Κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας αναμένεται να μεταφερθούν στην Ιταλία.
Θα επιστρέψουν με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.
Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει, χθες, διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.
Οι αιτήσεις για άσυλο των δώδεκα μεταναστών έχουν απορριφθεί από τις ιταλικές αρχές, αλλά θα έχουν στην διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής.
Δείτε τα κέντρα υποδοχής μεταναστών που έχτισε η Ιταλία στην Αλβανία -Κόστισαν 670 εκατ. ευρώ [εικόνες & βίντεο]
Το ένα κέντρο βρίσκεται στην πόλη Σεγκίν, βόρεια των Τιράνων, και το δεύτερο στο Γκιάντερ. Συνολικά, κόστισαν στην Ιταλία 670 εκατομμύρια ευρώ και αποτελούν μέρος της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέντρα υποδοχής θα φρουρούν εξωτερικά Αλβανοί φρουροί, ωστόσο στο εσωτερικό θα βρίσκονται Ιταλοί αστυνομικοί, γιατροί, ψυχολόγοι και άλλο προσωπικό.
Στο αλβανικό έδαφος θα εξετάζονται μόνον αιτήσεις ασύλου από τις 21 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί «ασφαλείς» από την Ιταλία, ανάμεσά τους από το Μπανγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Τυνησία.
Βίντεο από τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Σεγκίν:
Δείτε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις στη Σεγκίν:
Μόνο 16 μετανάστες στην Αλβανία με το ιταλικό πλοίο Libra -Το ταξίδι κοστίζει πάνω από 250.000 ευρώ
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, στο πλοίο Libra του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που πήγε στη βόρεια Αλβανία βρίσκονταν μόλις 16 μετανάστες -δέκα Αιγύπτιοι και έξι από το Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, το συνολικό κόστος του ταξιδιού αυτού ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Πρότυπο προς μίμηση η Ιταλία, λέει η Μελόνι
Παρά τις επικρίσεις από κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας στη Γερουσία της Ρώμης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι «η Ιταλία έχει μετατραπεί σε πρότυπο προς μίμηση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και ότι μειώθηκαν κατά 60% οι αποβάσεις παράτυπων μεταναστών.
Αναφερόμενη στην έναρξη λειτουργίας των ιταλικών κλειστών κέντρων για αιτούντες άσυλο στη βόρεια Αλβανία, η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε:
«Άρχισαν να λειτουργούν τα δύο κέντρα στην Αλβανία, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Πρόκειται για έναν καινούριο, θαρραλέο δρόμο, που μπορεί να ακολουθηθεί και με άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχαριστώ και πάλι τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και όλη την κυβέρνησή του, που πίστεψαν στην όλη αυτή πρωτοβουλία».
«Αρχίζοντας από το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία της Ιταλίας, θα οργανώνονται άτυπες συναντήσεις των χωρών της Ένωσης στις οποίες το μεταναστευτικό έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Πάντως, το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τη Μελόνι ότι «πετά οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ των Ιταλών πολιτών σε μια συμφωνία εκτοπισμού των μεταναστών στην Αλβανία, με παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αδιαφορώντας για απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία κάνει την όλη αυτή συμφωνία να τρίζει».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενόψει της συνόδου κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου, σημείωνε μεταξύ άλλων:
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να εξερευνάμε οδούς που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κέντρων επαναπατρισμού εκτός ΕΕ, ιδίως ενόψει μιας νέας πρότασης νόμου για τους επαναπατρισμούς.
Με την έναρξη των δράσεων που προβλέπονται από το πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας, θα μπορέσουμε να εξαγάγουμε και πρακτικής φύσεως συμπεράσματα».
Χρήστες στα σόσιαλ μίντια κάνουν λόγο για «κελιά», ενώ άλλος υποστηρίζει ότι «φύλαξα σε καλύτερες συνθήκες τα χάμστερ μου».