Το πλοίο γενικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1) αναχώρησε από τη βάση Λάνγκλεϊ-Γιούστις στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο και στόχο να ενισχύσει τη διά θαλάσσης εκστρατεία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).
Το εν λόγω πλοίο εξυπηρετεί την εφοδιαστική υποστήριξη μονάδων με ό,τι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς. Το «Gen. Frank S. Besson» (LSV-1) απέπλευσε «λιγότερο από 36 ώρες αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα διά θαλάσσης», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της CENTCOM.
Μεταφέρει «εξοπλισμό για τη δημιουργία προσωρινού προβλήτα» που θα εξυπηρετήσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που λιμοκτονούν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι για το πλωτό λιμάνι θα χρειαστούν έως και 60 ημέρες για να ολοκληρωθεί και θα χρειαστούν περίπου 1.000 στρατιώτες για την κατασκευή του - κανένας από τους οποίους δεν θα βγει στην ξηρά.
Το λιμάνι θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα πρώτα φορτία θα φτάσουν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η προβλήτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράδοση έως και 2 εκατομμυρίων γευμάτων καθημερινά.
Κύπρος: Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αναχωρήσει από τη Λάρνακα με προορισμό τη Γάζα
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη αναμένεται να αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα για υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το σχέδιο «Αμάλθεια» ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με επιμονή τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Σημείωσε ότι «είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που το παρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι».
«Να σας αναφέρω ότι το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας, αντιλαμβάνεστε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή από την μια με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία- είδατε και την σχετική ανακοίνωση- την ίδια στιγμή χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες μετά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή Υπουργούς Εξωτερικών για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
Το ισπανικό πλοίο, Open Arms, (ανήκει στην ομόνυμη φιλανθρωπική οργάνωση) έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Κύπρο χωρίς να είναι προς το παρόν σαφές πού θα δέσει στη Γάζα.
Το εν λόγω πλοίο, όπως αναφέρει το BBC έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στη Λάρνακα και θα ρυμουλκήσει μια φορτηγίδα φορτωμένη με είδη που παρέχονται από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, δήλωσε στο Associated Press ο ιδρυτής του Open Arms, Όσκαρ Καμπς.
Το Open Arms δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν αρχίσει να επιθεωρούν το φορτίο των «200 τόνων με βασικά τρόφιμα, ρύζι, αλεύρι και κονσέρβες τόνου».
Μπάιντεν για Νετανιάχου: Βλάπτει παρά βοηθάει το Ισραήλ με τους χειρισμούς του στον πόλεμο κατά της Χαμάς
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι θεωρεί πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «περισσότερο βλάπτει παρά βοηθάει το Ισραήλ», σχολιάζοντας την προσέγγισή του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο MSNBC, ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται». Ο Μπάιντεν είπε μεταξύ άλλων ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «είναι αντίθετος με όσα πρεσβεύει το Ισραήλ». «Και νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο μια ισραηλινή επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε καταφατικά. Ωστόσο, φρόντισε να διευκρινίσει ότι δεν σκοπεύει να διακόψει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ. «Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή εξαιτίας της οποίας θα διακόψω τις παραδόσεις όπλων ώστε να μην έχουν τον Σιδηρούν Θόλο να τους προστατεύει», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ.