Το σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με επίσημη έρευνα, με το ερώτημα της παραπομπής. Ομως, είναι πιθανό η Ουκρανία να πληρώσει τελικά τα… σπασμένα όλης της υπόθεσης, αναφέρει ο Guardian σε ανάλυση.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι μια τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Αμερικανός τον πίεσε να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος θα είναι πιθανότατα ο αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020. Και ξαφνικά, ο πρωτάρης Ζελένσκι δέχεται πιέσεις που ήθελε απελπισμένα να αποφύγει.
Ο Ζελένσκι, ο κωμικός που υποδυόταν τον πρόεδρο και τελικά εξελέγη σε αυτή τη θέση, έχει στριμωχτεί τώρα ανάμεσα στον Τραμπ, που του ζητά να βγάλει στη φόρα «βρωμιές» για τον πολιτικό του αντίπαλο, και το Δημοκρατικό Κόμμα, που βλέπει τις πιέσεις του προέδρου ως ένα καλό επιχείρημα για να τον αποπέμψει.
Η Ουκρανία υπολογίζει στις ΗΠΑ
Η Ουκρανία, που υπολογίζει στην αμερικανική πολιτική στήριξη αλλά και στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, μπορεί να καταλήξει μπαλάκι στην επερχόμενη μάχη παραπομπής του Τραμπ αλλά και τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, επισημαίνει ο Guardian. «Κάθε κίνηση που θα κάνει ο Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία, θα αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα αυτού του σκανδάλου. Κάθε “όχι” στην Ουκρανία θα λαμβάνεται υπόψη ως πράξη εκδίκησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αλιόνα Γκέτμαντσουκ, επικεφαλής του New Europe Center, που έχει έδρα στο Κίεβο.
Ο Τραμπ, σύμφωνα με την Washington Post, έδωσε εντολή στους ανθρώπους του Λευκού Οίκου να παγώσουν βοήθεια ύψους σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία, λίγο πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου. Αυτό δείχνει μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Ουκρανό πρόεδρο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας αφορούσε στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαίδευση. «Νομίζω ότι τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικροτεί τα όσα συμβαίνουν», σχολίασε η Γκέτμαντσουκ.
Τι είπαν Τραμπ- Ζελένσκι
Στη συνομιλία με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ του ζήτησε να κάνει έρευνα για τον γιο του Μπάιντεν. Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε πρόθυμος να τον ικανοποιήσει, αποκαλώντας τον Αμερικανό «μεγάλο δάσκαλο» κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος. Επίσης, τον διαβεβαίωσε ότι ο επόμενος εισαγγελέας της Ουκρανίας θα είναι «100% δικός μου άνθρωπος» και ότι «θα κοιτάξει την κατάσταση» σχετικά με τον Μπάιντεν και την εταιρεία Burisma. Επίσης, ο Ζελένσκι επισήμανε στον Τραμπ ότι έχει μείνει στον Trump Tower στη Νέα Υόρκη. Θεωρείται ότι οι ξένες αντιπροσωπείες που μένουν σε ακίνητα του Τραμπ το κάνουν για να κερδίσουν την εύνοιά του.
Ο Ζελένσκι το πρωί της Τετάρτης, προτού δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες περιεχόμενο της συνομιλίας, επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση και υποστήριξε ότι ο Τραμπ δεν τον πίεσε. «Κανείς δεν μπορεί να με πιέσει, γιατί είμαι πρόεδρος μιας ανεξάρτητης χώρας», είπε ο Ουκρανός και συμπλήρωσε: «Ο μόνος που μπορεί να με πιέσει είναι ο γιος μου, ο οποίος είναι έξι ετών». Ομως, ο Κρις Μέρφι, μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι ανησυχούσε ότι θα χάσει την οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ εξαιτίας της απροθυμίας τους να κάνουν έρευνα για τον Μπάιντεν.
Το θετικό για τον Ζελένσκι
Πάντως, ο πολιτικός αναλυτής Βολόντιμιρ Φεσένκο εκτιμά ότι το γεγονός πως ανακοινώθηκε η έρευνα για τον Τραμπ θα απαλλάξει τον Ζελένσκι από κάποια πίεση. «Θα ήταν τρελός ο Τραμπ τώρα αν πίεζε ξανά τον Ζελένσκι για τον Μπάιντεν», εξήγησε και επισήμανε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υιοθετήσει αυστηρή ουδετερότητα. «Οι Δημοκρατική ή ο Τραμπ μπορεί να προσβληθούν- ιδιαίτερα ο Τραμπ- από μια έλλειψη στήριξης. Αλλά η ουδέτερη στάση είναι απαραίτητη για την Ουκρανία», επισήμανε.