Ο Τζο Μπάιντεν έφερε τα πάνω κάτω στις αμερικανικές εκλογές.
Αφού επέμενε σθεναρά επί εβδομάδες ότι θα παραμείνει υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, υπέκυψε στις πιέσεις και αποσύρθηκε από την κούρσα.
Πλέον, η Κάμαλα Χάρις, γράφει το BBC στην ανάλυσή του για την επόμενη ημέρα, είναι ένα ρίσκο, το οποίο όμως πολλοί Δημοκρατικοί θα θελήσουν να αναλάβουν.
Οι πιθανότητες να είναι η Κάμαλα Χάρις υποψήφια των Δημοκρατικών εκτοξεύτηκαν μετά και τη δημόσια υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος της παρείχε την πλήρη στήριξή του, λέγοντας ότι η απόφασή του να την κάνει αντιπρόεδρο πριν από 4 χρόνια ήταν η καλύτερη που πήρε ποτέ.
Η ίδια απάντησε λέγοντας ότι είναι τιμή της να έχει την υποστήριξή του και ότι θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Το πιθανότερο, εκτιμά το BBC, είναι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί να συνταχθούν με τον πρόεδρο Μπάιντεν και να υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις, για να αποφύγουν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, λιγότερο από έναν μήνα από το συνέδριο των Δημοκρατικών.
Γιατί να στηρίξουν την Καμάλα Χάρις
Όπως γράφει το BBC, υπάρχουν πρακτικοί και πολιτικοί λόγοι που οι Δημοκρατικοί θα θελήσουν -πιθανότατα- να στηρίξουν εν τέλει την Κάμαλα Χάρις.
Είναι η επόμενη στη συνταγματική σειρά διαδοχής. Η οπτική της παράκαμψης της πρώτης μαύρης γυναίκας στο προεδρικό ψηφοδέλτιο θα ήταν τρομερή για το κόμμα.
Η Κάμαλα σε περίπτωση επίσης που επιλεγεί θα έχει αμέσως πρόσβαση στα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν.
Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι, γράφει το BBC.
Οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι τα ποσοστά αποδοχής της Χάρις είναι περίπου τόσο χαμηλά όσο και αυτά του Μπάιντεν.
Και σε αναμετρήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει περίπου την ίδια απόδοση με τον Μπάιντεν.
Δεύτερον, η Χάρις αντιμετώπισε δυσκολίες ως αντιπρόεδρος.
Στις αρχές της διακυβέρνησης Μπάιντεν, της ανατέθηκε η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Αυτή ήταν μια τρομακτική πρόκληση, και μια σειρά από λάθη και λανθασμένες δηλώσεις της προκάλεσαν οξύτατη κριτική. Και παρότι χειρίστηκε πολύ καλύτερα το θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση στη συνέχεια, οι πρώτες εντυπώσεις από το χειρισμό του μεταναστευτικού έμειναν.
Τρίτο αρνητικό το γεγονός ότι είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 και δεν τα κατάφερε.
Ενώ φαινόταν να πηγαίνει καλά αρχικά, ένας συνδυασμός άστοχων συνεντεύξεων, έλλειψης σαφώς καθορισμένου οράματος και κακής διαχείρισης της καμπάνιας της, την οδήγησαν να εγκαταλείψει την κούρσα πριν καν τις πρώτες προκριματικές εκλογές.
Και σημειώνει το BBC: «Η επιλογή της Χάρις αποτελεί ρίσκο για τους Δημοκρατικούς, αλλά σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν ασφαλείς επιλογές. Και το διακύβευμα -μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ- είναι το μεγαλύτερο που θα μπορούσε».
Το συνέδριο των Δημοκρατικών θα μπορούσε να είναι χαοτικό αλλά και συναρπαστικό
Υπό αυτές τις συνθήκες -που ακόμη διαμορφώνονται- το συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα στο Σικάγο θα έχει ενδιαφέρον. Ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί συνταχθούν με τη Χάρις, είναι δύσκολο να προδικάσει κανείς την έκβαση του συνεδρίου.
Και αν η Χάρις δεν καταφέρει να ενώσει το κόμμα, το συνέδριο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολιτικό ελεύθερο παιχνίδι, με διάφορους υποψηφίους να διαγωνίζονται για το χρίσμα μπροστά στις κάμερες και πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συναρπαστικό πολιτικό θέατρο, ζωντανό και απρόβλεπτο, με τρόπο που το αμερικανικό κοινό δεν έχει ξαναδεί.
Αλλάζει και ο σχεδιασμός των Ρεπουμπλικανών
Το φετινό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών κύλησε κατά τα προβλεπόμενα, εστιάζοντας την κριτική του στον Τζο Μπάιντεν. Και τώρα αποδεικνύεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί στόχευαν τον λάθος άνθρωπο.
Με την είδηση της εγκατάλειψης της εκστρατείας επανεκλογής του Μπάιντεν, το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών, του οποίου ηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ, ανατράπηκε.
Οι Ρεπουμπλικανοί πέρασαν μια ολόκληρη εβδομάδα με προσεκτικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις, εστιάζοντας στις αδυναμίες του Μπάιντεν, που πλέον δεν θα τον έχουν αντίπαλο.
Όπως και να 'χει τώρα, όμως, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα είναι κάποιος πολύ νεότερος από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Μια στρατηγική ισχυρού εναντίον εύθραυστου απέναντι στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ή σε έναν από τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες που αναφέρονται ως πιθανοί διάδοχοι του Μπάιντεν απλώς δεν θα έχει την ίδια απήχηση.
Αν η Χάρις είναι η υποψήφια, οι Ρεπουμπλικανοί θα τη συνδέσουν με αποτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Και σημειώνει, ακόμη, το BBC για κάτι που ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται: «Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος, οι Ρεπουμπλικανοί είναι βέβαιο ότι θα κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς ότι συγκάλυψαν τις ηλικιακές αδυναμίες του Μπάιντεν - και ότι έθεσαν το έθνος σε κίνδυνο. Σε αυτό το σημείο, όλοι πετάνε στα τυφλά, καθώς απομένουν μόλις λίγοι μήνες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές».