Μια αναδρομή των δράσεων για τα δικαιώματα των γυναικών στην ΕΕ - iefimerida.gr

Μια αναδρομή των δράσεων για τα δικαιώματα των γυναικών στην ΕΕ

νέες γυναίκες σε διαδήλωση
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ερώτημα «ποια είναι η δράση της ΕΕ για τα δικαιώματα των γυναικών;», μας απαντάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα timeline των σημαντικότερων σταθμών των δράσεων για τις γυναίκες στην Ευρώπη.

Σημαντική χαρακτηρίζει την πρόοδο ως προς τα δικαιώματα των γυναικών, το Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία όμως έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στις γυναίκες και μοιάζει να ανακόπτει αυτήν τη θετική πορεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια σειρά δράσεων του Ευρωκοινοβουλίου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών, έλαβαν χώρα μόλις την τελευταία 5ετία.

Διασφάλιση «κλιματικής Δικαιοσύνης»

Το 2017 οι ευρωβουλευτές διαπίστωσαν ότι οι συνέπειες της κλίματικής αλλαγής δεν «χτυπούν» το ίδιο γυναίκες και άντρες. Οι γυναίκες πλήτονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που η συχνότητά τους πολλαπλασιάζεται λόγω των κλιματικών μεταβολών.

Τα ευρήματα των ερευνών του ΟΗΕ για το ζήτημα, ευρήματα που έλαβαν υπόψην τους οι ευρωβουλευτές, ανέφεραν ότι το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003 προκάλεσε των θάνατο περισσότερων γυναικών σε σχέση με τους άντρες. Στην Ινδία μάλιστα, οι πλυμμύρες της και ο κυκλώνας του 1991 προκάλεσε τον θάνατο 5 φορές περισσότερων γυναικών έναντι αντρών. Μια έρευνα σημείωνε ότι γυναίκες και παιδιά έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τους άντρες, σε μια φυσική καταστροφή.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι οι μετέπειτα νομοθεσίες για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να εξασφαλίσουν επιπλέον προστασία στις γυναίκες, καθώς είναι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σεξουαλική παρενόχληση- ένας καθημερινός κίνδυνος

Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση σχετική με την απαράιτητη καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρος εργασίας, σε δημόσιους χώρους και στην πολιτική ζωή της Ένωσης. Τα στοιχεία της έκθεσης ήταν πραγματικά τρομακτικά. Μία στις δύο γυναίκες στην ΕΕ έιχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και περισσότερο από το 20% των νέων γυναικών, από 18 έως 29 ετών, είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο.

Η ίδια η έκθεση υπογράμμιζε ότι τα νούμερα ειναι με βεβαιότητα πολύ μεγαλύτερα καθώς πολλές γυναίκες και κορίτσια φοβούνται και δεν καταγγέλουν αυτά τα απαράδεκτα περιστατικά.

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν από το 2018 ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο με το κατάλληλο προσωπικό, αρμόδιες αρχές και μηχανισμούς που θα διευκολύνουν την αναφορά τέτοιων περιστατικών σε χώρους εργασίας και όχι μόνο.

Επισημάνθηκε μάλιστα η ανάγκη τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην κακοποίηση με διακήρυξη μηδενικής ανοχής και την επιβολή σοβαρών κυρώσεων για τους παραβάτες. Ζητήθηκε μάλιστα το ίδιο να ισχύσει και για θεσμικούς φορείς και όργανα, όπως τα εθνικά Κοινοβούλια τα οποία θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην έρευνα και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, για το διαδίκτυο, όπου τα φαινόμενα κακοποίησης πολλαπλασιάζονταν τα τελυταία χρόνια, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να προσαρμόσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο στις σύγχρονες απαιτήσεις του ψηφιακού κόσμου και των νέων τεχνολογιών για να προστατεύονται οι γυναίκες αποτελεσματικά.

Εξισορρόπηση επαγγλεματικής-προσωπικής ζωής

Τον Σεπτέμβριο του 2019 το Ευρωκοινοβούλιο διαπίστωσε ότι πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα για την γονική άδεια, πατρότητας και αδειών φροντιστών. Απαίτησαν τουλάχιστον 10 μέρες αμειβόμενης άδειας πατρότητας καθώς επίσης 4 μήνες μη μεταβιβάσιμης γονικής άδειας προτούν το παιδί κλείσει δέκα χρόνια ζωής. Στο ίδιο ψήφισμα σημείωναν ότι το επίπεδο πληρωμής ή το επίδομα να αντιστοιχεί στο ελάχιστο το 78% του μικτού μισθού του εργαζόμενου (για γονική μέριμνα και άδεια φροντιστή) και το 80% (για άδεια πατρότητας). Τέλος, ζήρησαν ν οι γονείς να επωφελούνται από ρυθμιζόμενες μορφές εργασίας (όπως η απομακρυσμένη εργασία).

Το 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, στο Ευρωκοινοβύλιο εγκρίθηκε έκθεση για την καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Κατά μέσο όρο, οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 14% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών ανά ώρα εργασίας.
Ορισμένοι από τους λόγους για τις διαφορές στις αμοιβές των δύο φύλων είναι διαρθρωτικοί και σχετίζονται με διαφορές που αφορούν την εργασία, το επίπεδο εκπαίδευσης και την επαγγελματική εμπειρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από πλήθος διαβουλεύσεων το Ευρωκοινοβούλιο ιυοθέτησε
ένα ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, καλώντας την Κομισιόν να προτείνει ένα νέο, φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά μο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, που θα ορίζει σαφείς στόχους μείωσης του χάσματος για τα κράτη μέλη για την επόμενη πενταετία.

Χάσμα μεταξύ των φύλων και στον ψηφιακό κόσμο

Το 2015 από τα 1.4 εκατομμύρια των ανθρώπων που επέλεξε να ακολουθήσει σπουδές  σχετικές με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο το 17.2% ήταν κορίτσια, ενώ από τους 8.2 εκατομμύρια ανθρώπους που προσλήφθηκαν στην ΕΕ ως ειδικοί του κλάδου, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόλις το 16.7%.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των γυναικών στο τομέα της τεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων, σημείωσαν οιο ευρωβουλευτές στις αρχές του 2021.

Η ΕΕ ανέλαβε, με παρότρυνση και των ευρωβουλευτών, σειρά πρωτοβουλιών για να προωθήσει και να ενθαρρύνει νέες γυναίκες να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες στον τομέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το timeline-video που ετοίμασε το Ευρωκοινοβούλιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ