Ανάλυση BBC: Τι μάθαμε από τις στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου γύρω από την Ταϊβάν - iefimerida.gr

Ανάλυση BBC: Τι μάθαμε από τις στρατιωτικές ασκήσεις του Πεκίνου γύρω από την Ταϊβάν

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν είναι σε ετοιμότητα ενώ η ένταση με την Κίνα κλιμακώνεται
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν είναι σε ετοιμότητα ενώ η ένταση με την Κίνα κλιμακώνεται/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αναταποκριτές του BBC σε Κίνα και Ταϊβαν εξηγούν τη σημασία των στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου στην Ταϊβάν και ποια είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά την επίσκεψη Πελόζι.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας προέδρου της βουλής, Νάνσι Πελόζι πυροδότησε σοβαρές εντάσεις μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, με την τελευταία να διεκδικεί το νησί ως μέρος της επικράτειάς της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα κανονικότητα- Εφικτό το σενάριο της εισβολής

«Οι σκληροπυρηνικοί στα ανώτερα κλιμάκια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πιθανότατα θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το πού τους άφησε η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι», επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο, Στίβεν Μακντόναλντ, σημειώνοντας ότι η Πελόζι ουσιαστικά «άνοιξε ένα παράθυρο στο Πεκίνο» με την επίσκεψή της.

Τα ακραία στρατιωτικά μέτρα γύρω από την Ταϊβάν έχουν πλέον περάσει στη σφαίρα του αποδεκτού, επισημαίνει ο αναλυτής και κινήσεις ίπως η εκτόξευση ππυραύλων πάνω από νησί θεωρούνται αποδεκτές όχι γιατί τις εγκρίνει η διεθνής κοινότητα αλλά επειδή πραγματοποιήθηκαν και το Πεκίνο δεν το «πλήρωσε».

Η  εξοικείωση των Κινέζων με την ιδέα της εισβολής στην Ταϊβάν
Η εξοικείωση των Κινέζων με την ιδέα της εισβολής στην Ταϊβάν/ Φωτογραφία AP

Περισσότεροι Κινέζοι πλέον έλκονται από την ιδέα της επέμβασης

Επιπλέον, η ίδια η ιδέα ότι η «ηπειρωτική» Κίνα θα μπορούσε μια μέρα να επιτεθεί στην Ταϊβάν για να καταλάβει το έδαφος της με τη βία, τώρα θεωρείται πιθανή από πολλούς περισσότερους Κινέζους.Και αυτό θεωρείται ως νίκη για όσους θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλες,εναλλκτικές και πιο ειρηνικές στρατηγικές για την επίτευξη αυτού που ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι περιέγραψε ως «επιστροφή της Ταϊβάν στη μητέρα πατρίδα» δεν συζητούνται επί του παρόντος - ή σίγουρα όχι λετπομερώς,

Ένα επιπλέον όφελος αυτής του μεγάλου «Live show» ασκήσεων με πραγματικά πυρά του κινεζικού στρατού ήταν επίσης η επιτάχυνση της πεποίθησης παγκοσμίως ότι η στρατιωτική άνοδος της Κίνας είναι ασταμάτητη - αυτό μπορεί να εκφοβίσει τους γείτονες της Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν αντίπαλες αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επισημαίνει ο Μακντόναλντ.

«Σε ευχαριστούμε "συντρόφισσα" Πελόζι»

Αυτές οι τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις θα χρειάζονταν κάποιο πρότερο σχεδιασμό. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι στρατηγοί τα συνέλαβαν, ξαφνικά, όταν διέρρευσε ότι η κα Πελόζι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ταϊβάν, σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC.

Αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι είχαν έτοιμα τα σχέδια και τα εβγαλαν από το συρτάρι όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία και όπως είπε χαριτολογώντας ένας εθνικιστής στο Πεκίνο όταν του πήραν συνέντευξη στο δρόμο την περασμένη εβδομάδα, «Σε ευχαριστούμε "συντρόφισσα" Πελόζι!»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Νάνσι Πελόζι (αριστερά) και η πρόεδρος ης Ταϊβάν Τσάι- Ινγκ Γουέν
Η Νάνσι Πελόζι (αριστερά) και η πρόεδρος ης Ταϊβάν Τσάι- Ινγκ Γουέν/ Φωοτογραφία AP

Πόλεμος λέξεων- Ποιο επικίνδυνος και από τις στρατιωτικές ασκήσεις

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου στην Ταϊβάν, Ρούπερτ Γουίνγκφιλντ- Χέις υπογραμμίζει ότι τις τελευταίες ημέρες, μεγάλο μέρος της προσοχής είναι στραμμένο στα στρατιωτικά πυροτεχνήματα που γίνονται στην Ταϊβάν. Αλλά εξίσου σημαντικά είναι τα λόγια από το Πεκίνο που συνόδευσαν τις ασκήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι κατέδειξε μια μικρή ομάδα Ταϊβανέζων πολιτικών τους οποίους έχει χαρακτηρίσει «αποσχιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν».

Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ την αποκάλεσε «ανάξια απόγονο του κινεζικού έθνους» - με άλλα λόγια, προδότη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ταϊβανέζων αντιτίθεται σε κάθε είδους ενοποίηση»

Ο στόχος είναι να επιχειρήσουν να νδιαχωρίσουν τη μάζα των Ταϊβανέζων, που το Πεκίνο λέει ότι δεν είναι ο εχθρός, από τη μικρή «κλίκα» που ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να απομακρύνει την Ταϊβάν από την μητέρα πατρίδα, αναφέρει ο Χέις, σταχυολογώντας την στρατηγική του Πεκίνου.

Το πρόβλημα για το Πεκίνο είναι ότι αυτή η εικόνα για την Ταϊβάν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ταϊβανέζων αντιτίθεται σε κάθε είδους ενοποίηση με την Κίνα και μια μεγάλη και αυξανόμενη πλειοψηφία θεωρεί τους εαυτούς τους «Ταϊβανέζους» και όχι «Κινέζους».

Σύμφωνα με τον Γουάνγκ Γι, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της
Τσάι Ινγκ-Γουέν καταβάλλει «τα αδύνατα δυνατά για να προωθήσει την αποσινικοποίηση» και προσπαθεί να δημιουργήσει «δύο Κίνες» ή «μία Κίνα και μία Ταϊβάν».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλία είπε ότι μετά την «επανένωση» της Ταϊβάν με την Κίνα, ο λαός της Ταϊβάν «θα χρειαστεί επανεκπαίδευση». Σύμφωνα με τον ίδιο, τους έγινε «πλύση εγκεφάλου» για να πιστέψουν ότι δεν είναι Κινέζοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πάλι, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Η Ταϊβάν είναι μια ανοιχτή κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να διαβάζουν ό,τι θέλουν, να σκέφτονται ό,τι θέλουν και να ψηφίζουν όποιον τους αρέσει, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του BBC.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν
Σε πλήρη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν/ Φωτογραφία AP

Τι αντίκτυπο θα έχουν όλα αυτά;

Για τον Γουίνγκφιλντ- Χέις, ο στόχος του Πεκίνου είναι να εκφοβίσει τους Ταϊβανέζους και να ψηφίσουν κατά του κόμματος της Προέδρου Τσάι στις επόμενες εκλογές το 2024. Θα ήθελαν να δουν το πιο φιλικό προς την Κίνα KMT (Kuomintang) ξανά στην εξουσία.

Η Κίνα απειλεί επίσης άμεσα τους επιχειρηματίες της Ταϊβάν, πολλοί από τους οποίους έχουν μεγάλες επενδύσεις στην ηπειρωτική Κίνα. Τους λένε ότι πρέπει να «διαλέξουν τη σωστή πλευρά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πεκίνο έχει δοκιμάσει αυτού του είδους τις τακτικές στο παρελθόν, και δεν ήταν πολύ επιτυχημένες. Πολλές επιχειρήσεις της Ταϊβάν θα πληγούν από τις κυρώσεις του Πεκίνου. Η τουριστική βιομηχανία πλήττεται ήδη από τον αποκλεισμό της Κίνας στους τουρίστες της ηπειρωτικής χώρας που έρχονται στην Ταϊβάν.

Αλλά αν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών μας δείχνουν κάτι, αυτό είναι ότι η στάση της Ταϊβάν απέναντι στο Πεκίνο φαίνεται ότι θα σκληρύνει περαιτέρω, εκτιμά ο Γουίνγκφιλντ- Χέις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ