Τρεις Αλγερινοί σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από βομβαρδισμό που φέρεται να εξαπέλυσε το Μαρόκο, με στόχο φορτηγά που πραγματοποιούσαν τη σύνδεση ανάμεσα στη Μαυριτανία και την Αλγερία, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS.
Το πρακτορείο παραθέτει ανακοίνωση της αλγερινής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία «τρεις Αλγερινοί υπήκοοι δολοφονήθηκαν άνανδρα από βάρβαρο βομβαρδισμό των φορτηγών τους, ενώ πραγματοποιούσαν τη σύνδεση Νουακσότ-Ουαργκία».
Όπως ανέφερε, «πολλά στοιχεία δείχνουν πως οι μαροκινές δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Σαχάρα διέπραξαν, με προηγμένο εξοπλισμό, αυτή την άνανδρη δολοφονία».
Μήκους περίπου 3.500 χιλιομέτρων, ο δρόμος που συνδέει τη Νουακσότ με την Ουαργκία, στη νότια Αλγερία, διέρχεται από τη Δυτική Σαχάρα.
Η αλγερινή ανακοίνωση δεν διευκρίνισε την ακριβή θέση όπου σημειώθηκε ο βομβαρδισμός, όμως ο Ακράμ Χαρίεφ, επικεφαλής τις ειδικευμένης ιστοσελίδας Mena defense, δήλωσε στο AFP πως «οι Αλγερινοί οδηγοί φορτηγών σκοτώθηκαν στην Μπιρ Λαχλού, στη Δυτική Σαχάρα».
Η δολοφονία τους δεν θα μείνει ατιμώρητη
«Η δολοφονία τους δεν θα μείνει ατιμώρητη», ανέφερε η αλγερινή προεδρία στην ανακοίνωσή της, αποτίοντας φόρο τιμής στα «τρία αθώα θύματα αυτής της πράξης κρατικής τρομοκρατίας».
Μετά τις πρώτες πληροφορίες για αυτό το συμβάν, που δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατός της Μαυριτανίας διέψευσε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι πραγματοποιήθηκε τέτοια επίθεση στο έδαφος της χώρας.
Το θέμα της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανικής αποικίας που θεωρείται «μη αυτόνομο έδαφος» από τον ΟΗΕ, απουσία μιας οριστικής διευθέτησης, φέρνει σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες το Μαρόκο με το Μέτωπο Πολισάριο, το οποίο υποστηρίζεται από την Αλγερία.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν πρόσφατα και κλιμακώθηκαν με τη διακοπή από την Αλγερία των διπλωματικών σχέσεών της με τη γειτονική χώρα, στα τέλη Αυγούστου.
Η κρίση ξέσπασε λίγο μετά την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Μαρόκο και το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα.
Η Ραμπάτ ελέγχει σχεδόν το 80% αυτής της τεράστιας περιοχής της ερήμου με πλούσιο υπέδαφος και η οποία συνορεύει με πλούσια σε αλιεύματα νερά, ενώ το Αλγέρι υποστηρίζει τους αυτονομιστές της Σαχάρας του Μετώπου Πολισάριο.
Δημοψήφισμα θέλει το Πολισάριο
Το Πολισάριο διεκδικεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτοπροσδιορισμού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το οποίο είχε προβλεφθεί με την υπογραφή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός το 1991.
Στις 13 Νοεμβρίου 2020 οι αυτονομιστές της Σαχάρας έσπασαν την εκεχειρία με το Μαρόκο, μετά την ανάπτυξη μαροκινών δυνάμεων σε μια ουδέτερη ζώνη στη Δυτική Σαχάρα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τα μέρη της σύγκρουσης στη Σαχάρα να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις και με καλή πίστη», εγκρίνοντας ένα ψήφισμα που παρέτεινε κατά έναν χρόνο την εντολή της αποστολής Minurso (στρατιωτική, πολιτική και αστυνομική ομάδα του ΟΗΕ) στην περιοχή.