Η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού βρίσκεται σε σταθερή πτώση τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει αναγκάσει τη βιομηχανία του κρασιού να προσαρμοστεί.
Τα βιολογικά και πορτοκαλί κρασιά (ένας τύπος λευκού κρασιού που παράγεται αν ακολουθήσουμε τη διαδικασία που εφαρμόζεται στα κόκκινα, δηλαδή με παρατεταμένη διαβροχή των θρυμματισμένων φλοιών των σταφυλιών και των σπόρων), οι μη αλκοολούχες επιλογές και οι υψηλής ποιότητας εκλεκτές σοδειές καταγράφουν αυξημένη ζήτηση, καθώς η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την υγεία και ο πληθωρισμός επηρεάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες.
Όπως γράφει το CNBC, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά περίπου 2% πέρυσι, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για την Παραγωγή Κρασιού 2024 της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου. Σύμφωνα με τον οργανισμό του κλάδου, η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την πτώση -ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε τόσο πολύ που περιγράφηκε ως «σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την παγκόσμια προσφορά κρασιού».
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο economistas.gr.