Για τον αγωγό EastMed και τις τουρκικές προκλήσεις, μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης στην ΕΡΤ.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «10», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό μεταξύ της χώρας του, της Ελλάδας και του Ισραήλ, είναι μία «απάντηση από κράτη που θέλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο, φιλειρηνικά».
«Η απάντηση που δίδεται από κράτη που θέλουν να σέβονται το διεθνές δίκιο, φιλειρηνικά, κράτη σταθερότητας που επιδιώκουν η περιοχή μας να διακρίνεται από τη συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση και συνεπώς είναι μία σημαντικότατη εξέλιξη που είχε ληφθεί από το παρελθόν και η οποία δεν αφορά μόνον τις τρεις χώρες, αλλά και ιδιαίτερα την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Όπως καλά γνωρίζετε η μελέτη βιωσιμότητας και λοιπά του όλου έργου, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς είναι μία απάντηση αν θέλετε μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου που δίδεται στις προκλήσεις δυστυχώς, τις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις της Τουρκίας.».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στην βιωσιμότητα του αγωγού και στην συμμετοχή της Ιταλίας σε αυτόν είπε: «Δεν θα μπούμε στη λογική του πόσο βιώσιμο ή όχι, είναι, επί του παρόντος, διότι θα εξαρτηθεί και από τη μελέτη. Αυτό που έχει σημασία και στέλνει μηνύματα είναι η αποφασιστικότητα των τριών κρατών. Πιστεύω σύντομα και της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όπως είπα προηγουμένως χρηματοδοτεί την όλη μελέτη».
Αναστασιάδης: Διαφοροποιημένη η στάση των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην «προσπάθεια των Αμερικανών να μην εγκαταλείψουν αυτούς που θεωρούν πλέον ως σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους». Τόνισε ότι «υπάρχει μία διαφοροποίηση. Παλιότερα ήταν η Τουρκία, σήμερα λόγω των συμπεριφορών Ερντογάν παρουσιάζεται μία διαφοροποιημένη, αν θέλετε, στάση της Αμερικής. Στις 7 του μηνός, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής θα βρίσκεται στη Λευκωσία. Και αυτά είναι κάποια σημαντικά προστατευτικά αν θέλετε βήματα ή σχέσεις που δημιουργούνται με την ανάλογη σημασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναστασιάδης: Ο κίνδυνος με τη Τουρκία είναι η συμπεριφορά του Ερντογάν
Αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι «είναι δυστυχώς ένας απρόβλεπτος ηγέτης με μία ατζέντα η οποία υπερβαίνει τις φιλοδοξίες ηγετών που θα ήθελαν καλές σχέσεις με τους γείτονες».
«Δεν είναι η απειλή μόνον κατά της Ελλάδος ή της Κύπρου σήμερα, είναι η επέμβαση στη Συρία. Είναι η επέμβαση στο Ιράκ, είναι η εμπλοκή και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών μουσουλμανικών αδελφοτήτων όπως αποκαλούντο στην Αίγυπτο... Δηλαδή ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας και αυτό είναι δυστυχώς που αποτελεί και το κύριο σημείο κινδύνου. Το μη προβλέψιμο των συμπεριφορών», σχολίασε, ενώ ερωτηθείς για το πώς αποτιμά την στάση τη ΕΕ σημείωσε: «Μέχρι στιγμής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ικανοποιεί. Ακριβώς λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε αναπτύξει, των εξόφθαλμων πια παραβιάσεων, αλλά και του τρόπου που είχαν χειριστεί το όλο θέμα, έχουμε επιτύχει τα πρώτα στοχευμένα μέτρα.»
Τέλος, όσον αφορά την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τόνισε: «Έχει τη σημασία της η προσφυγή στη Χάγη, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι απαιτείται συμφωνία μεταξύ των κρατών, αναγνώριση πρώτα του δικαστηρίου και αποδοχή της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας του 1982».
Αναστασιάδης: Δύσκολη η κατάσταση με τη Λιβύη
Αναφορικά με την Λιβύη ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση διότι επηρεάζεται άμεσα η Αίγυπτος. Δηλαδή μία ανατροπή ή μία ενίσχυση του ισλαμικού κράτους της Λιβύης, αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την Αίγυπτο, η οποία ήδη υποφέρει από τρομοκρατικές παρεμβάσεις και αποβάσεις τρομοκρατών που βρίσκονται στη Λιβύη. Οι συνέπειες γενικότερα θα επηρεάσουν και τα γειτονικά κράτη, αλλά ταυτόχρονα και την Ευρώπη. Φανταστείτε εάν αυξηθούν οι ροές ή αν αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση σε μία χώρα όπως είναι η Αίγυπτος με 94 τόσα εκατομμύρια πληθυσμό.»
Αναφερόμενος στην στάση της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία ανέφερε: «Ουδέποτε στις τριμερείς συνεργασίες είπαμε ότι αποκλείεται η Τουρκία. Είπαμε ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα των κυπριακών γεωτρήσεων, ανέφερε ότι «για το 2020 προγραμματίζονται 9 εν συνόλω γεωτρήσεις, όχι μόνο στο 7 αλλά και σε άλλα θαλασσοτεμάχια που έχουν με βάση τους προγραμματισμούς, όπως έχουν συνομολογηθεί με τις αδειοδοτημένες εταιρείες πέραν της TOTAL είναι και η ExxonMobil petroleum.