Σφοδρές αντιδράσεις, σε όλο τον κόσμο, φέρνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις και την απαγόρευσή τους.
Μέχρι την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ήταν μία από τις 56 χώρες όπου η άμβλωση ήταν νόμιμη κατόπιν αιτήματος μιας γυναίκας, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση έφερε παγκόσμια κατακραυγή καθώς ύστερα από πολλές δεκαετίες κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ θα μπορεί να περιορίσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις, όπως εκείνη ορίσει. Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι αυτή η συντηρητική αμερικανική Πολιτεία έγινε η «πρώτη» που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης.
Άλλωστε, 13 από τις 50 πολιτείες έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, ενώ ήδη 8 πολιτείες έχουν απαγορεύσει- ήδη- τη διαδικασία την ημέρα που έγινε γνωστή η απόφαση.
Παγκόσμια κατακραυγή για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ
Αυτή η σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του δικαιώματος των αμβλώσεων προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην Αμερική όσο και σε άλλες χώρες. Ήδη, από την Παρασκευή, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση, πολίτες βγήκαν στους δρόμους των ΗΠΑ εκφράζοντας την αντίθεση τους στην απόφαση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «έχει σαφώς τεράστιο αντίκτυπο στη σκέψη των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», τονίζοντας για την απόφαση του δικαστηρίου ότι είναι «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω».
Επίσης, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επέκρινε τις κινήσεις στις πολιτείες των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις και την Παρασκευή καταδίκασε την απόφαση ως «αποκρουστική» ενώ κι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες επέκριναν επίσης, την απόφαση, με διαδηλώσεις να έχουν ήδη γίνει ή να έχουν προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθούν σε πόλεις της Ευρώπης.
Επιπλέον, ανταποκριτές του BBC στην Ιταλία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ινδία, την Ιρλανδία και τον Καναδά αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις εκεί που βρίσκονται. Μάλιστα, στην Ιρλανδία η είδηση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ προκάλεσε «μια γρήγορη και παθιασμένη απάντηση», όπως τη χαρακτηρίζει το BBC, καθώς πρόκειται για μία χώρα όπου η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε μόλις σχετικά πρόσφατα. «Ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί την Αμερική να γίνεται αγνώριστη», έγραψε η Δρ. Τζένιφερ Κάσιντι στο Twitter, μια λέκτορας πανεπιστημίου που βρισκόταν στο Δουβλίνο το 2018 όταν πλήθη πανηγύρισαν καθώς η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ψήφισε για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.
Βατικανό και Τραμπ υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου
Ωστόσο, παρά την παγκόσμια κατακραυγή για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στο Fox News, ένα Μέσο που παραδοσιακά αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας των Ρεπουμπλικανών, ότι «είναι θέλημα Θεού». Και συνέχισε: «Πρόκειται για τήρηση του Συντάγματος και επιστροφή των δικαιωμάτων, τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό».
Επίσης, οργανισμός που πρόσκειται στο Βατικανό χαιρετίζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση.