αλλά και με τη Λιθουανία και τη Λετονία, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν μετά το σούρουπο. Ωστόσο, η Βαρσοβία, υιοθετώντας σκληρή στάση απωθεί κάθε μετανάστη ακόμη κι αν ζητά άσυλο εκτός των πολωνικών συνόρων.
Διαφορετική ανάγνωση της επικοινωνίας μεταδίδει το Κρεμλίνο
Η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή και κατηγόρησε με τη σειρά της την Ευρώπη για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με το Κρεμλίνον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στην Άνγκελα Μέρκελ «να ξεκινήσει μια συζήτηση για τα εν λόγω προβλήματα με απευθείας επαφές μεταξύ εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ και του Μινσκ».
Το Κρεμλίνο δεν ανέφερε τίποτα για το αίτημα της Γερμανίδας στον Ρώσο ομόλογό της να παρέμβει, ενώ δεν άφησε καμία υπόσχεση πως η Ρωσία θα εμπλακεί στην κρίση με στόχο τον τερματισμό της.
Βομβαρδιστικά πάνω από τη Λευκορωσία
Την ίδια ώρα, η Μόσχα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς το Μινσκ την Τετάρτη, αποστέλλοντας δύο βομβαρδιστικά Tu-22M3 με πυρηνικές ικανότητες τα οποία εκτελούν περιπολία πάνω από τη Λευκορωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε τη σπάνια αποστολή των στρατηγικών βομβαρδιστικών ως έλεγχο ετοιμότητας του κοινού δικτύου αεράμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.