Η ανάλυση του Politico για τον Μακρόν: «Ένα υπέροχο μυαλό -Αλλά αφήνει τη Γαλλία βαθιά διχασμένη» - iefimerida.gr

Η ανάλυση του Politico για τον Μακρόν: «Ένα υπέροχο μυαλό -Αλλά αφήνει τη Γαλλία βαθιά διχασμένη»

Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν / Getty
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το υπέροχο μυαλό του Εμανουέλ Μακρόν». Δημοσιογράφος του Politico επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του Γάλλου προέδρου, από όσο τον έχει ζήσει προσωπικά, αλλά και από τις μαρτυρίες ανθρώπων που κινούνται στο περιβάλλον του.

Στον απόηχο του β' γύρου των γαλλικών εκλογών, που βρήκαν τη Λεπέν να έχει ηττηθεί και να έχει πέσει στην τρίτη θέση, τον πρόεδρο Μακρόν να έχει ανέβει στη δεύτερη και τον Συνασπισμό της Αριστεράς να έχει τερματίσει πρώτος αλλά χωρίς πλειοψηφία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το Politico σκιαγραφεί τον Γάλλο πρόεδρο... Και το μυαλό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δημοσιογράφος Τζαμίλ Αντερλίνι, που ταξίδεψε πέρυσι με τον Μακρόν στην Κίνα, φτιάχνει το πορτρέτο του Γάλλου προέδρου. «Ένα υπέροχο μυαλό», αλλά και «μια φιγούρα μοναχική, τραγική, της οποίας η παράξενη προσωπικότητα έχει προκαλέσει χάος και σφαγή στη γαλλική πολιτική».

Ξεκινά, λέγοντας ότι στην ερώτηση σε ποιον λέει τα μυστικά του ο Μακρόν και με ποιον μοιράζεται τα βαθύτερα συναισθήματά του, η απάντηση είναι «με τον εαυτό μου».

Η Γαλλία είναι πολιτικά πιο διχασμένη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες

Ο Τζαμίλ Αντερλίνι περιγράφει για τις εκλογές στη Γαλλία:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δικές του... συμβουλές, ο απίστευτα αντιδημοφιλής πρόεδρος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, το οποίο έριξε την πολιτική της χώρας στο χάος. Την Κυριακή, με μια συμμετοχή-ρεκόρ, ο γαλλικός λαός αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η ακροδεξιά θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας. Αντ' αυτού, μια αριστερή συμμαχία, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό ακροαριστερών βουλευτών, συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες. Το αποτέλεσμα αφήνει τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν κουρελιασμένο, καθώς έχασε περίπου το ένα τρίτο των εδρών. Η Γαλλία είναι πλέον πολιτικά πιο διχασμένη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες».

Ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών, έχοντας πεισθεί ο ίδιος για την τόλμη του, τις ικανότητες αποπλάνησης και τα χαρακτηριστικά χαμαιλέοντα που διαθέτει, ότι «θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτικά δύσκολη θέση».

Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν και πραγματικά μισεί να χάνει

«Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν» και «πραγματικά μισεί να χάνει», είχε πει πέρυσι στο ταξίδι στην Κίνα ένας σύμβουλος του Μακρόν στον δημοσιογράφο του Politico.

Και επικαλείται έναν άλλον σύμβουλό του: «Είναι μεγάλος σαγηνευτής, θέλει να σαγηνεύει τους πάντες. Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας τρέφει ένα προσωπικό, βίαιο μίσος γι' αυτόν… Είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους -και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποκεφαλίσουμε τον ηγέτη μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μετά το ρίσκο των εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει ο κεντρικός χαρακτήρας στο δράμα της γαλλικής πολιτικής.

Το περιβάλλον του, γράφει ο δημοσιογράφος, περιγράφει τον πρόεδρο ως ένα «περίπλοκο μυαλό». Όλοι αναγνωρίζουν, ωστόσο, τη γοητεία που ασκεί. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει φίλους.

Η Γαλλία μισεί τον Μακρόν με πάθος

«Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά καθόλου τη βαρύτητα», ανέφερε ένα άτομο που συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Μακρόν. «Ίσως η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να ήταν το σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα λειτουργήσει για έναν λόγο: γιατί τον Μακρόν η Γαλλία τον μισεί με πάθος».

Το Politico συνεχίζει τη σκιαγράφηση του προφίλ τού Γάλλου προέδρου, επισημαίνοντας:

«Εκεί έγκειται το παράδοξο του Μακρόν - εμφανίζεται ταυτόχρονα ως παγκόσμιος πολιτικός με μεγάλο όραμα και ως ένα πρόθυμο κουτάβι, που αναζητεί απεγνωσμένα την αγάπη. Είναι ένας άνθρωπος με διαστρικό εγωισμό, βαθιά ανασφαλής -ένας ευγενικός, γοητευτικός και ζεστός άνθρωπος, που δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους-, ένας πολιτικός του λιανικού εμπορίου που δεν μπορεί να συνδεθεί ή να σχετιστεί με το γαλλικό κοινό. Γιατί τον μισούν τόσο πολύ οι άνθρωποι, ιδίως ο "λαός" της Γαλλίας; Όπως λέει ένας από τους ειδικούς συναδέλφους μου, είναι ένας παράξενος - τον θεωρούν αλαζόνα, ελιτιστή, μη σχετιζόμενο, και ξένο προς τους Γάλλους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποδίδει δε την αρχή για τη δημιουργία των συναισθημάτων αυτών στον γαλλικό λαό για τον Μακρόν στη σχέση του με την Μπριζίτ, αλλά και γιατί πολλές φορές, όπως γράφει, φαίνεται στον γαλλικό λαό ψεύτικος και ανειλικρινής.

«Μοιάζει κάπως λιγότερο από ανθρώπινος, υπερβολικά τέλειος, σαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που κάνει το ανθρώπινο κομμάτι λίγο λάθος», αναφέροντας ότι μερικές φορές μπορεί να φαίνεται σαν να υποδύεται τον χαρακτήρα του προέδρου της Γαλλίας, θυμίζοντας τις φωτογραφίες που κάνει τον μποξέρ, ή άλλες που αντέγραφε το στιλ του Ζελένσκι.

Αναφέρεται ακόμη στον στιλίστα που είχε μαζί του στο ταξίδι στην Κίνα, όπου μόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης άλλαξε τρεις φορές και, αλλάζοντας ρούχα, άλλαζε και συμπεριφορά, γλώσσα σώματος, τρόπο ομιλίας.

Όταν ο Μακρόν θεωρούσε ότι θα αποτρέψει τον Πούτιν από το να μπει στην Ουκρανία

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος φωτίζει τον χαρακτήρα του μέσα από μια τραγική στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης και τις απέλπιδες προσπάθειες όλων να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καθώς η Ευρώπη προετοιμαζόταν για την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο Μακρόν επέμεινε ότι μόνον αυτός θα μπορούσε να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να μην πραγματοποιήσει το όνειρό του για την ανασύσταση της μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας.

''Η Γαλλία πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Πούτιν δεν θα εισέβαλε στην Ουκρανία'', μου είπε στα τέλη του περασμένου έτους ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσβαση σε κορυφαίες ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Εχοντας κυριευτεί από την ύβρη και περιφρονώντας τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη και τους δικούς του διπλωμάτες, ο Μακρόν ταξίδεψε στη Μόσχα για να αποπλανήσει τον Ρώσο δικτάτορα και να υποχωρήσει.

Αντ' αυτού, του επιφυλάχθηκε μια ταπεινωτική συμπεριφορά, βάζοντάς τον να κάτσει στην άλλη άκρη ενός αστεία τεράστιου τραπεζιού. "Ο Πούτιν ήταν άλλο ένα αποτυχημένο σχέδιο", μου είπε ένας από τους συμβούλους του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία κατέληξε μια ακυβέρνητη χώρα

Ο Τζαμίλ Αντερλίνι επανέρχεται στο τώρα και προσπαθεί στη συνέχεια να ερμηνεύσει την απόφαση του Μακρόν να πάει σε εκλογές.

«Πήρε τη μοιραία απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του - ένα ακόμη τολμηρό στοίχημα που ταιριάζει στον ονειρικό του ρόλο, του τολμηρού, ηρωικού προέδρου της Γαλλίας. Στην πορεία, οδήγησε το πικραμένο γαλλικό εκλογικό σώμα στην ακροδεξιά και την ακροαριστερά.

Ακόμη και αν καταφέρει να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, άφησε τη γαλλική πολιτεία βαθιά διχασμένη.

Στο παρελθόν, το κύριο επιχείρημα του Μακρόν προς το εκλογικό σώμα ήταν ότι μόνον επιλέγοντας αυτόν και το κόμμα του θα απέφευγαν αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως τον τρόμο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης νεοφασιστών. Μπορεί αυτή τη φορά να απέφυγε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά δίχασε ακόμη περισσότερο τη Γαλλία και άφησε τη χώρα ακόμη πιο ακυβέρνητη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία Εκλογές Εμανουέλ Μακρόν Politico
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ