Επιστήμονες ανακοινώνουν το Σάββατο την αληθινή καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου -Ανέλυσαν DNA των οστών του - iefimerida.gr

Επιστήμονες ανακοινώνουν το Σάββατο την αληθινή καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου -Ανέλυσαν DNA των οστών του

O Χριστόφορος Κολόμβος
H πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου θα αποκαλυφθεί από Ισπανούς επιστήμονες / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισπανοί επιστήμονες θα ανακοινώσουν το Σάββατο λεπτομέρειες για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, αφού χρησιμοποίησαν μια τεχνική ανάλυσης DNA για να λύσουν ένα μυστήριο πέντε αιώνων.

Πολλές χώρες ερίζουν για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, αλλά και την τελευταία κατοικία του εξερευνητή που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, στα τέλη του 15ου αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί ιστορικοί αμφισβητούν την «παραδοσιακή» θεωρία ότι προερχόταν από τη Γένοβα της Ιταλίας. Άλλες θεωρίες τον θέλουν Εβραίο της Ισπανίας ή Έλληνα, ή Βάσκο ή Πορτογάλο.

Ερευνητές με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε εξέτασαν μικροσκοπικά δείγματα από τα λείψανα που έχουν ταφεί στον Καθεδρικό της Σεβίλλης, που εδώ και χρόνια πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία του Κολόμβου - αν και υπάρχουν και άλλες θεωρίες για το πού βρίσκεται ο τάφος του.

Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα δείγματα με εκείνα γνωστών συγγενών και απογόνων του και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν σε ένα ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «To DNA του Κολόμβου: η αληθινή καταγωγή» και θα προβληθεί το Σάββατο από την ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

Σχεδόν απόλυτα αξιόπιστο το αποτέλεσμα για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου

Ο Λορέντε ενημέρωσε σήμερα τους δημοσιογράφους για την έρευνα, αλλά δεν αποκάλυψε τα συμπεράσματα, λέγοντας μόνον ότι επιβεβαιώθηκε η θεωρία ότι τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν όντως στον Κολόμβο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα για την καταγωγή του εξερευνητή περιπλέχθηκε από πολλούς παράγοντες, όπως τον τεράστιο όγκο των δεδομένων. Αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», πρόσθεσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο σήμερα το μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και μετά, όπως πίστευαν πολλοί, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, το 1898.

Το 1877 εργάτες βρήκαν ένα φέρετρο από μόλυβδο θαμμένο πίσω από την Αγία Τράπεζα στον καθεδρικό ναό του Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Περιείχε μερικά οστά που πιστεύεται ότι ανήκαν στον Χριστόφορο Κολόμβο. Ο Λορέντε είπε ότι και οι δύο θεωρίες μπορεί να ισχύουν, αφού και οι δύο σκελετοί που βρέθηκαν δεν είναι πλήρεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ