Απρόσμενους οπαδούς στα πρόσωπα ακροδεξιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν βρει οι Ταλιμπάν.
Θιασώτες της αντίληψης της ανωτερότητας της λευκής φυλής, οπαδοί της Qanon κι άλλα μέλη εξτρεμιστικών κοινοτήτων στο Διαδίκτυο έπλεξαν το εγκώμιο των Ταλιμπάν για την ανατροπή των φιλελεύθερων αξιών στο Αφγανιστάν στον απόηχο της σαρωτικής επέλασής τους, σύμφωνα με έρευνα σε κρυπτογραφημένα κανάλια του Telegram, σε διαδικτυακούς πίνακες μηνυμάτων και αναρτήσεις σε κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, αναφέρει το Politico.
Μολονότι οι ακροδεξιές ομάδες πνέουν μένεα κατά του εξισλαμισμού της Δύσης, όπως καταγγέλλουν, αυτή τη φορά έσπευσαν να πανηγυρίσουν την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών, πτυχές της οποίας ασπάζεται και το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν. Μάλιστα οπαδοί της εισβολής στο Καπιτώλιο τον περασμένο Ιανουάριο από οπαδούς του Ντόναλντ Tραμπ ανήρτησαν στο Twitter φωτογραφίες Αμερικανών ταραχοποιών δίπλα σε εκείνες μαχητών Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.
Ένας τέτοιος ακροδεξιός, ο 23χρονος vlogger Νικ Φουέντες, που πανηγύριζε την εισβολή στο Καπιτώλιο, απευθυνόμενος στους 42.000 ακολούθους του στο Telegram, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την «ήττα της αμερικανικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν», αφού όπως υποστήριξε «οι άνθρωποι που κυβερνούν την Αμερική είναι πολύ πιο ακραίοι, επικίνδυνοι και κακοί από τους Ταλιμπάν».
Στο 4Chan, έναν πίνακα μηνυμάτων, όπου συχνάζουν ακροδεξιοί, η στρατιωτική επιτυχία των Ταλιμπάν εκθειάστηκε ως απόδειξη ότι και δυτικές κυβερνήσεις θα ανατραπούν σύντομα. «Η διασύνδεση της ακροδεξιάς και των Ταλιμπάν προκαλεί ανησυχία και έκπληξη σε πολλούς. Φαντάζομαι, όμως, ότι βγάζει νόημα δεδομένου του κοινού φανατισμού τους», σχολιάζει ο Άνταμ Χάντλεϊ, διευθυντής της ΜΚΟ Tech Against Terrorism, που συνεργάζεται με μικρότερα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για να φρενάρει την αύξηση του εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube, δηλώνουν ότι αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν, όποτε το εντοπίζουν, η εκτεταμένη κοινοποίηση τέτοιου περιεχομένου έπεσε γρήγορα στην αντίληψη ακροδεξιών ομάδων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που προώθησαν τις σχετικές αναρτήσεις και τα βίντεο στις δικές τους διαδικτυακές κοινότητες πανηγυρίζοντας την ανάρρηση στην εξουσία των Ταλιμπάν με τις ακραίες συντηρητικές απόψεις τους ως νίκη επί των προσπαθειών της Silicon Valley να τους «εξαφανίσει» από το Διαδίκτυο. Αρκετά δίκτυα λευκών ρατσιστών στο Telegram χαιρέτισαν την κριτική που ασκούν οι Ταλιμπάν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή αφαιρούν τις αναρτήσεις τους, συνδέοντας τις διαγραφές αυτές με το μπλόκο που έβαλαν στις πλατφόρμες τους το Facebook κι άλλες εταιρείες social media στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί οι Ταλιμπάν είναι κακοί. Πιστεύω ότι έχουν διεισδύσει και κάποια καλά παιδιά στις τάξεις τους», σχολίασε ανώνυμος χρήστης του Τelegram.
Σύμφωνα με έρευνα που παραχώρησε στο Politico η δεξαμενή σκέψης Institute for Strategic Dialogue, που παρακολουθεί τις διαδικτυακές ακροδεξιές δραστηριότητες, ένας λογαριασμός στο Twitter που παρουσιάζεται ως πηγή ειδήσεων για τους Ταλιμπάν, προώθησε τις σχέσεις του με την Αμερικανική Λαϊκιστική Ένωση (American Populist Union), ένα συντηρητικό κίνημα οπαδών του Τραμπ. Στο μεταξύ άλλοι ακροδεξιοί – πάντα στο Twitter – συνέδεσαν τους Ταλιμπάν με τις Συνμόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής – τους Νότιους δηλαδή, που τάσσονταν κατά της κατάργησης της δουλείας στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Άλλοι συνέκριναν τους Ταλιμπάν με τους Αμερικανούς εθνοπατέρες, ενώ ένας ακόμη υπό την ετικέτα “one struggle” («κοινός αγώνας») υπογράμμισε ότι η ακροδεξιά κι οι Ταλιμπάν έχουν έναν κοινό σκοπό κατά των φιλελεύθερων αξιών.