Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου αρνήθηκε κάθε αδικοπραγία κατά την ανάκρισή του από την αστυνομία στην Μπραζίλια για το σκάνδαλο της λαθραίας εισαγωγής στη Βραζιλία κοσμημάτων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, που του δώρισε η Σαουδική Αραβία.
O 68χρονος Μπολσονάρου κλήθηκε να καταθέσει στην ομοσπονδιακή αστυνομία μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στη Βραζιλία από τις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε επί τρίμηνο λίγο πριν παραδώσει την εξουσία στον νικητή των προεδρικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.
Το σκάνδαλο με τη λαθραία εισαγωγή των πανάκριβων δώρων της Σαουδικής Αραβίας προς τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας και τη γυναίκα του ξέσπασε τον περασμένο μήνα όταν η εφημερίδα Estado de Sao Paule αποκάλυψε ότι τελωνειακοί έπιασαν τον συνεργάτη του Μπολσονάρου και υπουργό Ενέργειας την εποχή εκείνη, να προσπαθεί να εισέλθει στη Βραζιλία με ένα σακίδιο πλάτης που περιείχε κοσμήματα με διαμάντια του ελβετικού οίκου Chopard αξίας 3,26 εκατ. δολαρίων μετά από επίσημο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία τον Οκτώβριο του 2021.
Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Μπολσονάρου είχε κρατήσει και ένα δεύτερο σετ κοσμημάτων που εισήχθησαν στη Βραζιλία χωρίς να το αντιληφθεί κανείς μετά το ίδιο ταξίδι.
«Αθώος» δήλωσε ο Μπολσονάρου
Ο Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει σειρά μηνύσεων και μια πιθανή ποινική έρευνα για την εμπλοκή του στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στην Μπραζίλια, υποστήριξε στη διάρκεια της τρίωρης ανάκρισής του ότι δεν έκανε κάτι κακό αποδεχόμενος τα δώρα, αλλά το σκάνδαλο αμαύρωσε την εικόνα που καλλιεργούσε ως πολέμιος της διαφθοράς.
Οι επικριτές του λένε ότι τα δώρα ανήκαν στην προεδρική συλλογή και τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να αποφύγει τους τελωνειακούς δασμούς με τη λαθραία εισαγωγή τους στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπολσονάρου είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να ανακτήσουν τα κατασχεθέντα κοσμήματα από το τελωνείο του διεθνούς αεροδρομίου του Σάο Πάολο, με το πρώην πρόεδρο να εξηγεί ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί διπλωματικό επεισόδιο, ενόψει πιθανής δημοπράτησης των κοσμημάτων.
Κατόπιν εντολής του ομοσπονδιακού ελεγκτικού δικαστηρίου ο Μπολσονάρου επέστρεψε τελικά άλλα δύο σετ δώρων -ανάμεσά τους ένα τυφέκιο και ένα πιστόλι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-, με τους συνηγόρους του να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή δείχνει τη βούληση του πελάτη τους να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και τον νόμο.
Σημειωτέον ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας στη Βραζιλία οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα με αγαθά αξίας άνω των χιλίων δολαρίων οφείλουν να τα δηλώνουν κατά την άφιξή τους και να πληρώνουν τους σχετικούς δασμούς. Τα κοσμήματα θα μπορούσαν να εισέλθουν αφορολόγητα στη Βραζιλία ως δώρα προς το έθνος, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα ανήκαν στη συλλογή του προεδρικού μεγάρου της χώρας.