Aμερικανικές Εκλογές 2020: Tα 6 ψέματα του Τραμπ για νοθεία στις κάλπες - iefimerida.gr

Aμερικανικές Εκλογές 2020: Tα 6 ψέματα του Τραμπ για νοθεία στις κάλπες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: ΑΡ / Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την έκβαση της μάχης των Αμερικανικών Εκλογών 2020 να παραμένει στην κόψη του ξυραφιού, τρία 24ωρα αφότου στήθηκαν οι κάλπες και με το φάσμα της ήττας ορατό, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι οπαδοί του επιμένουν σε μια εντατική εκστρατεία παραπληροφόρησης στα social media καταγγέλλοντας αβάσιμα «καλπονοθεία».

Η ένταση κορυφώνεται στις ΗΠΑ καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται σε μια χούφτα αμφίρροπες πολιτείες κι ο απερχόμενος Πρόεδρος, υποβοηθούμενος από τους γιους και τους υπαρχηγούς του, προσπαθεί να πείσει τους υποστηρικτές του – πολλοί εκ των οποίων έχουν αποδειχθεί γόνιμο έδαφος σε θεωρίες συνωμοσίας- ότι έγιναν μαζικές παρατυπίες και είναι ακόμη σε εξέλιξη. «Σταματήστε την κλοπή» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί από ομάδες υποστηρικτών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα εκλογικά κέντρα που πολιορκούν, ενώ το επιτελείο του Ρεπουμπλικανού διασπείρει φήμες που αποδεικνύονται παντελώς αναληθείς, όπως οι πέντε που ακολουθούν:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν στο Ουισκόνσιν ήταν περισσότερα από τους ψηφοφόρους»: Ψέμα

Την Τετάρτη κυκλοφόρησε η φήμη στα social media ότι τα ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν στο Ουισκόνσιν ήταν περισσότερα από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με τον Μάικ Κόντρι, ένθερμο οπαδό του Τραμπ, στην εν λόγω πολιτεία καταμετρήθηκαν 3.239.920 ψηφοδέλτια ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 3.129.000 – μια διαφορά 110.920 ψηφοδελτίων που συνιστά απόδειξη απάτης στο Ουινσκόνσιν, που κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν. Ως εκ τούτου ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Ο Κόντρι, που έχει εξαπολύσει από την περασμένη Τρίτη πληθώρα καταγγελιών εις βάρος του Μπάιντεν για εκλογική απάτη, έχει σβήσει στο μεταξύ τη συγκεκριμένη ανάρτηση στο Twitter, που όμως είχε φροντίσει προηγουμένως να διασπείρει η ακροδεξιά περιθωριακή ομάδα συνωμοσιολόγων της QAnon, όπως αναφέρει το Radio Canada. O αριθμός των 3.239.920 ψηφοδελτίων που αναφέρθηκε είναι είναι ελαφρά μικρότερος από τις 3.297.408 ψήφους που μέτρησαν οι New York Times μετά την καταμέτρηση του 98%. Όσο για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στο Ουισκόνσιν, ήταν 3.129.000, όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί του Τραμπ, στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, αλλά την 1η Νοεμβρίου φέτος, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Πολιτείας ο αριθμός τους έφθανε τα 3.684.726, άρα στην πραγματικότητα τα ψηφοδέλτια ήταν κατά 387.000 λιγότερα από τους ψηφοφόρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καταμετρήθηκαν με μιας πάνω από 100.000 ψήφοι στον Μπάιντεν στο Μίσιγκαν»: Ψέμα

Αυτή η φήμη διαδόθηκε από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ και πολλούς από τους οπαδούς του ως απόδειξη προφανούς καλπονοθείας, αλλά δημιουργός της ήταν ένας σημαντικός ακροδεξιός αμερικανικός ιστότοπος, το Gateway Pundit, που συνηθίζει να διασπείρει fake news. Η φήμη βασίστηκε σε δύο screenshots του εκλογικού χάρτη, στο πρώτο εκ των οποίων ο Τραμπ είχε εξασφαλίσει 2.200.902 ψήφους έναντι 1.992.356 του Τζο Μπάιντεν στο Μίσιγκαν, ενώ στο δεύτερο, λίγη ώρα αργότερα, άλλαξαν οι ισορροπίες με τον Μπάιντεν να φθάνει στις 2.130.695 ψήφους (δηλαδή 138.339) δια μιάς, ενώ του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου παρέμειναν όπως είχαν. Στο τέλος ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε το Μίσιγκαν με το στρατόπεδο Τραμπ να ξεκινά προσφυγές για να σταματήσει την καταμέτρηση.

Όπως όμως, εξήγησε εκπρόσωπος της Decision Desk HQ, της εταιρείας που εκπόνησε τον διαδραστικό χάρτη «επρόκειτο για ένα απλό λάθος από φάκελο που δημιούργησε η Πολιτεία και τον οποίο εμείς ενσωματώσαμε. Η Πολιτεία αντιλήφθηκε το λάθος και κοινοποίησε μια επικαιροποιημένη καταμέτρηση. Εμείς ενημερώσαμε ανάλογα τους αριθμούς. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν σε εκλογικές βραδιές», είπε σύμφωνα με το Politifact. Τα tweet που ανήρτησε με διαφορά λίγων λεπτών η Decision Desk HQ αποτυπώνουν τη διόρθωση. «Αυτού του είδους τα παράξενα είναι τυπικά», επιβεβαιώνει κι ο Άλεξ Χάλτερμαν, καθηγητής Πληροφορικής και ειδικός σε θέμα ασφάλειας των εκλογών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ενημερώνονται ενίοτε όχι αυτόματα, αλλά με αντιγραφή και επικόλληση από ένα υπολογιστικό φύλλο. Το σφάλμα θα μπορούσε απλώς να είναι ότι τα νούμερα ενός ενός υποψηφίου έχουν ενημερωθεί, αλλά όχι του άλλου», λέει. Το πρόβλημα φαίνεται να προήλθε από την κομητεία Shiawassee, σύμφωνα με την Detroit Free Press . Ο συντηρητικός αρθρογράφος, που επεσήμανε για πρώτη φορά αυτήν την ανωμαλία και πυροδότησε τη φήμη έχει στο μεταξύ διαγράψει την ανάρτησή του στο Twitter και παραδέχθηκε το λάθος του.

«Πέταξαν εκατό ψηφοδέλτια υπέρ του Τραμπ στην Πενσιλβάνια»: Ψέμα

«Πέταξα ήδη πάνω από εκατό ψηφοδέλτια υπέρ του Τραμπ», έγραψε στο Instagram στις 3 Νοεμβρίου ένας χρήστης του Διαδικτύου υποστηρίζοντας ότι είναι αξιωματούχος σε εκλογικό κέντρο στην κομητεία Ήρι της Πενσιλβάνια κι υποσχόμενος ότι η Πολιτεία θα βαφτεί «μπλε» στο χρώμα των Δημοκρατικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To screenshot αυτης της ανάρτησης άρχισε γρήγορα να κυκλοφορεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, μέχρι που το προώθησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter κι ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ. Ο σερίφης της εν λόγω κομητείας διέταξε έρευνα με την υποψία της καλπονοθείας, αλλά ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής εξήγησε σε δήλωσή του ότι ο σέρφερ του Διαδικτύου πίσω από την επίμαχη ανάρτηση δεν εργάζεται σε κανένα εκλογικό κέντρο της κομητείας «ούτε καν ήταν εγγεγραμμένος στους εκεί εκλογικούς καταλόγους και πιθανότατα δεν ζει εκεί». Κι όπως σημειώνει το Snopes - που ειδικεύεται στην εξακρίβωση φημών και μύθων στο Διαδίκτυο- ο γιος του Τραμπ κι οι οπαδοί του μάλλον έπεσαν θύματα κάποιας φάρσας. Στις προηγούμενες εκλογές ένας χρήστης με το ίδιο όνομα χρήστη και φωτογραφία στο προφίλ του αστειευόταν στο Twitter ότι είχε ψηφίσει και την Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ακυρώθηκαν ψηφοδέλτια υπέρ του Τραμπ στην Αριζόνα»: Ψέμα

Σ’ ένα βίντεο που αναρτήθηκε τη βραδιά των εκλογών στο Facebook μια γυναίκα υποστήριξε ότι είδε μέλη της εφορευτικής επιτροπής να υποχρεώνουν τους ψηφοφόρους να συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτιά τους με ειδικά στυλό, που δεν θα μπορούσαν να «διαβάσουν» τα μηχανήματα καταμέτρησης των ψήφων στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα, όπου ο Μπάιντεν διατηρεί ακόμη το προβάδισμα. Τη φήμη για το “Sharpiegate” (από τη μάρκα του στυλό) διέδωσε ο συντηρητικός ραδιοφωνικός παραγωγός Μάικλ Σάβατζ και ακτιβιστές του Τραμπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο αρκεί για να διαψευσθεί η φήμη. Οι εκλογικές Αρχές της εν λόγω κομητείας είχαν αναρτήσει στις 24 Οκτωβρίου ένα βίντεο, που εξηγεί ξεκάθαρα ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαρκαδόρο ή στιλό για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Απλώς προτείνουν να χρησιμοποιηθεί μπλε ή μαύρο μελάνι, αφού τα μηχανήματα δεν «διαβάζουν» το κόκκινο και συνιστούν τη χρήση των Sharpie επειδή το μελάνι τους στεγνώνει γρήγορα και το «διαβάζουν» άνετα τα μηχανήματα. Τέτοιες ανυπόστατες φήμες στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ότι αγνοήθηκαν εσκεμμένα ψηφοδέλτια του Τραμπ, ώθησαν οπαδούς του – ορισμένους μάλιστα ενόπλους – να συγκεντρωθούν έξω από ένα από τα κέντρα καταμέτρησης ψηφοδελτίων, που αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά για το φόβο επεισοδίων.

«Έκαψαν δεκάδες ψηφοδέλτια υπέρ του Τραμπ στη Βιρτζίνια»: Ψέμα

Σ’ ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επομένη των προεδρικών εκλογών διακρίνεται ένα άτομο να βρίζει τον Τραμπ και να βάζει φωτιά σε «περίπου 80» χαρτιά, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ψηφοδέλτια υπέρ του Τραμπ. Αμέσως ο γιος του Τραμπ, Έρικ έσπευσε να το εκμεταλλευτεί:

Οι αρμόδιοι μελέτησαν προσεκτικά τις εικόνες στο δημαρχείο της μεγαλύτερης πόλης της Βιρτζίνια, που κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν κι όπως φάνηκε τα ψηφοδέλτια αντιστοιχούσαν σε εκείνα που χρησιμοποιεί ο δήμος, μόνον που δεν ήταν γνήσια, αλλά δείγματα. Σε αντίθεση με τα αυθεντικά δεν έφεραν γραμμικό κώδια, όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι, χώρια που δεν είχαν τυπωθεί για τις προεδρικές εκλογές, αλλά για τις τοπικές δημοτικές εκλογές…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ