Οι Αμερικανικές εκλογές 2020 πλησιάζουν. Ποιος ο ρόλος της Αφροαμερικανικής ψήφου;
Τα παρακάτω βασίζονται στην ομιλία του καθηγητή και προέδρου του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Howard στην Ουάσιγκτον, D.C Λορέντζο Μόρις την 1η Οκτωβρίου, στο Virtual Tour για τις αμερικανικές εκλογές, που διοργανώνουν τα Κέντρα Ξένου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο οποίο συμμετέχουν 225 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο για αντίστοιχα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το iefimerida.
Η ψήφος των Αφροαμερικανών ιστορικά στις Αμερικανικές εκλογές
Η ψήφος των Αφροαμερικανών από τη δεκαετία του ΄60 υπήρξε σταθερός και αναπτυσσόμενος παράγοντας διαμόρφωσης της αμερικανικής πολιτικής.
Το 2016 υπήρξε κριτική ότι η συμμετοχή των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων στις εκλογές μειώθηκε. Κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή Μόρις δεν ισχύει. Οπως ανέφερε «η συμμετοχή δεν μειώθηκε απλά σταθεροποιήθηκε», με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η συμμετοχή των Αφροαμερικανών μειώνεται όταν μειώνονται και τα συνολικά ποσοστά συμμετοχής, όπως συνέβη και το 1996.
Το 2012 η ψήφος των Αφροαμερικανών έφτασε και ξεπέρασε ως προς τη συμμετοχή, τη γενική αμερικανική συμμετοχή και στη συνέχεια μειώθηκε απότομα στις τελευταίες εκλογές.
Η σημασία της ψήφου των Αφροαμερικανών εξάγεται από το γεγονός, όπως έγινε κατανοητό και από την παρουσίαση του καθηγητή, ότι κανένας Αμερικανός Πρόεδρος από το Β' ΠΠ και μετά, με εξαίρεση τον Λίντον Τζόνσον, δεν κέρδισε την προεδρία χωρίς την αποκαλούμενη «μαύρη ψήφο».
Οπως σημείωσε πάντως ο καθηγητής σε αυτή την πραγματικά σημαντική στιγμή του 2012 σε ότι αφορά στη συμμετοχή, αν ο Ομπάμα δεν είχε την Αφροαμερικανική ψήφο θα είχε χάσει από τον Ρόμνεϊ και όχι με μικρό ποσοστό, αλλά με 10%.
Επομένως, πώς η Αφροαμερικανική ψήφος επηρεάζει την πολιτική γενικά;
Καταρχάς η Αφροαμερικανική ψήφος πηγαίνει κυρίως στους Δημοκρατικούς όχι για κομματικούς λόγους αλλά κυρίως για ιδεολογικούς. Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη τη δεκαετία του ΄30 με την ψήφο των Ιταλών, των Ιρλανδών και των Εβραίων. Οι Δημοκρατικοί απάντησαν σε αυτά τα ιδεολογικά κινήματα αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται από το 1960 και μετά από όταν και το 90% της Αφροαμερικανικής ψήφου είναι Δημοκρατική.
Στην πραγματικότητα, το 1952 και το 1956, όταν εξελέγη ο Αϊζενχάουερ, η μαύρη ψήφος ήταν 40% Ρεπουμπλικανική. Επίσης, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στη Νέα Υόρκη, οι Ρεπουμπλικάνοι προσέλκυαν την Αφροαμερικανική ψήφο όσο και οι Δημοκρατικοί, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα η ψήφος ήταν πιο ιδεολογική από ό,τι κομματική.
Στη δεκαετία του 1960 άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα όταν τα κόμματα ή η ηγεσία του κόμματος άρχισαν να βάζουν το θέμα της φυλής στην ψηφοφορία.
Η φυλή γίνεται σύμβολο στη δεκαετία του '60 της ιδεολογικής διαίρεσης. Χρησιμοποιώντας τους όρους του Lani Guinier, πρώην καθηγητή του Χάρβαρντ, γίνεται το καναρίνι του ανθρακωρύχου. Η ψήφος των Αφροαμερικανών δεν συνδέεται μόνο με φυλετικά ζητήματα, αλλά συνδέεται με αυτά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί το μοτίβο του Ρίγκαν το 1980, που βοήθησε να παρακινήσει μεγάλο αριθμό Ρεπουμπλικάνων. Ο Ρίγκαν είχε μια συντηρητική φιλοσοφία και η εκστρατεία του όπως και όλων των διαδόχων του, δηλαδή του Μπους, ακολούθησαν αυτό το μοτίβο.
Το πρόβλημα ήταν ότι η προσέλευση ήταν ούτως ή άλλως χαμηλή. Ο Ρίγκαν πήρε το 9% της Αφροαμερικανικής ψήφου. Σύμφωνα με το Pew ο Τραμπ το 2016 πήρε το 6% της Αφροαμερικανικής ψήφου.
Όταν η Χίλαρι Κλίντον έχασε μεγάλο μέρος της ψήφου των Αφροαμερικανών το 2016, πολλοί υποστήριξαν ότι ήταν μια τεράστια απόρριψη επειδή δεν ήταν μαύρη ή επειδή χρειαζόταν ένας μαύρος υποψήφιος για Πρόεδος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μόρις αυτό δεν στέκει, εν μέρει επειδή τα επίπεδα της ψήφου του Ομπάμα το 2008 ήταν περίπου τα ίδια με της Χίλαρι Κλίντον.
Η μαύρη ψήφος σε κάθε περίπτωση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα.
Μερικές από τις πολιτείες που θεωρούνταν κρίσιμες το 2020 με βάση δεδομένα το 2016, έχουν πληθυσμούς που είναι μικροί αλλά αρκετά μεγάλοι για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, ιδίως σε ορισμένες από τις κρίσιμες πολιτείες όπως για παράδειγμα η Φλόριντα. Να σημειωθεί ότι το 2016 υπήρξε μεγάλη μείωση στα ποσοστά προσέλευσης στην ψηφοφορία.
«Οταν ρωτάμε μαύρους ψηφοφόρους πόσο σημαντικό είναι το θέμα της φυλής το κατατάσσουν ως σημαντικό, αλλά δεν είναι πιο σημαντικό από άλλα ζητήματα όπως η εκπαίδυεση, η αστυνομική βία, το οποίο σαφώς συνδέεται με το θέμα της φυλής αν και δεν είναι το ίδιο πράγμα, το σύστημα υγείας, η ομοσπονδιακή υποστήριξη», αναφέρει ο καθηγητής.
Ολα αυτά θα επηρεάσουν και την ψήφο των Αφροαμερικωνών στις Αμερικανικές Εκλογές 2020.
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι η ψήφος των Αφροαμερικανών αντικατροπτίζει και την αμερικανική πρόοδο.
Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που παρέθεσε ο καθηγητής απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα αποθαρρύνει ένα τμήμα του πληθυσμού από το να ψηφίσει το γεγονός ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του αιτημάτων του κινήματος Black Lives Matter και των προτάσεων Μπάιντεν ο καθηγητής Μόρις ανέφερε ότι όλο αυτό δεν αποθαρρύνει ούτε όμως και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των Αφροαμερικανών στις Αμερικανικές εκλογές 2020.
Και αυτό γιατί όπως λέει η φυλή παίζει ρόλο στην ψήφο αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό κριτήριο. Αναφερόμενος σε σχετική έρευνα ανέφερε ότι οι ερωτώμενοι, όταν ερωτήθηκαν πώς θα επηρεάσουν τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία τα φυλετικά ζητήματα βρέθηκε ότι σαν παράγοντες προηγούνται άλλα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η εργασία και η απασχόληση. Αυτό δηλαδή που κρίνει την ψήφο των Αφροαμερικανών είναι οι προσδοκίες τους για την ηγεσία του κόμματος που θα ψηφίσουν. Θέλουν τα κόμματα να ανταποκρίνονται σωστά στα προβλήματα που θεωρούν ότι ξεκινούν από τη φυλή, αλλά οι προσδοκίες τους για το τι θα κάνουν για αυτά τα θέματα είναι αρκετά χαμηλές.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πήχης για το τι θα γίνει έχει τεθεί χαμηλά από όλους. Επομένως, όπως και στο παρελθόν, δεν έχουν μεγάλες προδοκίες.
Τι ποσοστό της Αφροαμερικανικής ψήφου θα πάρει ο Τραμπ
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν ο Τραμπ θα διατηρήσει το ποσοστό του 13% που πήρε το 2016 από τους άνδρες Αφροαμερικανούς ο καθηγητής Μόρις αφού ανέφερε ότι υπάρχουν έρευνες που αμφισβητούν αυτό το ποσοστό υποστηρίζοντας ότι ήταν χαμηλότερο, υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες προκαταλήψεις που οδηγούν σε πιο συντηρητικές επιλογές τους άνδρες Αφροαμερικανούς, τονίζοντας ότι και σε αυτές τις εκλογές το κρίσιμο στοιχείο στην προσέλευση είναι η ψήφος των μαύρων γυναικών.
Ποιος ο λόγος που οι Αφροαμερικανοί στηρίζουν κυρίως τους Δημοκρατικούς
Ο κύριος λόγος είναι η προοδευτική ατζέντα. Και δεν εξαρτάται από το κόμμα, που ούτως ή άλλως μπορεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική έλξη.
Οταν ο Ρούσβελτ προσέλκυσε Δημοκρατικούς στο κόμμα, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των μαύρων εργατικών, όχι συνολικά στις φυλετικές τους απαιτήσεις.
Δεν είναι μόνο ατομικές ευκαιρίες. Οι Μαύροι βλέπουν την καταστολή ως κυβερνητική βάση. Και έτσι εξετάζουν την απελευθέρωση ιστορικά και κυβερνητικά.
Πόσο θα επηρεάσει ο κορωνοϊός την ψήφο των Αφροαμερικανών
Ο αντίκτυπος ήταν σοβαρός. Στους μαύρους και στους ισπανόφωνους έχει δημιουργηθεί αρνητικός αντίκτυπος από την κυβερνητική ανταπόκριση στον κορωνοϊό.
Η οικονομική ανάκαμψη ήταν χειρότεηρ για τους μαύρους και ιδιαίτερα για τις μαύρες γυναίκες και προκύπτει ένα αίσθημα απογοήτευσης από τις συνθήκες που δημιουργούνται από την κυβερνητική δράση σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Και αυτό που προκύπτει επίσης είναι ότι περίμεναν περισσότερη υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση και ως εκ τούτου είναι περισσότερο απογοητευμένοι από αυτήν.