Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο Fox News, ένα Μέσο που παραδοσιακά αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας των Ρεπουμπλικανών, ότι «είναι θέλημα Θεού». Και συνέχισε: «Πρόκειται για τήρηση του Συντάγματος και επιστροφή των δικαιωμάτων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό».
Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μειωθεί η αντίδραση μεταξύ των υποστηρικτών του που είναι υπέρ της άμβλωσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Νομίζω ότι, τελικά, αυτό είναι κάτι που θα λειτουργήσει για όλους». Πρόσθεσε ότι η απόφαση θα αφήσει το θέμα στις πολιτείες (της χώρας), «όπου πάντα ανήκε».
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή (24/6) μια απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τη θρησκευόμενη ισχυρή μερίδα πολιτών της χώρας.
Η ετυμηγορία των δικαστών δεν καθιστά αυτομάτως παράνομες τις αμβλώσεις, όμως γυρίζει τις ΗΠΑ στην κατάσταση που ίσχυε πριν από την εμβληματική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ», του 1973, όταν δηλαδή η κάθε πολιτεία ήταν ελεύθερη να τις εγκρίνει ή να τις απαγορεύει.
Δεδομένου ότι η χώρα είναι διχασμένη, σχεδόν οι μισές πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να τις απαγορεύσουν πολύ γρήγορα.
Το Μιζούρι ήταν η πρώτη πολιτεία που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα από τα άρθρα του δεν προστατεύει ρητά αυτό το δικαίωμα», γράφει στο σκεπτικό της απόφασης, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των έξι συντηρητικών δικαστών, ο Σάμιουελ Αλίτο. Η απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» ήταν «εξ αρχής πλήρως αθεμελίωτη» και «πρέπει να ακυρωθεί», πρόσθεσε.
«Ήρθε η ώρα να θέσουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», στα τοπικά Κοινοβούλια, γράφει επίσης ο δικαστής.
Η διατύπωση αυτή είναι πολύ κοντά στο κείμενο του προσχεδίου απόφασης που είχε διαρρεύσει στον Τύπο τον Μάιο, προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και κύμα αγανάκτησης στους προοδευτικούς κύκλους.
Το κλίμα ήταν τεταμένο γύρω από το δικαστήριο, όπου είχε τοποθετηθεί φράχτης ασφαλείας, για να μην πλησιάζουν κοντά οι διαδηλωτές.