Αϊτή: Διχασμός για το ενδεχόμενο δύναμης ταχείας επέμβασης για την αντιμετώπιση των συμμοριών - iefimerida.gr

Αϊτή: Διχασμός για το ενδεχόμενο δύναμης ταχείας επέμβασης για την αντιμετώπιση των συμμοριών

Κρίση στην Αϊτή
Κρίση στην Αϊτή / Φωτογραφία Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει δύναμη κρούσης στην Αϊτή για να αντιμετωπιστούν οι βαριά οπλισμένες συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο αϊτινός πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, ο Μποξί Εντμόντ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι δηλώσεις έρχονται παρότι η αστυνομία ανακοίνωσε πως έβαλε τέλος νωρίτερα αυτόν τον μήνα στον αποκλεισμό τερματικού σταθμού καυσίμων που επέτεινε την ανθρωπιστική κρίση,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν στρατεύματα στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου για να παταχθούν οι συμμορίες. Αλλά η ιδέα αυτή ελάχιστη προσοχή έχει προσελκύσει αφότου η αϊτινή αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο του τερματικού σταθμού καυσίμων στο Βαρέ νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο.

«Η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί, το άνοιγμα του τερματικού σταθμού καυσίμων δεν έλυσε το πρόβλημα», επέμεινε ο κ. Εντμόντ, προσθέτοντας πως οι συμμορίες συνεχίζουν να μεγεθύνουν τα εδάφη που ελέγχουν.

«Αν δεν υπάρξει διεθνής παρουσία που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι ένοπλες συμμορίες, η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο φοβερή», προειδοποίησε ο διπλωμάτης.

Προβληματισμός για την ιδέα ανάπτυξης στρατευμάτων στην Αϊτή

Η διεθνής δύναμη θα αναλάμβανε να υποστηρίξει την αϊτινή αστυνομία και τα μέλη της θα αναπτύσσονταν, κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Εντμόντ, από δυνητική «συμμαχία των προθύμων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, οι πιο πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή και διεθνώς μοιάζουν να αντιμετωπίζουν με δισταγμό ή σκεπτικισμό την ιδέα να αναπτύξουν στρατεύματα στην Αϊτή.

Η επόμενη βραζιλιάνικη κυβέρνηση μοιάζει απίθανο να λάβει τέτοια απόφαση, σύμφωνα με δυο ενημερωμένες πηγές. Η συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής στη MINUSTAH, την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Αϊτή (2004-2017), ήταν κάθε άλλο παρά δημοφιλής στη Βραζιλία.

Ο τερματισμός επιδοτήσεων στα καύσιμα έφερε ταραχές

Εν μέσω διαδηλώσεων, ταραχών και λεηλασιών μετά την απόφαση της κυβέρνησης του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί να τερματίσει τις επιδοτήσεις των καυσίμων από το δημόσιο, ο ηγέτης συμμορίας Τζίμι «Μπάρμπεκιου» Σεριζιέ διέταξε τους άνδρες του να κυριεύσουν τον κυριότερο τερματικό σταθμό καυσίμων της χώρας.

Η κατάληψη και ο αποκλεισμός της εγκατάστασης για σχεδόν έξι εβδομάδες διέκοψε τη διανομή βενζίνης και πετρελαίου ντίζελ, παραλύοντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και προκαλώντας κρίσιμες ελλείψεις βασικών αγαθών, τη στιγμή που η Αϊτή βρέθηκε αντιμέτωπη με το ξέσπασμα νέας επιδημίας χολέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την 6η Νοεμβρίου, ο «Μπάρμπεκιου» διαβεβαίωνε πως οι εργαζόμενοι μπορούν να επιστρέψουν στον τερματικό σταθμό καυσίμων. Η διανομή έκτοτε αποκαθίσταται με αργό ρυθμό.

Όμως ταυτόχρονα η δράση των συμμοριών -ιδίως οι απαγωγές για λύτρα και οι συγκρούσεις με την αστυνομία- κλιμακώνεται, εν μέσω επανέναρξης της δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αιτή συμμορίες βία επέμβαση ΟΗΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ