«Σκληρή, ταλαντούχα, λίαν φιλόδοξη»: Μ’ αυτά τα λόγια σκιαγραφούν τα γερμανικά ΜΜΕ τη συμπρόεδρο των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.
Και από τη στιγμή που έλαβε το χρίσμα της υποψήφιας καγκελαρίου του κόμματός της η 40χρονη πολιτικός καλείται πλέον να αποδείξει ότι διαθέτει όλα εκείνα τα φόντα για να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι της επόμενης κυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Όπως επεσήμανε η πρώτη υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων στην ιστορία του κόμματος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με τον έτερο πρόεδρο – και προτιμητέο υποψήφιο του ιστορικού στελέχους Ντανιέλ Κον Μπεντίντ- , Ρομπερτ Χάμπεκ. Κι ο στόχος τους παραμένει εκείνος που όρισε το συνέδριο των Πρασίνων πριν από τρία χρόνια: να γίνουν ένα μεγάλο κόμμα – ομπρέλα για τη Γερμανία, που θα αγκαλιάσει την ευρύτερη κοινωνία θέτοντας ξεκάθαρους στόχους.
Η πολιτική ανέλιξη της υποψήφιας καγκελαρίου των Πρασίνων
Η Μπέρμποκ βρέθηκε στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας της στις αρχές του 2018, όταν στο συνέδριο των Πρασίνων συνάρπασε με τον πύρινο λόγο της τους αντιπροσώπους, που λίγο νωρίτερα είχαν εκλέξει την ελάχιστα γνωστή πολιτικό από το κρατίδιο του Βραδεμβούργου με το μαύρο δερμάτινο μπουφάν συμπρόεδρο του κόμματος – μια εξέλιξη που προκάλεσε αίσθηση στη γερμανική πολιτική σκηνή, αφού οι Πράσινοι διέθεταν ήδη ένα ανερχόμενο αστέρι: τον σχετικά νέο, χαρισματικό Ρόμπερτ Χάμπεκ, που πολλοί θα έλεγαν σύντομα ότι διέθετε «στόφα καγκελάριου».
Αλλά η Μπέρμποκ δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες της. Αντίθετα συνέχισε να καλλιεργεί συστηματικά το πολιτικό της προφίλ και να προβάλλεται ως ειδικός στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας με κάθε ευκαιρία τις απόψεις της και για ακανθώδη ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για την απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού και της ξενοφοβίας. Έτσι, στο επόμενο συνέδριο τον χειμώνα του 2019 επανεξελέγη στο πόστο της εξασφαλίζοντας το 97% των ψήφων έναντι 90% του συμπροέδρου της.
Η Μπέρμποκ έκανε από μικρή μεγάλα όνειρα. Γεννημένη το 1980 στην κωμόπολη Πάτενσεν της Κάτω Σαξονίας, αναδείχθηκε τρίτη στο πρωτάθλημα τραμπολίνου της Γερμανίας. Στα 16 της πήγε στις ΗΠΑ, όπου έζησε έναν χρόνο κι αργότερα σπούδασε Νομική στο Ανόβερο και Διεθνές Δίκαιο στο φημισμένο London School of Economics, όπου έμαθε άπταιστα Αγγλικά – άλλο ένα ατού στη διεθνή πολιτική σκηνή. Από τη στιγμή που ανέλαβε μαζί με τον Χάμπεκ τα ηνία του κόμματος, οι Πράσινοι σαρώνουν στις δημοσκοπήσεις με νούμερα σταθερά άνω του 20%, χώρια τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους στις ευρωεκλογές καθώς και σε εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια της Γερμανίας, όπως πρόσφατα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Αν και το κόμμα πασχίζει να κερδίσει έδαφος και στην ανατολική Γερμανία, ποντάρει πολλές ελπίδες και εν προκειμένω στη Μπέρμποκ, που ζει εδώ και καιρό με τον άνδρα της και τις δύο κόρες τους στο Πότσνταμ, νοτιοδυτικά του Βερολίνου.
Συγκυβέρνηση των Πρασίνων με τους Χριστιανοδημοκράτες μετά τις εκλογές;
Τόσο η Μπέρμποκ όσο και ο Χάμπεκ δεν έχουν ενδοιασμούς σττην αναζήτηση κοινού εδάφους με άλλα κόμματα, της Δεξιάς περιλαμβανομένης και στα γερμανικά ΜΜΕ φουντώνει το τελευταίο διάστημα η εικοτολογία – με το βλέμμα πάντα στις δημοσκοπήσεις – για έναν συνασπισμό των Πρασίνων με τους Χριστιανοδημοκράτες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, η Μπέρμποκ έχει μοχθήσει σκληρά για τη διαμόρφωση μιας καλά καθορισμένης ατζέντας του κόμματος, που διαφέρει σαφώς από τις πολιτικές των CDU/CSU, αφού τηρεί π.χ. σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας του Πούτιν, επιδιώκει τη σταδιακή απεξάρτηση της Γερμανίας από τη χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας νωρίτερα από τον νυν στόχο του 2038, αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και υποστηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας 130 χλμ/ώρα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Όλα αυτά αφήνουν μικρό περιθώριο αμφιβολιών ότι μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση των συντηρητικών με τους Πράσινους υπό την Μπέρμπεκ προμηνύεται εύθραυστη...