Οι εικόνες ενός άνδρα, του οποίου το δέρμα έγινε εντελώς μπλε, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια αρκετά χρόνια αφότου έγινε αρχικά διάσημος.
Η ιστορία του επανεμφανίστηκε στο διαδίκτυο, αφότου κυκλοφόρησε η ιστορία μιας οικογένειας από το Κεντάκι, τα μέλη της οποίας είχαν κι αυτά μπλε δέρμα.
Πώς κατέληξε να γίνει μπλε το δέρμα του
Ο Paul Karason, ο οποίος έπασχε από μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δερματίτιδας, κατανάλωσε με δική του πρωτοβουλία ένα μείγμα σύνθεσης αργύρου σε μια προσπάθεια να σταματήσει το δέρμα του να ξεφλουδίζει.
Σύμφωνα με ένα επεισόδιο της εκπομπής Inside Edition από το 2008, ο άνδρας που κατοικούσε στην Ουάσιγκτον άρχισε επίσης να τρίβει το μείγμα στο δέρμα του, με αποτέλεσμα να εμφανίσει αργυρία -ένα σπάνιο ιατρικό σύνδρομο που προκαλείται από δηλητηρίαση με άργυρο από συμπληρώματα διατροφής.
Ο Paul, ο οποίος έγινε γνωστός ως «Blue Man» («Ο Μπλε Άνθρωπος») και «Papa Smurf» («Παπα-Στρουμφ») ως αποτέλεσμα του μπλε χρώματος του δέρματός του, άρχισε να πίνει το σπιτικό κολλοειδές μείγμα αργύρου αφού διάβασε μια διαφήμιση σε ένα περιοδικό new age που έλεγε ότι θα μπορούσε να προάγει την υγεία και την αναζωογόνηση -ισχυρισμοί που είναι αβάσιμοι.
Το μείγμα, το οποίο διαθέτει μικροσκοπικά ιόντα και νανοσωματίδια αργύρου που αιωρούνται σε υγρό, προκάλεσε την πλήρη αλλαγή χρώματος του δέρματος του Paul -κάτι που, όπως είπε, δεν πρόσεξε μέχρι που του το επισήμανε ένας φίλος του.
«Ένας φίλος που είχε καιρό να με δει πέρασε και με ρώτησε τι είχα κάνει στον εαυτό μου», δήλωσε ο Paul -ο οποίος γεννήθηκε με ανοιχτόχρωμο δέρμα και κόκκινα μαλλιά- στο Inside Edition.
Πρόσθεσε ότι το μπλε δέρμα προσέφερε κάποια πλεονεκτήματα, όπως το να μην καίγεσαι ποτέ από τον ήλιο.
Τα πειράγματα και το παρατσούκλι «Παπα-Στρουμφ»
Ωστόσο, σημείωσε ο Paul, δεν απολάμβανε τα βλέμματα που δεχόταν ως αποτέλεσμα της διαφορετικής εμφάνισης από τους άλλους ανθρώπους.
Αλλά συνολικά, όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να επιστρέψει στον τρόπο που ήταν παλιά, ο Paul είπε ότι πραγματικά δεν ξέρει.
Το 2008, εμφανίστηκε στην εκπομπή Today μαζί με την τότε φίλη του Jackie Northrup και συζήτησαν την αντίδρασή του στο να τον αποκαλούν «Papa Smurf».
«Αυτό ήταν ένα παρατσούκλι που δεν εκτιμούσε, ανάλογα με το ποιος το έλεγε. Αν ήταν ένα παιδί που έτρεχε προς το μέρος του λέγοντάς του "Papa Smurf", αυτό θα έβαζε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του. Αλλά αν ήταν ένας ενήλικας, τότε...», ανέφερε χαρακτηριστικά η φίλη του.
Η ζωή του άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα
Αρκετά χρόνια αφότου έγινε αρχικά γνωστός, η προσωπική ζωή του Paul πήρε την κατιούσα.
Δυσκολευόταν να βρει δουλειά, χώρισε με την αρραβωνιαστικιά του και υπέφερε από διάφορες κρίσεις υγείας, όπως καρκίνο του προστάτη και καρδιακά προβλήματα.
Αφού έχασε το σπίτι του, το 2012, ο Paul αναγκάστηκε να μετακομίσει από τη Μαδέιρα της Καλιφόρνια και να επιστρέψει στη γενέτειρά του, το Μπέλινγκτον της Ουάσιγκτον, για να μετακομίσει σε ένα καταφύγιο αστέγων.
Ωστόσο, αφού επέστρεψε στην πατρίδα του, σύντομα ξαναβρέθηκε με μια σχολική του φίλη, την Jo Anna Elkins, και το ζευγάρι -που αργότερα θα παντρευόταν- μετακόμισε μαζί.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Paul Karason πέθανε σε ηλικία 62 ετών σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, όπου νοσηλευόταν για πνευμονία μετά από καρδιακή προσβολή. Η τότε εν διαστάσει σύζυγός του Jo Anna Karason δήλωσε στον Τύπο ότι είχε υποστεί επίσης εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο κολλοειδής άργυρος είναι ένα εναιώρημα αργύρου σε υγρή βάση -στην περίπτωση του Paul, αποσταγμένο νερό.
Ο άργυρος έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Αλλά έπαψε να χρησιμοποιείται όταν αναπτύχθηκε η πενικιλίνη, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
Συνέχισε να χρησιμοποιείται σε ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μέχρι το 1999, όταν ο FDA (η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) το απαγόρευσε επειδή προκαλεί αργυρία, η οποία είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του αργύρου με το φως με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στη φωτογραφία.