Στην πρώτη της επίσκεψη στο στρατόπεδο των Γερμανών, Άουσβιτς, στην Πολωνία, η Γερμανίδα Καγκελάρος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την «βαθιά ντροπή» για τις θηριωδίες των Ναζί.
Η Μέρκελ ορκίστηκε να παλέψει ενάντια στην άνοδο του ρατσισμού και του αντισημιτισμού στην Γερμανία και την Ευρώπη.Ντυμένη στα μαύρα, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν στο στρατόπεδο στη νότια Πολωνία, όπου οι Ναζί διατηρούσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης, με τις δραστηριότητές τους να αποτελούν πάντα μέρος της γερμανικής ιστορίας.
Μέρκελ: Να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή
«Αυτό το στρατόπεδο μας υποχρεώνει να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Οφείλουμε να θυμόμαστε τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εδώ και να τα ονοματίζουμε ξεκθάρα», είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.
«Νιώθω βαθειά ντροπή δεδομένης της βαρβαρότητα των εγκλημάτων που έγιναν εδώ από τους Γερμανούς» συνέχισε η ίδια στην εκδήλωση παρουσία του Πολωνού πρωθυπουργού.
Επιπλέον, η Γερμανίδα Καγκελάριος, που βρέθηκε στο Άουσβιτς επ’ ευκαιρία των 10 χρόνων από την λειτουργία του ιδρύματος Άουσβιτς, προανήγγειλε την δωρεά 51 εκατ. ευρώ προς το μουσείο προκειμένου να συντηρηθούν τα κτίρια, οι πύργοι ελέγχου και τα προσωπικά αντικείμενα, όπως παπούτσια, βαλίτσες, γυαλιά οράσεως, ακόμη και ανθρώπινες τρίχες, τα οποία και εκτίθενται στο μουσείο.
Η Μέρκελ καταθέτει στεφάνι στον «Τοίχο του Θανάτου»
Την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που βρισκόταν μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέουζ Μοραβιέτσκι ξενάγησε στους χώρους του στρατοπέδου συγκεντρώσεως των Ναζί Άουσβιτς-Μπιρκενάου, ο διευθυντής του Μουσείου Πιότρ Τσιβίνσκι.
Βίντεο: Η Άνγκελα Μέρκελ στον Τοίχο του Θανάτου
Η Γερμανίδα Καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στον Τοίχο του Θανάτου, το σημείο όπου οι κρατούμενοι οδηγούνταν για εκτέλεση από τους Ναζί στο Άουσβιτς.
Η Άνγκελα Μέρκελ διέσχισε και τις ράγες του τρένου αμέσως μετά την πύλη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στους θαλάμους αερίων και τον αφανισμό.
Μέρκελ και Μοραβιέτσκι άφησαν από ένα κερί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος το οποίο χτίστηκε κατά την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος στο εσωτερικό του στρατοπέδου Άουσβιτς. Οι πλάκες με την επιγραφή μνήμης για το Ολοκαύτωμα είναι γραμμένες σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP Photos / Czarek Sokolowski