Καμπανάκι κινδύνου κρούουν Αμερικανοί ειδικοί, επισημαίνοντας ότι ο νέος κορωνοϊός ίσως αποκτήσει μόνιμη παρουσία στο ρεπερτόριο των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο κορωνοϊός, που μπορεί να πλήξει τις περισσότερες αν όχι όλες τις χώρες του πλανήτη, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «θα είναι μαζί μας για αρκετό διάστημα – είναι ενδημικός σε ανθρώπινους πληθυσμούς και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί χωρίς εμβόλιο», λέει ο Αμες Αντάλια, ειδικός στα μολυσματικά νοσήματα του Johns Hopkins Center for Health Security.
Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ενόψει της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών την άνοιξη, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Κι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί, είπε ο Αντάλια στο Business Insider.
«Ίσως μειωθεί η συχνότητα μετάδοσης και να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη εμβολίου μέχρι την επανεμφάνισή του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός αυτός θα εξαφανιστεί».
«Ακόμη κι αν γίνει εποχικός, ο νέος κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαλειφθεί»
Αν ο κορωνοϊός καταλήξει να συμπεριφέρεται όπως η εποχική γρίπη, μπορεί να υποχωρούν τα κρούσματα το καλοκαίρι και να επιστρέφουν το φθινόπωρο και το χειμώνα κάθε χρόνο. «Γνωρίζουμε ότι οι ιοί του αναπνευστικού είναι πολύ εποχικοί, αλλά όχι μόνον», είπε ο ειδικός στις μολυσματικές νόσους του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Γουίλιαμ Σάφνερ στο CNN. «Η ελπίδα είναι ότι η έλευση της άνοιξης θα συμβάλει στη σταδιακή υποχώρηση του κορωνοϊού. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι». Οι ιοί του αναπνευστικού είναι εποχικοί επειδή οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθούν στη σκλήρυνση μιας προστατευτικής επικάλυψης που περιβάλλει τα μόριά τους όσο είναι στον αέρα. Κι ένα ισχυρότερο κέλυφος τους επιτρέπει να ζουν αρκετά στον αέρα για να μεταδοθούν από το ένα άτομο στο άλλο.
Ο ιός της γρίπης «επιβιώνει καλύτερη σε ψυχρά, ξηρά περιβάλλοντα», λέει η επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, Αμάντα Σίμανεκ. Αλλά οι εποχές δεν είναι ίδιες στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο κι όταν π.χ. στην Κίνα καλυτερεύει ο καιρός, ο χειμώνας καταφθάνει στην Αυστραλία, την υποσαχάρια Αφρική και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και πέραν τούτων σε ορισμένα κράτη οι αλλαγές των εποχών δεν είναι τόσο δραματικές, άρα «η γρίπη κυκλοφορεί εκεί όλο το χρόνο», λέει ο Αντάλια. Τέσσερις άλλοι κορωνοϊοί είναι ήδη ενδημικοί στον πληθυσμό της Γης, όλοι τους εποχικοί και συνήθως προκαλούν ήπια κρυώματα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις και πνευμονίες. Σύμφωνα με τον Αντάλια, ο νέος κορωνοϊός μπορεί να είναι τώρα και αυτός ενδημικός, σαν κι εκείνους που κυκλοφορούν συνεχώς…