Οι ΗΠΑ «λυπούνται» για την αξίωση που πρόβαλε η στρατιωτική χούντα του Μαλί να αποχωρήσει «χωρίς καθυστέρηση» η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (MINUSMA), ανέφερε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κάλεσε παράλληλα η απόσυρση των κυανόκρανων να γίνει με «συντεταγμένο» και «υπεύθυνο» τρόπο.
«Οι ΗΠΑ λυπούνται για την απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης του Μαλί να ανακαλέσει τη συγκατάθεσή της για τη MINUSMA», σημειώνει ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από τον Μάθιου Μίλερ.
«Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στις κρίσεις, ασφαλείας και ανθρωπιστική, που πλήττουν τον πληθυσμό του Μαλί», συνεχίζει το κείμενο, που διαβεβαιώνει πως η Ουάσιγκτον περιβάλλει με την «απόλυτη εμπιστοσύνη» της τη MINUSMA και τον επικεφαλής της, τον μαυριτανό διπλωμάτη Ελ Γάσιμ Ουάν.
«Η απόσυρση της MINUSMA πρέπει να είναι συντεταγμένη και υπεύθυνη, δίνοντας την προτεραιότητα στην ασφάλεια των κυανόκρανων και των πολιτών του Μαλί», επέμεινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, παροτρύνοντας παράλληλα τη στρατιωτική χούντα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα του Σαχέλ ως τον Μάρτιο του 2024.
Μάλι: Να αποχωρήσει άμεσα η MINUSMA
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαλί, ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, ζήτησε την «αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση» της MINUSMA –η οποία μετρά πάνω από 13.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς– από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την «αποτυχία» της και το γεγονός πως πλέον έχει μετατραπεί, όπως το βλέπει το Μπαμακό, σε «μέρος του προβλήματος».
Οι δηλώσεις του ήγειραν σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της ειρηνευτικής αποστολής, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 για να βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η χώρα, απειλούμενη με κατάρρευση εν μέσω ραγδαίας προέλασης των τζιχαντιστών, να προστατευθούν οι άμαχοι, να υποστηριχθεί η προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης και να προασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επαφίεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει για το μέλλον της αποστολής, η εντολή της οποίας εκπνέει στα τέλη του μήνα.
Σε αυτό το στάδιο, αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία την 29η Ιουνίου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εισηγείτο την παράταση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης για έναν χρόνο και την επικέντρωσή της σε συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Όμως «η διατήρηση της ειρήνης βασίζεται στην αρχή της συγκατάθεσης της οικοδέσποινας χώρας και χωρίς αυτή τη συγκατάθεση οι επιχειρήσεις [των κυανόκρανων] είναι σχεδόν αδύνατες», θύμισε την Παρασκευή ο Ελ Γάσιμ Ουάν μετά τις εκκωφαντικές δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Μαλί.