Μπορεί οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκίας να φροντίζουν καθημερινά να υπενθυμίζουν το μέγεθος και τις ικανότητες του στρατού της, η ανησυχία των γειτόνων για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, όμως, είναι πλέον εμφανής.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύει μια ανάλυση που φιλοξενεί το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο παραθέτει με εξαιρετική λεπτομέρεια -και, ίσως, δηκτικότητα- τα «κόστη και τους ωφελούμενους», όπως είναι ο τίτλος του άρθρου, των ελληνικών αμυντικών δαπανών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον υπότιτλό του ο συγγραφέας του κειμένου, ειδικός αμυντικής στρατηγικής και ασφάλειας και απόστρατος συνταγματάρχης στην Τουρκία, «είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μεγάλο μέρος των ελληνικών αμυντικών δαπανών βασίζεται στην πραγματική ζήτηση, αλλά κυρίως καθοδηγείται από υποκινητές της προσφοράς από το εσωτερικό της ελληνικής γραφειοκρατίας που συνδέεται με διεθνείς αμυντικές εταιρείες».
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας με... αριθμούς Τουρκίας
Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, λοιπόν, οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, όπως αναδεικνύεται από την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) το 2022.
«Για να έχουμε καλύτερη κατανόηση, θα πρέπει να ξέρουμε τι, αλλά και από πού προμηθεύεται η Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα. Η Ελλάδα προμηθεύεται ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων αμυντικών συστημάτων προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό της σύμφωνα με τις αναμενόμενες απειλές», σημειώνει ο Τούρκος αρθρογράφος, κάνοντας σαφή νύξη τόσο στην συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ όσο και στη ρητορική περί επιθετικότητας στο Αιγαίο.
«Η ασφάλεια είναι σαν την ομορφιά, είναι σχετική και διαφέρει για κάθε χώρα. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ και του Νίγηρα δεν είναι ίδιες, επομένως οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Ελλάδας δεν είναι ίδιες με αυτές της Τουρκίας. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος ορίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ελλάδας. Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής καθορίζουν την πραγματική απειλή και τις ανάγκες ή μήπως χειραγωγούνται οι φορείς αυτοί;», σημειώνει στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρώην συνταγματάρχης.
Τουρκία: Η Γαλλία ο μεγαλύτερος ωφελημένος των ελληνικών αμυντικών δαπανών
Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Ισραήλ τίθενται, επίσης, στο στόχαστρο του Anadolu για την αμυντική συνεργασία τους με την Ελλάδα. Η πραγματική «οργή», όμως, φαίνεται να αφορά την περίπτωση της Γαλλίας, με τον αρθρογράφο να δημιουργεί... σενάρια συνωμοσίας.
«Είναι σαφές ότι η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος των ελληνικών αμυντικών δαπανών, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί οι γαλλικές αρχές κάνουν συχνές δηλώσεις που προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στην Ελλάδα», τονίζει ο Τούρκος απόστρατος και καταλήγει:
«Αν όλα αυτά τα συστήματα είναι μόνο για τη δημιουργία ενός οπλοστασίου σε στυλ μπαρόκ, τότε είναι σπατάλη φόρων που εισπράττονται από τους φορολογούμενους. Σε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τη δημογραφία και τη σημερινή βιομηχανία, οι προαναφερόμενες αμυντικές δαπάνες δεν είναι βιώσιμες ούτε για την Ελλάδα».