Πέντε άνθρωποι που προσεύχονταν μέσα σε ένα τέμενος στα Τίρανα μαχαιρώθηκαν από έναν άνδρα, ο οποίος συνελήφθη, ανέφερε η αστυνομία της Αλβανίας.
Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια επίθεση σε έναν χώρο λατρείας στη μικρή βαλκανική χώρα με έντονη θρησκευτική ανεκτικότητα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για τις συνθήκες και τα κίνητρα της επίθεσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Ο 34χρονος φερόμενος δράστης εισέβαλε στο τέμενος στο κέντρο της πρωτεύουσας περίπου στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) και επιτέθηκε σε πέντε άτομα που προσεύχονταν εκεί, υπογράμμισε η ανακοίνωση της αστυνομίας. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ειδήσεων Shqiptarja, ο ύποπτος ονομάζεται Ρούντολφ Νικολάι και μπήκε στο τέμενος μέσα από μια κοντινή πιτσαρία, όπου φέρεται επίσης να μαχαίρωσε έναν σερβιτόρο.
Αλβανία: «Ο φερόμενος δράστης υπέφερε από κατάθλιψη»
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο φερόμενος δράστης υπέφερε από κατάθλιψη και καταζητείτο από την αστυνομία για ένα άλλο περιστατικό επίθεσης με μαχαίρι, που συνέβη τον Μάρτιο.
Ο πατέρας του 34χρονου τόνισε στο Shqiptarja πως η οικογένειά τους μετανάστευσε από τη Βόρεια Μακεδονία και πως ο γιος του έπασχε από κατάθλιψη. Ο πατέρας είπε ότι ως οικογένεια ανήκουν στην καθολική πίστη, αλλά ένας ιμάμης στη γειτονιά τους συγκέντρωνε τα παιδιά της γειτονιάς και τους δίδασκε για το Ισλάμ. Ο πατέρας δήλωσε ότι ο Ρούντολφ πήγαινε από όταν ήταν μαθητής στο τέμενος, αλλά, σύμφωνα με αυτόν, δεν είχε γίνει δεκτός από άλλους πιστούς.
Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα.
«Ελπίζω ότι δεν είναι μια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά πρόκειται για ένα ανισόρροπο άτομο», δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ιμάμης του τεμένους, Αχμέτ Καλάτζα.
Επισήμως αθεϊστικό κράτος η Αλβανία κατά την κομμουνιστική περίοδο (1945-1991), όταν η θρησκευτική πίστη ήταν παράνομη, η πλειοψηφία των κατοίκων της Αλβανίας είναι μουσουλμάνοι, αλλά το ένα τέταρτο των κατοίκων είναι χριστιανοί (καθολικοί και ορθόδοξοι).
Η θρησκευτική ανεκτικότητα κυριαρχεί στη χώρα, οι Αλβανοί δεν διστάζουν να αυξάνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις με την κοινή παρουσία σε αυτές άλλων κοινοτήτων και οι μεικτοί γάμοι είναι συχνοί.