Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να ανεβαίνει σιγά-σιγά τα σκαλιά του Λευκού Οίκου και να ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να λάβει το χρίσμα του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να στέκει ακόμη πίσω από το Οβάλ Γραφείο…
Τι θα συμβεί εάν ο Ρεπουμπλικανός χάσει και αρνηθεί να παραδεχθεί την ήττα του;
Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών στις αμερικανικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νικητής. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό... Προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους ορισμένων Αμερικανών ότι ο Ρεπουμπλικανός θα υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία. Μέχρι αυτή την ώρα, που ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να προηγείται και να βρίσκεται μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο, καθώς ηγείται της κούρσας και στην κρίσιμη Πενσυλβάνια, ο Τραμπ δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του και η εκστρατεία του δηλώνει ότι η μάχη συνεχίζεται...
Αμερικανικές Εκλογές 2020 -Ο Τραμπ δεν εγκαταλείπει τον Λευκό Οίκο
Η υπόθεση ότι ο Τραμπ δεν θα παραδεχθεί την ήττα του και ότι θα δυσκολέψει την είσοδο του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αποτελεί ένα σενάριο αρκετά πιθανό για πολλούς.
Ο Μπάιντεν, ήδη, έχει ετοιμάσει τον δικό του στρατό από δικηγόρους και ειδικούς του συνταγματικού δικαίου για να αντιμετωπίσει τις νομικές προκλήσεις του Τραμπ σε όλα τα επίπεδα, από την αμφισβήτηση των επιστολικών ψήφων μέχρι και τις φερόμενες περιπτώσεις απάτης ψηφοφόρων, για τα οποία μιλά ο Τραμπ χωρίς αποδείξεις.
Βέβαια, αυτό που ίσως είναι πιο ανησυχητικό είναι η κρίση που θα ξεσπάσει σε μια πιθανή κίνηση αμφισβήτησης από τον Τραμπ.
Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι, στη χειρότερη περίπτωση, η άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί τα αποτελέσματα θα πυροδοτήσει μια συνταγματική κρίση, καθώς και εκτεταμένες αναταραχές και δυνητικά βίαιες κομματικές συγκρούσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση του Transition Integrity Project, «Οι πιθανότητες βίαιων συγκρούσεων είναι πολλές, ιδίως επειδή ο Τραμπ ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να πάρουν όπλα».
Οι φάσεις μετά την πιθανή άρνηση Τραμπ
Ευτυχώς, ένα απλό tweet σχετικά με το ότι «οι εκλογές είναι νοθευμένες» δεν αρκεί για να ανατρέψει τα αποτελέσματα.
«Το να κατηγορούμε ότι οι εκλογές έχουν δόλο δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ανατρέπονται», δήλωσε ο Benjamin Ginsberg, ο οποίος υπηρέτησε ως εθνικός σύμβουλος για την εκστρατεία Μπους του 2000 κατά τη διάρκεια της μάχης του με τον Γκορ, στο Boston Globe. «Για να στεφθεί με επιτυχία, ένας υποψήφιος θα πρέπει πραγματικά να αποδείξει από περιφέρεια σε περιφέρεια, με κάθε ψηφοδέλτιο, ότι υπάρχουν αρκετές δόλιες ψηφοφορίες για να αλλάξουν τα αποτελέσματα των εκλογών», αναφέρει.
Πέρα από την απλή καταμέτρηση των ψήφων στα δικαστήρια, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν μια νίκη κατά του Μπάιντεν θα ήταν για τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες να διορίσουν ψηφοφόρους που υποστηρίζουν τον Τραμπ στο Κολέγιο Εκλεκτόρων, ακόμη και αν οι πολιτείες τους χρωματίστηκαν μπλε στις αμερικανικές εκλογές 2020. Ενώ οι πολιτείες επέτρεψαν στη λαϊκή ψηφοφορία να αποφασίσει τον διορισμό των εκλεκτόρων για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του έθνους, το The Atlantic αναφέρει ότι οι κρατικοί νομοθέτες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να επιλέξουν να ανακτήσουν αυτήν την εξουσία για τον εαυτό τους, καθώς το Σύνταγμα αφήνει τον διορισμό των εκλεκτόρων εντελώς στα χέρια κάθε πολιτείας.
Με την καταμέτρηση σε εξέλιξη, πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες αλλά Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες -συμπεριλαμβανομένων των βασικών πολιτειών της Πενσυλβάνιας, της Βόρειας Καρολίνας, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, οι οποίες βρίσκονται ήδη στα χέρια του Μπάιντεν- θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν στην αποστολή δύο ξεχωριστών ομάδων εκλεκτόρων, σύμφωνα με μελέτη του εκλογικού ερευνητή Edward B. Foley.
Σε αυτό το σενάριο, αυτές οι πολιτείες θα είχαν δύο αντίπαλες ομάδες εκλεκτόρων και, ως πρόεδρος της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα είχε την ευθύνη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Θα μπορούσε να επιλέξει να εκτοπίσει και τα δύο σύνολα ψήφων από αυτές τις πολιτείες, κάτι που σημαίνει ότι κανένας υποψήφιος δεν θα μπορούσε να φτάσει τις 270 ψήφους εκλεκτόρων που απαιτούνται για να πάρει την προεδρία. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μέλη του Κογκρέσου θα ψηφίσουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.
Εάν κάποιο από αυτά τα όργανα δεν καταφέρει να πετύχει την πλειοψηφία, η πλοκή πυκνώνει περαιτέρω. Εάν η Γερουσία εκλέξει αντιπρόεδρο, αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν εκλέξει πρόεδρο, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος υπηρετεί ως πρόεδρος έως ότου επιλυθεί το αδιέξοδο.
Εάν κανένα όργανο δεν μπορεί να καταλήξει σε απόφαση έως την ημέρα της ορκωμοσίας, τότε ξεκινά η προεδρική σειρά κληρονομικής διαδοχής και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων -επί του παρόντος η Νάνσι Πελόσι- θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μέχρι να αρθεί το αδιέξοδο.
Εκλογές, αμφιβολίες και «Φλόριντα του 2000»
Δεδομένης της ιστορίας της Αμερικής σε ειρηνικές μεταβάσεις εξουσίας, ένα τέτοιο γεγονός θα οδηγούσε τη χώρα σε άγνωστα νερά. Η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας είναι θεμέλιο της αμερικανικής κοινωνίας. Σε προηγούμενες περιπτώσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν αμφισβητήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο η προεδρία, επικράτησε η άποψη των ψυχραιμότερων προς το συμφέρον της ειρηνικής μεταβίβασης εξουσίας.
Ο Ρίτσαρντ Νίξον παραδέχτηκε την ήττα από τον Τζον Κένεντι το 1960, εν μέσω αρκετών κατηγοριών για νοθεία ψήφων για τους Δημοκρατικούς, για παράδειγμα.
Το 2000, στη Φλόριντα, τα οριακά αποτελέσματα οδήγησαν σε 35 ημέρες κρίσιμων νομικών προκλήσεων και οδήγησαν στη νίκη Μπους. Ο Μπους έλαβε 271 από τις 538 εκλογικές ψήφους, κερδίζοντας τη Φλόριντα με λιγότερες από 600 ψήφους, αφού σταμάτησε η καταμέτρηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθιστώντας τον Μπους τον πρώτο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο από το 1888 που κέρδισε παρά την απώλεια της λαϊκής ψήφου.
Παρ' όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ δέχθηκε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι ο Τζορτζ Μπους είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2000, αν και υπήρχαν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ψηφοφορία στη Φλόριντα.
Αμερικανικές Εκλογές 2020: Απίθανο σενάριο η εμπλοκή του FBI ή του στρατού
Το αμερικανικό σύνταγμα δεν αναφέρει πώς πρέπει να απομακρυνθεί ένας πρόεδρος εάν χάσει τις εκλογές και αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία στον αντίπαλό του.
Ο Paul Quirk, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του British Columbia, είχε δηλώσει στον «Independent» ότι μια αμφισβήτηση θα έθετε τις αρχές επιβολής του νόμου σε αμήχανη θέση. «Σε κάποιο σημείο, το ερώτημα θα γινόταν: ποιες εντολές υπακούουν οι αρχές επιβολής του νόμου;», διερωτάται.
Έτσι, είναι δύσκολο να πούμε αν κάποιος θα είχε την όρεξη να στείλει το FBI ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία επιβολής του νόμου να εισβάλει στη Δυτική Πτέρυγα για να συλλάβει έναν ηττημένο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλωστε, ο στρατηγός Mark Milley, Joint Chiefs of Staff, δήλωσε στον NPR τον περασμένο μήνα ότι σκοπεύει να κρατήσει τον στρατό από τυχόν εκλογικές διαφορές.
«Θα αντιμετωπιστεί κατάλληλα από τα δικαστήρια και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον αμερικανικό στρατό στον καθορισμό του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ. Κανένας. Δεν υπάρχει ρόλος εκεί», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Joshua Sandman, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του New Haven, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα αρνούνταν ποτέ να φύγει από το αξίωμά του μετά τις εκλογές, διότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστρέψει την κληρονομιά του προέδρου. Αναφέρει, δε, ότι η πολιτική πίεση και το Κογκρέσο θα τον αναγκάσουν να αποχωρήσει γρήγορα από το Οβάλ Γραφείο.
«Η πρώτη γραμμή άμυνας θα ήταν το Κογκρέσο και το κόμμα του να τον πιέζουν, λέγοντάς του ότι πρέπει να παραιτηθεί ή να φύγει», λέει ο Sandman. «Αν θέλει να μείνει στον Λευκό Οίκο, θα έμενε. Αλλά, πάλι, υποθετικά δεν το χρειάζεται. Ο Λευκός Οίκος είναι συμβολικός. Δεν είναι απαραίτητα έδρα εξουσίας», τονίζει, και προσθέτει: «Όλα αυτά είναι ένα είδος επιστημονικής φαντασίας. Είναι όλα υποθετικά».
Με πληροφορίες Independent, New York Post, Marie Claire