Αμάλ Κλούνεϊ, Μισέλ Ομπάμα και Μελίντα Γκέιτς – τρεις γυναίκες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως – ενώνουν τις φωνές τους και δεσμεύονται για τον τερματισμό των γάμων μεταξύ παιδιών.
Οι τρεις διεθνείς προσωπικότητες, οι οποίες βρέθηκαν στο Μαλάουι, δεσμεύονται μάλιστα να βάλουν ένα έλος στους γάμους μεταξύ παιδιών μέσα σε μια γενιά, με τον ΟΗΕ ωστόσο, να προειδοποιεί πως κάτι τέτοιο δε θα εξαλειφθεί ούτε σε 300 χρόνια.
Μιλώντας για το έργο τους, η Αμάλ Κλούνεϊ δήλωσε στο BBC: «Ήταν μια πραγματικά υπέροχη και πολύ οργανική συνεργασία και φιλία μεταξύ των τριών μας» ενώ η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί αύριο. Θα μπορούσε να συμβεί σε λιγότερο από μια γενιά».
Στο Μαλάουι Μισέλ Ομπάμα, Αμάλ Κλούνεϊ και Μελίντα Γκέιτς
Η τελευταία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, Waging Justice For Women, χρηματοδοτεί την Ένωση Γυναικών Δικηγόρων του Μαλάουι. Το έργο τους έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει την παροχή δωρεάν νομικών συμβουλών και κλινικών βοήθειας σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Μαλάουι, χιλιόμετρα μακριά από δρόμους και ηλεκτρικό ρεύμα.
Η Αμάλ Κλούνεϊ συμμετείχε στην πρώτη κλινική στην περιοχή Mchinji, η οποία είναι ένα από τα 12 «καυτά σημεία» της χώρας για τους γάμους παιδιών. Όπως δήλωσε: «Είναι προνόμιο να εργάζομαι με τόσες πολλές εμπνευσμένες γυναίκες από το Μαλάουι στον αγώνα για να αφήσουμε τους γάμους παιδιών στην ιστορία. Ο γάμος παιδιών εξακολουθεί να υφίσταται επειδή δεν υπάρχει επαρκής νομική προστασία για εκατομμύρια κορίτσια σε ολόκληρη την Αφρική. Και ακόμη και σε έθνη όπως το Μαλάουι, όπου ο γάμος παιδιών απαγορεύεται, τα κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη».
Η Αμάλ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Λάζαρους Τσακβέρα, ο οποίος μετά τη συνάντησή τους ανανέωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να τερματίσει τους γάμους μεταξύ παιδιών στη χώρα έως το 2030 και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να διαθέσει επαρκής πόρους για το έργο αυτό.
Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 640 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα παντρεύτηκαν ως παιδιά. Η ΜΚΟ Girls Not Brides αναφέρει ότι το 42% των κοριτσιών στο Μαλάουι είναι ήδη παντρεμένα μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Στο Mchinji, το 33% των κοριτσιών φέρεται να μένουν έγκυες πριν από τα 18 τους χρόνια.