Η εξωτερική πολιτική δεν είναι στο DNA των Αμερικανών ψηφοφόρων, όπως είναι στους Γερμανούς ή στους Ιάπωνες, όπως φάνηκε και στα ντιμπέιτ για τις Αμερικανικές Εκλογές 2020 των δύο υποψηφίων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, και οι ίδιοι γνωρίζουν πως η νίκη στην κάλπη δεν περνάει από την εξωτερική πολιτική που θα χαράξουν.
Εξάλλου πολλοί αναλυτές σημειώνουν πως οι μεγάλες χώρες (Κίνα, Ρωσία) ασχολούνται κυρίως με τα δικά τους ζητήματα, παρά με αυτά του υπόλοιπου κόσμου. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του πρέσβη Τσαρλς Σαπίρο σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσαν τα Κέντρα Ξένου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι Αμερικανοί είναι αρκετά αφελείς για το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Οι Αμερικανοί συνήθως δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη διπλανή Πολιτεία από τη δική τους. Αν ρωτήσεις έναν κάτοικο της Τζόρτζια ποιο ήταν το σημαντικό πολιτικό θέμα των τελευταίων ημερών στη Νότια Καρολίνα ή στο Τενεσί ή στην Αλαμπάμα, δεν θα ξέρει να σου απαντήσει. Αυτό που θα πει είναι ''εμείς έχουμε τα δικά μας''».
Η δημοσιογράφος Ρίκι Μπέβινγκτον σημειώνει πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι μιλούν γι' αυτά που ακούν από τους ηγέτες τους αναφορικά με την εξωτερική πολιτική. «Αν διαβάσουν στα πρωτοσέλιδα και δουν στις ειδήσεις ένα γεγονός που διαδραματίζεται σε μία ξένη χώρα, τότε θα το σχολιάσουν».
Πότε ασχολούνται οι Αμερικανοί με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες
«Αυτό βέβαια συμβαίνει στην πλειονότητα των χωρών. Αν, για παράδειγμα, συμβεί κάτι στην Αφρική, αλλά δεν σχολιαστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τότε κανείς από τους πολίτες δεν θα ασχοληθεί με το θέμα. Εξάλλου έτσι λειτουργούν και τα μίντια», σημειώνει.
Μπορεί η εξωτερική πολιτική να μην είναι ένα καθοριστικό κομμάτι της προεκλογικής καμπάνιας στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και σημαντικό κίνητρο για την επιλογή προέδρου από τους ψηφοφόρους, ωστόσο ο πρόεδρος της Αμερικής εξακολουθεί να είναι «πλανητάρχης» και οι αποφάσεις του επηρεάζουν την υφήλιο. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως η πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε ένα διαφορετικό τοπίο, στο οποίο μάλιστα ο ίδιος επιμένει «Πρώτα η Αμερική». Μάλιστα αυτό, όπως αποδείχθηκε, οδήγησε τις ΗΠΑ σε απρόβλεπτες κινήσεις, οδηγώντας ακόμα και στην απομόνωσή τους.
Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είναι υπέρμαχος των παραδοσιακών αρχών εξωτερικής πολιτικής, κάτι που θέλει να επαναφέρει στην Ουάσιγκτον.
Η εμπλοκή σε πολεμικές συρράξεις στο όνομα της δημοκρατίας
Στο πέρασμα των χρόνων οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πολλά μέρη του κόσμου, σε μία προσπάθεια να εδραιωθεί η δημοκρατία. Ωστόσο, η κυρίαρχη τάση στην κοινή γνώμη στην Αμερική είναι να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα με τον πιο απλοϊκό τρόπο... Αναρωτιούνται «πώς αυτό επηρεάζει εμάς;». Οπως περιγράφουν αναλυτές, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στο άκουσμα της λέξης «δημοκρατία» αυτομάτως σκέφτονται την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία να διαδηλώνουν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τόσο ο Τραμπ όσο ο Μπάιντεν επιθυμούν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες σε Αφγανιστάν και Ιράκ και αναμένεται να διατηρήσουν (όποιος και αν εκλεγεί) μικρή παρουσία στρατευμάτων στις δύο χώρες.
Με πληροφορίες από το Virtual Tour για τις αμερικανικές εκλογές, που διοργανώνουν τα Κέντρα Ξένου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο οποίο συμμετέχουν 225 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο για αντίστοιχα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το iefimerida.