Αναστασιάδης για την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου: «Με θλίβει η στάση της Τουρκίας, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρη» - iefimerida.gr

Αναστασιάδης για την αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου: «Με θλίβει η στάση της Τουρκίας, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρη»

Ο Αναστασιάδης σε δηλώσεις
Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης / Φωτογραφία: Ludovic Marin/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

«Mε θλίβει η συμπεριφορά και η στάση της Τουρκίας, που δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι καλά γνωστή κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η μη επίτευξη λύσης δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας. Χθες επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο δυνατό τρόπο την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί παλαιότερα ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που είναι δική μας επιδίωξη είναι να αποτρέψουμε αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εκφράζονται είτε από τον πρόεδρο της Τουρκίας είτε από τον Τσαβούσογλου είτε από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση. Η κυριαρχική ισότητα δεν έχει θέση, διότι προϋποθέτει την ύπαρξη κυριαρχίας. Επιδίωξη δική μας είναι μια λύση μέσα σε παραμέτρους ΟΗΕ, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και τις επιστολές του ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το σύνολο των κρατών, που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, λειτουργικό, που δεν θα είναι προτεκτοράτο της Άγκυρας».

Αναστασιάδης: Αυτή είναι η θέση μου για την πολιτική ισότητα

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα της πολιτικής ισότητας έτσι όπως ερμηνεύεται από το ψήφισμα 716 του Σ.Α., που δεν προϋποθέτει θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις. «Αποδέχομαι τη θετική ψήφο, αν και εφόσον η οποιαδήποτε πρόταση στο εθνικό συμβούλιο μπορεί να παραβλάψει τα συμφέροντα των Τ/κ. Εκεί πρέπει να έχουν το δικαίωμα για προστασία τους», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει για τη σημασία της τετραμερούς ΗΑΕ-Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, είπε πως αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης. Έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενές επαφές και σχέσεις με όλες τις γείτονες χώρες και του Αραβικού Κόλπου, εξ ου και οι αντιδράσεις της Τουρκίας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να επικρατεί όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά γενικότερα στη Μεσόγειο. Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ειρήνη. Δεν αποκλείουμε κανέναν και προσπαθούμε να δώσουμε μηνύματα στην Τουρκία ότι μπορεί να συμμετάσχει, αρκεί να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Συνεπώς, οι συνεργασίες μας είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που θέλει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ