Στον απόηχο της ομιλίας Μητσοτάκη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προχώρησε σήμερα σε εμπρηστικές δηλώσεις.
Σε συνέντευξή που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Hurryiet o Χουλουσί Ακάρ έκανε αναφορά στην επικαιρότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και «συμβούλεψε» τους Έλληνες να μάθουν κολύμπι γιατί «θα τους χρειαστεί» κάνοντας προφανώς έμμεση αναφορά στην εκκένωση της Σμύρνης το 1922.
Η τελευταία αυτή αναφορά έγινε όταν ο Χουλουσί Ακάρ κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από το Καστελόριζο. «Πιστεύαμε ότι είχαν ξεχάσει να κολυμπάνε όταν είδαμε την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά τους. Αν συνεχίσουν με αυτό το μυαλό, το να γνωρίζουν κολύμπι θα τους κάνει καλό».
«Παρά τις καλές μας προθέσεις ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημίσουν την Τουρκία. Γελοιποιούνται με αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική και το δίκαιο» ξεκίνησε τη συνέντευξή του στην Hurryiet ο Χουλουσί Ακάρ.
Ο ίδιος υποστήριξε, μάλιστα, ότι είναι η Τουρκία που «πιεστικά» προσκαλεί την ελληνική πλευρά σε διάλογο για επίλυση των προβλημάτων και οι Έλληνες που «συνεχώς αποφεύγουν τον διάλογο».
«Λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι στην πλευρά αυτού που αποφεύγει τον διάλογο. Συνεχώς παραπονούνται για την Τουρκία σε τρίτους όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν συνεχώς να μετατρέψουν διμερή ζητήματα σε ζητήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ ή Τουρκίας-ΗΠΑ», δήλωσε.
«Συνεχώς προσπαθούν να παραπλανήσουν την διεθνή κοινή γνώμη με αβάσιμους ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό ή άσχετο φόρουμ. Με το να το κάνουν αυτό επιδεικνύουν αήθη και μη-διπλωματική συμπεριφορά» πρόσθεσε διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ο Χουλουσί Ακάρ.
Θέλουμε το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα ειρήνης
«Η Τουρκία δεν είναι απειλή», καταλήγει. «Η Τουρκία είναι ένας δυνατός και έμπιστος σύμμαχος. Ο στόχος μας για το Αιγαίο είναι να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά του πλούτου. Ωστόσο έχουμε δώσει κάθε απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους αδικία και παράνομες πράξεις τόσο στο πεδίο όσο και στις διαπραγματεύσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας το γνωρίζουν αυτό».
Ενώ αναφερόμενος στο 1922 είπε: «Σεν θα πρέπει να ξεχνούν πόσο σοβαρές ήταν οι συνέπειες της περιπέτειας στην οποία ενεπλάκησαν βασιζόμενοι σε άλλους πριν από έναν αιώνα, ότι η εισβολή δεν είχε την αποδοχή των Ελλήνων και ότι τρεις πρωθυπουργοί, δύο υπουργοί και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν υπεύθυνοι για την εισβολή αυτή καταδικάστηκαν σε θάνατο. Θα πρέπει να εκτιμήσουν τη χείρα φιλίας που εκτείνουμε».