Οι Αρχές στο Βέλγιο απομάκρυναν από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι νωρίτερα το είχαν καταλάβει .
Χρησιμοποιώντας ένα παλιό πυροσβεστικό, περίπου 30 ακτιβιστές κατάφεραν να ξεγελάσουν την ασφάλεια του κτιρίου. Εν συνεχεία, σκαρφάλωσαν στην μεταλλική πρόσοψη του κτιρίου Europa, της νέας έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άπλωσαν ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Κλιματική Εκτακτη Ανάγκη».
Το βίντεο από την ενέργεια των ακτιβιστών της Greenpeace
Μάλιστα, χρησιμοποίησαν και εφέ προκειμένου δώσουν την εντύπωση στους πάντες ότι το κτίριο φλέγεται. Το παρακάτω βίντεο είναι χαρακτηριστικό.
Πριν από την λήξη της κατάληψης, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες της συνόδου κορυφής είναι πιθανόν να μεταφερθούν στο γειτονικό κτίριο Justus Lipsus.
Η πυροσβεστική υπηρεσία των Βρυξελλών έστησε δύο μεγάλες σκάλες για να επιτρέψει στους αστυνομικούς να σκαρφαλώσουν στην πρόσοψη του κτιρίου και να συλλάβουν τους Γάλλους, Βέλγους και Γερμανούς ακτιβιστές της Greenpeace.
«Κάναμε το καθήκον μας» , δήλωσε ικανοποιημένη η Λόρα Ούλμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης μετά το τέλος της αστυνομικής επιχείρησης.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Κλίμα
Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υπερασπιστεί τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας που παρουσίασε μόλις χθες και έτυχε μικτής υποδοχής.
Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050, με την μείωση στο μάξιμουμ των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αντιστάθμιση του υπολοίπου με μέτρα απορρόφησης. Αλλά αντιδρούν τρεις χώρες – Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία- που είναι προσανατολισμένες προς την εκμετάλλευση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων.
Αγκάθι και ο κοινοτικός προϋπολογισμός
Οι πράσινοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδέονται επίσης με το άλλο θέμα που προκαλεί πολεμική και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής: τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Οι συζητήσεις και για το θέμα αυτό αναμένονται λυσσώδεις.
«Θα γίνει μεγάλος καυγάς», «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα», σχολιάζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο Σαρλ Μισέλ θα πρέπει να καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες που ερίζουν για το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η φινλανδική προεδρία και το οποίο προβλέπει εθνικές συνεισφορές 1.087 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 1,07% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ), έναντι του 1,114% που προτείνει η Κομισιόν και το 1,3% που προτείνει το Κοινοβούλιο. Οι περικοπές που προβλέπει το φινλανδικό σχέδιο αφορούν κυρίως την άμυνα, την φύλαξη των συνόρων, την ψηφιακή οικονομία και τις προσπάθειες για την πράσινη οικονομία.
Η μετά το Brexit περίοδος θα συζητηθεί επίσης αύριο, δεύτερη ημέρα της συνόδου, την επομένη των βρετανικών εκλογών και το θέμα θα είναι η διαπραγμάτευση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27.