Με μπαράζ δηλώσεων υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία πως πρέπει να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα με την είδηση πως το Παρίσι στέλνει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, τόσο η υπουργός Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβαν πως η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί την κυριαρχία Ελλάδας και Κύρπου.
Θυμίζουμε πως το «κόσμημα» στο στέμμα του γαλλικού ναυτικού καταπλέει στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή», σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα lemarin.ouest-france.fr.
«Να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης», δηλώνει η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, μιλώντας την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 τόνισε πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με μια «εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας». Όπως είπε «η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ, απειλεί την κυριαρχία των δύο κρατών – μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και θέτει δυνητικά σε κίνδυνο το βασικό δικαίωμα που είναι το δίκαιο της θάλασσας» εκτίμησε η Φλοράνς Παρλί.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας τόνισε πως προκειμένου «να υπάρξει διάλογος, θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης. Υπάρχει το δίκαιο της θάλασσας στα νερά της Μεσογείου. Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα υφαρπαγής ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συνθήκες» πρόσθεσε.
Αποφασιστικότητα έναντι της Τουρκίας από το Παρίσι
Την ίδια ώρα, την αποφασιστικότητα, από κοινού τόσο του Βερολίνου, όσο όμως και του Παρισιού να υπερασπιστούν την «ευρωπαϊκή κυριαρχία» τόνισαν στην κοινή τους συνάντηση ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τα χρόνια της αθωότητας και της αφέλειας και να σφυρηλατήσουμε το δικό μας μέλλον, χωρίς να αφήσουμε σε άλλους να αποφασίσουν για εμάς» τόνισε ο Γάλλος υπουργός για το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα.
Σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ο Ιβ Λε Ντριάν τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων» σημείωσε. «Είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2020. Το έτος αυτό διέλυσε ορισμένες ψευδαισθήσεις: Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δράσουμε. Τούτη η συνειδητοποίηση είτε έχει ήδη γίνει είτε λαμβάνει χώρα τώρα. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο» προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντίληψης του στρατηγικού μας περιβάλλοντος.
Η Τουρκία «παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ»
Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Αυγούστου, που ήταν -όπως τόνισε- πυκνές, «ίσως μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό». «Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης» επισήμανε αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, «που παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ».
«Η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο. Είναι όμως εξίσου έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω κυρώσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε και προσέθεσε πως αυτό άλλωστε αποφασίστηκε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.
«Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα. Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της καγκελάριου Μέρκελ, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία», είπε ο κ. Λε Ντριάν.
«Αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις», σημειώνει ο Λε Ντριάν
«Στην εμβάθυνση της αλληλεγγύης, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις, και στην αναβάθμιση της κυριαρχίας, που απαιτείται για να αναδείξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι των κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων που επιχειρούν να μας επηρεάσουν ή να ασκήσουν πιέσεις, πρέπει να προστεθεί μια τρίτη επιταγή: Η πλήρης ανάληψη των ευθυνών που εγκυμονεί η ισχύς μας» προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για να καταλήξει:
«Εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη έδινε την εντύπωση μιας δύναμης που οπισθοχωρεί, παρότι είμαστε φορείς οικουμενικών αξιών και πρέπει να στοχεύουμε στην επιρροή των εξελίξεων, ορίζοντας τους κανόνες και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντί να υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η θέση μου είναι σαφής: Πρέπει να αφήσουμε τις οπισθοχωρήσεις στο παρελθόν, να πράξουμε ανάλογα της ισχύος μας και να διασφαλίσουμε τη σύζευξη της εσωτερικής μας συγκρότησης με την εξωτερική μας αποφασιστικότητα».