Σε νέα φάση πολιτικής όξυνσης εισέρχεται η Αλβανία με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να δρομολογεί, μετά την εκλογική νίκη του, την καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, που όμως αρνείται να παραιτηθεί καταγγέλλοντας εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές.
Χθες, η αλβανική Βουλή υπερψήφισε την πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κατηγορία ότι παραβίασε ωμά το Σύνταγμα, υποκίνησε τη διάσπαση και την αντιπαράθεση μεταξύ των Αλβανών στην προεκλογική περίοδο και προσέβαλε εκπροσώπους δυτικών στρατηγικών εταίρων στην Αλβανία.
Έντονη η παρουσία του Ιλίρ Μέτα στην προεκλογική εκστρατεία
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα ανέλαβε και πριν από δύο χρόνια παρόμοια πρωτοβουλία με τις ίδιες κατηγορίες κατά του Ιλίρ Μέτα, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από παρέμβαση δυτικών νομικών θεσμών. Ο Ιλίρ Μέτα είχε έντονη παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία, απευθύνοντας δημόσιες εκκλήσεις για προστασία της ψήφου των πολιτών και απειλώντας με σκληρά μέτρα κατά όποιου επιδιώξει να εξαγοράσει την ψήφο και νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δεν έκρυβε επίσης, στις δημόσιες εμφανίσεις του την αντιπαλότητά του με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, ενώ ο πρωθυπουργός κατηγορούσε τον Μέτα ότι υποστήριζε προεκλογικά την αντιπολίτευση παραβιάζοντας το Σύνταγμα σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για καθαίρεσή του, ο Μέτα μίλησε για νέα φάρσα, που στόχο έχει να αποσπάσει την προσοχή από την εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές και απαιτεί την ανακαταμέτρηση των ψήφων.
Άγνωστο αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα
Στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα κινείται και η αντιπολίτευση, με το Δημοκρατικό Κόμμα να μην έχει ξεκαθαρίσει αν θα το αναγνωρίσει, επιμένοντας πως θα αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την διαλεύκανση «της εκλογικής σφαγής», όπως χαρακτηρίζει τις εκλογές της 25ης Απριλίου. Από χθες στους αρμόδιους θεσμούς της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και της Δικαιοσύνης έχουν καταφθάσει δεκάδες καταγγελίες και μηνύσεις κομμάτωντης αντιπολίτευσης για νοθεία στις εκλογές και εκλογικά ποινικά αδικήματα.
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσα, πάντως, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και διάφορες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του καθώς σημαντική μερίδα στελεχών του κόμματος ζητάει την παραίτησή του, λόγω τρίτης κατά σειράς εκλογικής ήττας ενώ δέχεται και εσωκομματικές πιέσεις να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και να καλέσει τους οπαδούς σε διαδηλώσεις.