Την ξαφνική μαζική εξαφάνιση δισεκατομμυρίων καβουριών του χιονιού προκάλεσαν στην Αλάσκα πιθανότατα οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Συγκεκριμένα, τα καβούρια του χιονιού της Βερίγγειου Θάλασσας πέθαναν μαζικά από πείνα, επειδή η αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού «αύξησε σημαντικά τις θερμιδικές τους ανάγκες», σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.
Αρχικά υπήρξε έκρηξη του πληθυσμού των καβουριών
Τo 2018 και τo 2019 οι υψηλές θερμοκρασίες στους ωκεανούς αρχικά οδήγησαν σε έκρηξη του πληθυσμού των καβουριών του χιονιού. Ωστόσο, το 2022 παρατηρήθηκε απότομη μείωση κατά 10 δισεκατομμύρια καβούρια.
Ο θαλάσσιος καύσωνας προκαλεί στρες στα κοράλλια και σε άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα, αφήνοντας τη θαλάσσια ζωή ευάλωτη και προκαλώντας χάος στις τροφικές αλυσίδες. Το φαινόμενο είναι προϊόν της κλιματικής κρίσης, καθώς «ο ωκεανός απορροφά το 90% της υπερβολικής θερμότητας που σχετίζεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη», αναφέρει η NOAA.
Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν θερμανθεί τέσσερις φορές ταχύτερα από εκείνες του υπόλοιπου πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η έλλειψη θαλάσσιου πάγου λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη συνέβαλε στη μείωση του αρκτικού αυτού είδους, το οποίο ωριμάζει σε κρύες λίμνες στον πυθμένα του ωκεανού. Η μειωμένη ποσότητα πάγου σε συνδυασμό με τα θερμότερα νερά κατέστησαν αφιλόξενο το βιότοπο για τα καβούρια του χιονιού.
Οι οικονομικές συνέπειες της εξαφάνισης των καβουριών
Η μαζική εξαφάνιση των καβουριών αυτών έχει και οικονομικές συνέπειες καθώς τα ζώα αυτά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην εμπορική αλιευτική βιομηχανία της Αλάσκας, η αξία της οποίας ξεπερνά τα 150 εκατ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά που διακόπηκε η αμερικανική αλιεία καβουριού του χιονιού στην Αλάσκα.
«Η έλλειψη των καβουριών του χιονιού φαίνεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες αναφερθείσες απώλειες θαλάσσιας μακροπανίδας από τα θαλάσσια κύματα καύσωνα παγκοσμίως», σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα.