Ανακαλύφθηκε πυραμίδα της ελληνιστικής περιόδου στη μέση της ερήμου της Ιουδαίας - iefimerida.gr

Ανακαλύφθηκε πυραμίδα της ελληνιστικής περιόδου στη μέση της ερήμου της Ιουδαίας

Πυραμίδα ελληνιστικής περιόδου ανακαλύφθηκε στη μέση της ερήμου της Ιουδαίας
Πυραμίδα ελληνιστικής περιόδου ανακαλύφθηκε στη μέση της ερήμου της Ιουδαίας/Φωτογραφία: Facebook/Israel Antiquities Authority
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια επιβλητική πέτρινη κατασκευή, κρυμμένη για αιώνες στην έρημο, ρίχνει φως στην ελληνιστική περίοδο της περιοχής.

Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται πάπυροι, νομίσματα και όπλα σε εξαιρετική κατάσταση.

Σπουδαία ανακάλυψη στην έρημο της Ιουδαίας - Χρονολογείται πριν από περίπου 2.200 χρόνια

Μια ομάδα αρχαιολόγων της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (IAA) προχώρησε σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: μια πυραμιδοειδής δομή στα βόρεια του Νάαλ Ζοχάρ, στην έρημο της Ιουδαίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα κατάλοιπα χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο, πριν από περίπου 2.200 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι βρέθηκε στον χώρο

Στον χώρο βρέθηκαν πολυάριθμα αντικείμενα, όπως πάπυροι γραμμένοι στα ελληνικά, χάλκινα νομίσματα από τις εποχές των Πτολεμαίων και του Αντιόχου Δ΄, όπλα, ξύλινα εργαλεία και υφάσματα. Πολλά από αυτά διατηρήθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στο ξηρό κλίμα της περιοχής.

«Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες και πιο συναρπαστικές ανασκαφές που έχουν γίνει ποτέ στην έρημο της Ιουδαίας», δήλωσαν οι υπεύθυνοι της έρευνας, Μάταν Τολεδάνο, Δρ. Εϊτάν Κλάιν και Αμίρ Γκανόρ, από την IAA. «Η κατασκευή είναι τεράστια, φτιαγμένη από πελεκητές πέτρες που ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά η καθεμία. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα, οι εθελοντές αποκάλυψαν ιστορικά έγγραφα, χάλκινα αγγεία και αρχαία έπιπλα. Κάθε μέρα φέρνει και νέες εκπλήξεις», πρόσθεσαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες υποθέσεις αναφέρουν ότι το κτίσμα ίσως λειτούργησε ως πύργος παρακολούθησης για την προστασία εμπορικών δρόμων κατά την περίοδο των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι επρόκειτο για ταφικό μνημείο, αν και οι ειδικοί δεν αποκλείουν και άλλες χρήσεις.

Η ανασκαφή αποτελεί μέρος ενός προγράμματος διάσωσης που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, με στόχο την προστασία αρχαιολογικών θησαυρών που κινδυνεύουν από αρχαιοκαπηλία. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Τμήματος Αρχαιολογίας της Πολιτικής Διοίκησης και της IAA, εξερευνήθηκαν 180 χιλιόμετρα γκρεμών και εντοπίστηκαν περισσότερες από 900 σπηλιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη όχι μόνο εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για την αρχαιότητα της περιοχής, αλλά και υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ