Μορατόριουμ ενός χρόνου βάζει η Amazon στη χρήση από την αστυνομία του αμφιλεγόμενου λογισμικού της αναγνώρισης προσώπου, ενδίδοντας στις πιέσεις οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών στις ΗΠΑ.
Στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ που συνταρράσσει την Αμερική και μετά τις έντονες ανησυχίες που διατυπώθηκαν για τις πιθανές προκαταλήψεις φυλετικού χαρακτήρα στις τεχνολογίες παρακολούθησης ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε χθες ότι η προσωρινή απαγόρευση της χρήσης του λογισμικού Rekognition αποβλέπει στο να δώσει χρόνο στη Βουλή να συντάξει νόμους που θα ρυθμίζουν την «ηθική» χρήση της εν λόγω τεχνολογίας. «Ελπίζουμε αυτό το μορατόριουμ ενός έτους να δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για την εφαρμογή κατάλληλων κανόνων και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν ζητηθεί», είπε η Amazon.
H εταιρεία δε θα εγκαταλείψει ολοσχερώς την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτή οργανισμοί που χρησιμοποιούν το λογισμικό για τον εντοπισμό αγνοούμενων παιδιών ή εκείνων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Ανησυχίες για άδικες συλλήψεις
Αν και η Amazon δεν διευκρίνισε τους λόγους που την ώθησαν να προχωρήσει τώρα σ’ αυτή την κίνηση, η απόφασή της έρχεται εν μέσω των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, που εξαπλώθηκαν από τις ΗΠΑ σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά ακόμη και εργαζόμενοι στην Amazon έχουν εκφράσει εδώ και χρόνια έντονες επιφυλάξεις για το εν λόγω λογισμό, απευθύνοντας έκκληση στην εταιρεία να μην το πουλήσει σε κρατικές υπηρεσίες και τις διωκτικές Αρχές υπό το φόβο παραβίασης της ιδιωτικότητας και λόγω της πιθανής προκατάληψης εις βάρος των Αφροαμερικανών, καθώς μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι αλγόριθμοι είναι πιθανότερο να εντοπίσουν εσφαλμένα τα πρόσωπα των μαύρων και άλλων μειονοτήτων παρά των λευκών. Τα ευρήματα των μελετών αυτών πυροδότησαν ανησυχίες ότι εσφαλμένες ταυτοποιήσεις υπόπτων μπορεί να οδηγήσει σε άδικες συλλήψεις.
Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των πολιτών χαιρέτισαν την ανακοίνωση της Amazon, αλλά ορισμένοι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι αστυνομίες μεγαλουπόλεων στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν συχνότερα αντίστοιχο λογισμικό άλλων εταιρειών. Υπηρεσίες επιβολής του Νόμου έχουν επίσης τονίσει ότι συνήθως χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση υπόπτων σε έρευνες μετά τη διάπραξη εγκλημάτων κι όχι την ώρα της τέλεσής τους.
Της απόφασης της Amazon είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση από την IBM, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα σταματήσει να προσφέρει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου της για «μαζικές παρακολουθήσεις ή φυλετικά προφίλ». Σε επιστολή του στο Κογκρέσο, ο CEO της IBM, Αρβίντ Κρίσνα, επισημαίνει ότι «η καταπολέμηση του ρατσισμού επείγει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ». Και παρέθεσε τρία πεδία στα οποία θα ήθελε η IBM να συνεργαστεί εν προκειμένω με το Κογκρέσο: τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας και τη διεύρυνση των δεξιοτήτων και των εκπαιδευτικών ευκαιριών.