Τηλεφωνική επικοινωνία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν ο Τζο Μπαίντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συμφωνία AUKUS, η οποία ακυρώνει το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία.
«Θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις», επισήμανε ο Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ατάλ.
«Ρήγμα» Γαλλίας με ΗΠΑ και Αυστραλία
Η επικοινωνία των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί μετά την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρέσβεις της από ΗΠΑ και Αυστραλία. Η διπλωματική αυτή κίνηση εκφράζει την οργή Μακρόν για την συμφωνία AUKUS, η οποία «βυθίζει» ουσιαστικά το σύμφωνο της Αυστραλίας με την Γαλλία για την αγορά υποβρυχίων αξίας περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντ 'αυτού, η Αυστραλία θα αγοράσει πυρηνικά υποβρύχια με τεχνολογία ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενώ η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στο Ιράκ το 2003, το Παρίσι δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να απομακρύνει τον απεσταλμένο του στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανώτερους Γάλλους διπλωμάτες.
Ερωτηθείς γιατί δεν ανακλήθηκε ο Βρετανός πρέσβης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε στην τηλεόραση France 2 το Σάββατο ότι δεν υπάρχει ανάγκη επειδή η Γαλλία είναι εξοικειωμένη με τον «οπορτουνισμό» της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «πέμπτο τροχό» στον τομέα της άμυνας.
Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ;
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, έχει ιδιαίτερη σημασία η προ ημερών δήλωση από την πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, πως «η ΕΕ πρέπει να πάρει διδάγματα και να αποκτήσει την πολιτική βούληση να δημιουργήσει τη δική της στρατιωτική δύναμη για να επεκταθεί σε μελλοντικές κρίσεις».
Στην ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχοντας υπάρξει Ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας από το 2013 ως το 2019, τόνισε πως υπάρχουν ανησυχητικά ερωτήματα, με αφορμή την αποχώρηση της αποστολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και την επακόλουθη κατάρρευση της κυβέρνησης του προέδρου Ασράφ Γάνι.
«Μπορεί να έχει κανείς τις πιο προηγμένες δυνάμεις στον κόσμο αλλά αν δεν είναι έτοιμος να τις χρησιμοποιήσει, ποια είναι η χρήση τους; Αυτό που μας κρατούσε πίσω μέχρι τώρα δεν είναι απλώς μια έλλειψη δυναμικότητας, είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Και αν αναπτύξουμε αυτήν την πολιτική βούληση, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο ΕΕ», προσέθεσε στην ομιλία της. Τόνισε δε, αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας και άμυνας για το οποίο η απάντηση είναι λιγότερη συνεργασία. Πρέπει να επενδύσουμε στην κοινή εταιρική σχέση μας και να αξιοποιήσουμε τη μοναδική δύναμη της κάθε πλευράς».
Η Φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε εξάλλου ότι «υπό τη γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος κ. Μακρόν και εγώ θα συγκαλέσουμε Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα». Σημειώνεται ότι η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιανουάριο ώς τον Ιούνιο του 2022. Σε μια ΕΕ από την οποία θα λείπει η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να λάβει πιο δυναμικό ρόλο προς την κατεύθυνση της Ενιαίας Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας των «27».