Οι ακτιβιστές κατά του υπερτουρισμού στη Ρώμη σαμποτάρουν τα Airbnb, για να «απωθήσουν» τους επισκέπτες.
Αυτό που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται «υπερτουρισμός» φαίνεται να ταλαιπωρεί δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ρώμη, με τα εμβληματικά της μνημεία, την κολοσσιαία ιστορική της κληρονομιά και την απαράμιλλη ομορφιά της.
Ωστόσο, εκτός από έσοδα, ο τουρισμός, ειδικά όταν «ξεφεύγει» ο αριθμός των επισκεπτών σε μια περιοχή, προκαλεί και προβλήματα.
Aκτιβιστές που αποκαλούνται «Ρομπέν των Δασών» σαμποτάρουν τα Airbnb
Η άνοδος εταιρειών όπως η Airbnb έχει «δει» ορισμένους ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν την ενοικίαση σε κατοίκους, υπέρ της εκμίσθωσης δωματίων ή διαμερισμάτων σε επισκέπτες βραχείας διαμονής. Αυτό μειώνει τη συνολική προσφορά κατοικιών, ανεβάζοντας το κόστος του ενοικίου για τους μόνιμους κατοίκους.
Οι ανώνυμοι διαδηλωτές, που αυτοαποκαλούνται «Ρομπέν των Δασών», χρησιμοποίησαν κόλλα για να μπλοκάρουν τις κλειδοθήκες των Airbnb στην ιστορική συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης, όπου έχει αυξηθεί η ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες, μετέδωσε η Daily Mail.
Η κόλλα στα κουτιά που φέρουν τα κλειδιά για να τα παραλάβει ο βραχύβιος ενοικιαστής τα εμποδίζει να ανοιχτούν. Στα κουτιά των σαμποταρισμένων κλειδαριών οι ακτιβιστές κόλλησαν και αυτοκόλλητα με ένα καπέλο του Ρομπέν των Δασών.
«Σαμποτάρουμε τα συμπτώματα μιας άδικης κοινωνίας. Το σπίτι είναι δικαίωμα, όχι χήνα που γεννάει χρυσά αυγά», δήλωσε ένας ακτιβιστής.
«Τα ενοίκια αυξάνονται και ο αριθμός των ανθρώπων που εκδιώκονται [από ενοικιαζόμενα ακίνητα] εκτοξεύεται στα ύψη», ανέφεραν οι ακτιβιστές σε δήλωση που μοιράστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια αυξήθηκαν εκθετικά.
35 εκατομμύρια τουρίστες το 2023 στη Ρώμη
Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη Ρώμη πέρυσι, καθιστώντας τη χρονιά-ρεκόρ και την επισκεψιμότητα όλων των εποχών.
Το επόμενο έτος η Ρώμη και η πόλη του Βατικανού θα φιλοξενήσουν επίσης το επετειακό «Άγιο Έτος», το οποίο αναμένεται να προσελκύσει περίπου 30 εκατομμύρια επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο και να ασκήσει πρόσθετη πίεση στους ντόπιους.
«Ας σαμποτάρουμε το Ιωβηλαίο των πλουσίων. Ας οικοδομήσουμε μαζί το Ιωβηλαίο των φτωχών», κάλεσαν οι ακτιβιστές τους ντόπιους. Οι ακτιβιστές του «Ρομπέν των Δασών» άφησαν επίσης οδηγίες για τους κατοίκους σχετικά με το πώς να σαμποτάρουν οι ίδιοι τις κλειδαριές προτρέποντάς τους να «αφήσουν πίσω τους ένα σύμβολο του Ρομπέν των Δασών, όπως ένα καπέλο ή ένα φτερό».
Προηγουμένως αφαίρεσαν αρκετά κιβώτια με κλειδιά από ακίνητα στη Ρώμη, αρνούμενοι στους ταξιδιώτες την πρόσβαση στις εξοχικές τους κατοικίες. Επιστολές είχαν προσαρτηθεί σε φανοστάτες σε όλη την πόλη κάτω από καπέλα του Ρομπέν των Δασών, περιγράφοντας τον βανδαλισμό τον Οκτώβριο ως «την πρώτη» επίθεση εναντίον «των πλουσίων».
«Αν ψάχνετε τα χρηματοκιβώτια με τα κλειδιά και δεν μπορείτε να τα βρείτε, διαβάστε αυτό. Επαναστατούμε», έγραφε ένα σημείωμα, το οποίο μοιράστηκαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Αφαιρέσαμε αυτά τα χρηματοκιβώτια αποθήκευσης κλειδιών για να καταγγείλουμε το ξεπούλημα της πόλης σε διακοπές μικρής διάρκειας που αποξενώνουν τους ντόπιους και αφήνουν τους κατοίκους στους δρόμους».
Κύμα αντιδράσεων στην Ιταλία για τον υπερτουρισμό
Οι ακτιβιστές στο Μιλάνο κατηγόρησαν επίσης την Airbnb ότι ανεβάζει τα ενοίκια και απωθεί τους ντόπιους από τα τουριστικά hotspots της πόλης.
Το σύνθημά τους: «Αυτή η πόλη δεν είναι ξενοδοχείο» κέρδισε εκατοντάδες likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η διαμαρτυρία της ομάδας Chiediamo Casa είδε ντόπιους να τοποθετούν αυτοκόλλητα που έγραφαν «Λιγότερες βραχυχρόνιες μισθώσεις, περισσότερα σπίτια για όλους» στα χρηματοκιβώτια κλειδιών - τα οποία επιτρέπουν στους τουρίστες την πρόσβαση στο ενοικιαζόμενο κατάλυμά τους - έξω από τα Airbnbs.
«Ας περιορίσουμε τις τουριστικές ενοικιάσεις, ας διαμαρτυρηθούμε για όσους θέλουν να μας διώξουν από την πόλη με μη βιώσιμα ενοίκια για απρόσιτα σπίτια», έγραψαν σε ένα κάλεσμα για δράση στις αρχές Νοεμβρίου.
«Θέλουμε μια πόλη για όλους και το δικαίωμα να ζούμε σε αξιοπρεπείς κατοικίες», ανέφερε η ανακοίνωσή τους. «Πραγματικά ευχόμαστε στους τουρίστες να είναι καλά, αλλά θέλουμε να μένουν σε ξενοδοχεία», δήλωσε στους Times ο υπεύθυνος της εκστρατείας Giacomo Negri.
Στη Φλωρεντία, όπου σχεδόν το ένα τρίτο των διαμερισμάτων της πόλης είναι καταχωρημένα στην Airbnb, οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν αυτοκόλλητα με το σύνθημα; «Ας σώσουμε τη Φλωρεντία για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε αυτήν».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τα μεταλλικές κλειδοθήκες της Airbnb, στην τελευταία κίνηση της χώρας να πατάξει τον υπερτουρισμό, θέτοντας και ζήτημα ασφάλειας.
Οι αρχές αποφάσισαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι τουρίστες πρέπει πλέον να συναντούν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αυτοπροσώπως για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους. Η απαγόρευση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, θεσπίστηκε για «λόγους εθνικής ασφάλειας».
Οι ιταλικές αρχές ανησυχούν ότι τρομοκράτες έχουν αρχίσει να νοικιάζουν ακίνητα μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα που δεν ελέγχονται.
«Προέκυψε η ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα με στόχο την πρόληψη των απειλών για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια που συνδέονται με την πιθανή στέγαση επικίνδυνων προσώπων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Pisani. Η απαγόρευση θεωρείται επίσης ότι αποτελεί άμεση απάντηση στην αύξηση του αριθμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Airbnb, σε ολόκληρη την Ιταλία.
«Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό»
Αυτό έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι σφοδρών αντιδράσεων κατά των τουριστών στα μεσογειακά hotspots, με τους ντόπιους να καταγγέλλουν αυτό που θεωρούν ως χαλαρή ρύθμιση για τα τουριστικά καταλύματα, η οποία έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εξεύρεση οικονομικά προσιτής στέγασης. Η Ισπανία είδε το κύριο βάρος των συγκρούσεων για το θέμα αυτό αυτό το καλοκαίρι, με τους διαδηλωτές κατά του τουρισμού να φτάνουν στο σημείο να ψεκάζουν με νερό τους επισκέπτες που γευμάτιζαν σε δημοφιλείς δρόμους.
Με το σύνθημα: «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», περίπου 2.800 άτομα - σύμφωνα με την αστυνομία - διαδήλωσαν κατά μήκος μιας παραλιακής συνοικίας της Βαρκελώνης για να απαιτήσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα μειώσει τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Η Βαρκελώνη δεν πωλείται» και «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους», προτού ορισμένοι χρησιμοποιήσουν νεροπίστολα εναντίον τουριστών που έτρωγαν σε εξωτερικούς χώρους.