H ζέστη που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Μεξικό είναι τόσο αφόρητη, ώστε μαϊμούδες, που ανήκουν σε απειλούμενα είδη, πέφτουν νεκρές από τα δέντρα στα τροπικά δάση των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας.
Τουλάχιστον 139 μαϊμούδες του γένους Αλουάτα (howler monkeys - ουρλιαχτοί πίθηκοι) βρέθηκαν νεκρές στην πολιτεία του Ταμπάσκο στον Κόλπο του Μεξικού, στις 16 Μαΐου, ενώ άλλες διασώθηκαν από κατοίκους, ανάμεσά τους και πέντε που μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρείο.
«Έφθασαν σε κρίσιμη κατάσταση, αφυδατωμένες και με πυρετό. Είχαν υποστεί θερμοπληξία» δήλωσε ο δρ Σέρχιο Βαλενζουέλα, σύμφωνα με το Associated Press.
Εκατοντάδες νεκρές μαϊμούδες από θερμοπληξία
Τουλάχιστον 26 θάνατοι ανθρώπων συνδέονται από τον περασμένο Μάρτιο με τον αφόρητο καύσωνα στο Μεξικό, αλλά, σύμφωνα με κτηνιάτρους και διασώστες, δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μαϊμούδες του συγκεκριμένου είδους έχουν πεθάνει από την ακραία ζέστη και τη λειψυδρία, με τον υδράργυρο χθες να εκτοξεύεται στους 45 βαθμούς Κελσίου στο ένα τρίτο της χώρας.
Στην πόλη Τελκολουτίλα, του Ταμπάσκο, νεκρές μαϊμούδες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή. Πηγή της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας τής εν λόγω πολιτείας του Μεξικού είπε στο Reuters ότι έχουν βρεθεί νεκρές μαϊμούδες σε τρεις δήμους του Ταμπάσκο.
Σε δάσος κοντά στο Καμακάλκο του Ταμπάσκο, εθελοντές συνέλεξαν τα πτώματα μαϊμούδων που πέθαναν από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τοποθέτησαν κουβάδες με νερό και φρούτα στην περιοχή.
Οι μαϊμούδες «howler monkey» έχουν ταξινομηθεί ως ευάλωτες στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
«Φταίει που η ζέστη είναι τόσο έντονη. Επισκέπτομαι τις πολιτείες εδώ και πολύ καιρό και ουδέποτε ως τώρα την ένιωσα έτσι» δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος κατάγεται από το Ταμπάσκο, όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους των μαϊμούδων.
«Λοιπόν, ναι, πρέπει να φροντίζουμε τα ζώα και, ναι, θα το κάνουμε», τόνισε στην τακτική συνέντευξη Τύπου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Μεξικού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των θανάτων των πιθήκων, τους οποίους απέδωσε σε διάφορους πιθανούς λόγους, όπως «θερμοπληξία, αφυδάτωση, υποσιτισμό ή ψεκασμό των καλλιεργειών με τοξικά αγροχημικά».