Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει προσχέδιο ψηφίσματος της ΕΕ για την Αιθιοπία, που ζητά τη διερεύνηση των παραβιάσεων που έχουν διαπραχθεί στη χώρα από τα τέλη του 2020.
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία
Η ειδική σύνοδος πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη 17 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC), συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και 36 άλλων χωρών παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.
Το αίτημα έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ηγείται μιας «αντεπιθέσεως» για να ανακτήσει έδαφος από τους αντάρτες, με τους οποίους πολεμά στο βόρειο τμήμα της χώρας από τον Νοέμβριο του 2020.
«Ηθική υποχρέωση της Διεθνούς Κοινότητας»
«Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης, πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να προσπαθήσει να αποτρέψει περαιτέρω θηριωδίες και να εξασφαλίσει (...) δικαιοσύνη για τα θύματα και τους επιζώντες», δήλωσε η μόνιμη πρεσβευτής της ΕΕ στον ΟΗΕ, Λότε Κνούντσεν.
«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες του», πρόσθεσε σε γραπτή δήλωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασε επαρκώς και δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις εθνικές θηριωδίες που διαπράχθηκαν, επειδή πολλά από τα μέλη της δεν θεώρησαν ότι η υιοθέτηση κυρώσεων θα ήταν επαρκές μέσο», είχε δηλώσει ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τη Δευτέρα μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ Αιθιοπίας
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας κατηγόρησε τις χώρες που επιδιώκουν τη Σύνοδο ότι έχουν «πολιτικά κίνητρα».
«Η Αιθιοπία είναι για άλλη μια φορά μπερδεμένη και λυπημένη από την ατυχή κατάσταση που επικρατεί στο Συμβούλιο», υπογράμμισε.
Τι λέει το προσχέδιο
Το κείμενο προτείνει τη σύσταση «για περίοδο ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης» μιας διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στη σύγκρουση από τον Νοέμβριο του 2020.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πραγματοποιεί τρεις τακτικές συνόδους το χρόνο, αλλά εάν το ζητήσει το ένα τρίτο των 47 κρατών μελών, μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή τη διεξαγωγή ειδικής Συνόδου.
Ένας χρόνος συγκρούσεων
Ο πόλεμος στην Αιθιοπία ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 αφού ο πρωθυπουργός Αμπί Αχμέντ αποφάσισε να στείλει τον στρατό στη βόρεια περιοχή Τιγκράι για να απομακρύνει τις τοπικές αρχές από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF) που αμφισβητούσαν την εξουσία του και τους οποίους κατηγόρησε ότι επιτέθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις.
Ο Αμπί Αχμέντ κήρυξε τη νίκη τρεις εβδομάδες αργότερα μετά την κατάληψη της περιφερειακής πρωτεύουσας Μεκέλε. Αλλά τον Ιούνιο, το TPLF ανακατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Τιγκράι και στη συνέχεια προχώρησε στις γειτονικές περιοχές Αφάρ και Αμχάρα.