Τζιχαντιστική οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για δυο επιθέσεις το Σάββατο στο Μαλί, μια στη Σεβαρέ (κεντρικά), μια δεύτερη σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία, με δυο ανακοινώσεις η αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε χθες Τρίτη.
Η Οργάνωση Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ) ανέφερε πως η επίθεση στη Σεβαρέ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες μέλη του στρατού του Μαλί και «μισθοφόροι» της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση.
Την Κυριακή, η κυβέρνηση στην Μπαμακό ανακοίνωσε τον θάνατο δέκα πολιτών και τριών στρατιωτικών σε επίθεση με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες στην περιοχή του αεροδρομίου της Σεβαρέ, στην περιφέρεια Μοπτί.
Μάλι: Αναφορές πως στόχος ήταν στρατόπεδο ρωσικών δυνάμεων
Τοπικοί αξιωματούχοι και διπλωματική πηγή ανέφεραν ότι στόχος της επίθεσης ήταν στρατόπεδο ρωσικών δυνάμεων.
Το 2022, η στρατιωτική χούντα του Μαλί άρχισε να συνεργάζεται με αυτούς που αποκαλεί ρώσους «εκπαιδευτές»· ωστόσο δυτικές χώρες λένε πως δεν πρόκειται για μέλη του ρωσικού τακτικού στρατού, αλλά για «μισθοφόρους» της Βάγκνερ.
Η ΟΥΙΜ ανέφερε πως ανατίναξε δυο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά, που κατέστρεψαν τμήμα του αεροδρομίου.
«Τραυματίστηκαν μισθοφόροι της Βάγκνερ»
Μέλη της εισέβαλαν κατόπιν στο εσωτερικό και ενεπλάκησαν σε μάχες για δυο ώρες. Δεκάδες άνδρες του στρατού του Μαλί και «μισθοφόροι» του ομίλου Βάγκνερ σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που επαλήθευσε το αμερικανικό κέντρο μελετών SITE Intelligence Group, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Οι τζιχαντιστές παραδέχθηκαν πως έχασαν δεκαπέντε μαχητές. Από την πλευρά του, ο στρατός του Μαλί ανέφερε το Σάββατο πως σκοτώθηκαν 28 «τρομοκράτες».
Η ΟΥΙΜ ανέφερε πως αεροπορικό πλήγμα του στρατού εναντίον ενός από τα οχήματα μελών της είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Μολονότι τους ζήτησε σχόλια το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Τρίτη το βράδυ, ούτε ο στρατός του Μαλί, ούτε η υπηρεσία Τύπου της Βάγκνερ έχουν αντιδράσει.
Σε δεύτερη ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης που επαληθεύτηκε χθες, η ΟΥΙΜ υποστηρίζει πως μέλη της σκότωσαν δέκα στρατιώτες του Μαλί σε ενέδρα μεταξύ των κοινοτήτων Μαρζά και Ναρά, στην περιφέρεια Κουλικορό, κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία.
Οι αρχές στη Ναρά επιβεβαίωσαν την επίθεση, αλλά δεν δημοσιοποίησαν κάποιον απολογισμό θυμάτων. Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν «κρησφύγετο τρομοκρατών».
Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία επισήμων έπεσε επίσης σε ενέδρα κοντά στη Ναρά. Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε επίσης η ΟΥΙΜ, στοίχισε τη ζωή σε κορυφαίο συνεργάτη του συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στο Μαλί, και σε άλλους τρεις ανθρώπους.
Σε βαθιά κρίση παραμένει βυθισμένο το Μάλι
Το Μαλί παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση, ασφαλείας, πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής. Τοπικός ξεσηκωμός στον βορρά το 2012, ειδικά φυλών Τουαρέγκ, μεταμορφώθηκε σε ανταρτοπόλεμο τζιχαντιστών. Οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, όπως και παραστρατιωτικές ομάδες και συμμορίες κακοποιών, λυμαίνονται τη χώρα. Η βία εξαπλώθηκε από τον βορρά στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Πλέον σαρώνει δυτικούς τομείς, ενώ εξαπλώνεται προς νότο, θορυβώντας κι άλλους γείτονες του Μαλί, ειδικά τη Σενεγάλη. Χιλιάδες άμαχοι, αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιφέρεια.
Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2020 τερμάτισαν τη συμμαχία με τη Γαλλία και τους εταίρους της το 2022, στρεφόμενοι στη Μόσχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ