Την Τρίτη ψηφίζεται η διάταξη για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του Δημοσίου κι αμέσως μετά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή σε περίπου 1,1 εκατομμύρια δικαιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι πολύπλοκες τεχνικές εργασίες, που θα καταστήσουν δυνατή την πίστωση αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ ευρώ μαζί με τις τρέχουσες συντάξεις. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία, το εγχείρημα είναι απαιτητικό. Υψηλό δείκτη τεχνικής δυσκολίας έχει και η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους των δικαιούχων. Η απόφαση είναι ειλημμένη, αλλά θα πρέπει να προβλεφθούν ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε τα χρήματα να καταλήξουν εκεί που πρέπει, γεγονός που οδηγεί σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αναδρομικά… τριών ταχυτήτων
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά και την τροπολογία για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, υπάρχουν 3 ταχύτητες αναδρομικών:
Στην πρώτη κατηγορία είναι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους αναλογούν 900 εκ ευρώ. Τα αναδρομικά αυτά καλύπτουν το 11μηνο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016 και αφορούν στις περικοπές συντάξεων, οι οποίες έγιναν με τους δύο νόμους του 2012. Αφενός, στις περικοπές σε συντάξεις με άθροισμα άνω των 1.000 ευρώ (από 1.000 έως 1.500 ευρώ εισφορά ύψους 5%, για άθροισμα 1.500 έως 2.000 ευρώ 10%, για άθροισμα 2.000 έως 2.500 ευρώ 15% και για άθροισμα άνω των 2.500 ευρώ 20%) αφετέρου στις περικοπές 12% σε κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.
Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα, στους οποίους αναλογούν περί τα 500 εκ ευρώ. Αυτοί θα λάβουν αναδρομικά ΜΟΝΟ για τις περικοπές σε άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, καθώς οι περικοπές άνω των 1.300 ευρώ κρίνονται συνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα Πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας, που επικαλείται η αιτιολογική έκθεση της σχετικής τροπολογίας.
Στην τρίτη κατηγορία είναι οι μεγάλοι χαμένοι των αναδρομικών: περίπου 1,5 εκ χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι προσδοκούσαν αναδρομικά, από τα «κουρεμένα» Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με την ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ από την κυβέρνηση, αυτή αφορά μόνο σε κύριες συντάξεις και μόνο σε όσους έχουν προσφύγει, με αποτέλεσμα αν και με πολιτική απόφαση να καλύπτονται και όσοι δεν έχουν κινηθεί δικαστικά, να μην καλύπτονται αναδρομικά για τις περικοπές σε επικουρικές και Δώρα.
Σε εκκρεμότητα χιλιάδες δίκες
Με τις δύο τροπολογίες δεν φαίνεται, πάντως, να κλείνει ο κύκλος των δικαστικών διεκδικήσεων. Κατ' αρχάς, είναι σε εκκρεμότητα χιλιάδες δίκες, στις οποίες ενδέχεται να επιδικαστούν μεγαλύτερα ποσά αναδρομικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επιπλέον ποσά θα καταβληθούν μόνο σε όσους έχουν προσφύγει.
Επιπλέον, ως το τέλος του έτους αναμένονται προσφυγές για τη διακοπή της παραγραφής απ’ όσους συνταξιούχους διεκδικούν Δώρα κι επικουρικές. Γι' αυτές τις περιπτώσεις έχει τεθεί το ερώτημα πώς θα ξεπεραστεί η πρόβλεψη των δύο τροπολογιών, σύμφωνα με την οποία με την καταβολή των ποσών αποσβένονται οι λοιπές αξιώσεις. Νομικοί εκτιμούν ότι με την κατάθεση αυτών των ποσών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «αφοπλίζεται» η σχετική πρόβλεψη. Σημειωτέον ότι η Κομισιόν στην Έκθεση Αξιολόγησης- που συζητείται σήμερα στο Eurogroup- έχει επισημάνει πως δεν έχει δημοσιευθεί ολόκληρη η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, παρά μόνο περιλήψεις, εκτιμώντας ότι η εκκρεμότητα των δικαστικών διεκδικήσεων για Δώρα- επικουρικές ισοδυναμεί με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος τουλάχιστον 2 δισ ευρώ.
Δικαστικές εξελίξεις και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, συνεπάγεται και η διαφορετική προσέγγιση του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου γι υνεπάγεται εκδίκαση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ωστόσο όπως παρατηρούν έμπειροι νομικοί, ακόμα κι αν το ΑΕΔ ταχθεί με το σκεπτικό του ΣτΕ- δηλαδή κρίνει ότι και αυτές οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές- η απόφαση αυτή θα καταλαμβάνει μόνο εκκρεμείς δίκες και δεν θα έχει αναδρομικό αποτέλεσμα.